Női röplabda Eb: jól kiegészítik egymást a fiatalok

PAPP BÁLINTPAPP BÁLINT
Vágólapra másolva!
2023.08.16. 10:25
null
A feladó Boskó Ágnes (21-es mezben) nagyon fiatalon nagyon nagy esélyt kapott az Európa-bajnokságon való szerepléssel (Fotó: Földi Imre)
Alessandro Chiappini szövetségi kapitány Boskó Ágnestől és Berkó Liliánától is azt kérte, ne kételkedjenek, bízzanak magukban.

 

Már csak egy nap és életre szóló élményekkel és tapasztalatokkal gazdagodhatnak a magyar női röplabda-válogatott tagjai. A 14 tagú utazó keretből nyolcan legalábbis biztosan, hiszen ennyien szerepelnek először Európa-bajnokságon. Köztük van a két feladó, a 21 éves Boskó Ágnes és a mindössze 20 esztendős Berkó Liliána, mindketten a május-júniusi Arany Európa-ligában mutatkoztak be a nemzeti csapatban.

NS-VÉLEMÉNY – GLEMBOCZKI ZÓRA, A NŐI VÁLOGATOTT ÜTŐJE
Nagyon élvezem, hogy itt lehetek, szeretek ebben a csapatban játszani. Remélhetőleg meglesz a sok munka gyümölcse az Eb-n. A nyitás és a nyitásfogadás a röplabda alapja, emellett a blokkvédekezés is rendkívül fontos lesz, hiszen olyan csapatok ellen játszunk, amelyeket sokkal magasabb játékosok alkotnak és magasabban is jegyzettek nemzetközi szinten. Hatalmas megtiszteltetés az Eb-keretben lenni, tudom, mekkora feladat vár rám. Próbálok nyugodtan, higgadtan hozzáállni és élvezni a játékot, hiszen az nem vezet jóra, ha stresszes és ideges vagyok.

„Nagyon jó érzés és izgalmas is egyben, hogy itt lehetek a csapatban. Nagy fel­adat vár ránk, de próbáljuk megoldani, kihasználni a lehetőséget és mindent beleadni – mondta a békéscsabai születésű és nevelésű Boskó Ágnes. – Meglepetés volt, hogy Lilivel bekerültünk az utazó keretbe, próbáltuk az izgatottságunkat félrerakni és száz százalékkal a munkára koncentrálni. Korábban az MTK-ban egy idényt már együtt röplabdáztunk, az volt az első felnőtt extraligás évem. Jó, ha a poszttársad mindenben segíteni tud és számíthatsz rá, most is kölcsönösen támogatjuk egymást. Függetlenül attól, hogy melyikünk van a pályán, a másik sok segítséget nyújt kívülről, külső szemmel figyelve jó ötleteket és nyugalmat tud adni meccs közben. Alessandro Chiappini szövetségi kapitány a legelején tisztázta, tudja, hogy fiatalok vagyunk, ez lesz az első Európa-bajnokságunk, de ez nem számít, minden tréninghez és edzőmeccshez úgy álljunk hozzá, mintha Eb-mérkőzés lenne.”

Berkó Liliána nagy megtiszteltetésnek tartja, hogy bekerült az Eb-keretbe, és motiváltan várja a csütörtök esti, társházigazda belgák elleni rajtot.

„Már kiskoromban is arról álmodtam, hogy felnőttválogatott legyek – emlékezett vissza a fiatal karmester. – Igyekszem a legjobb formámat hozni és mindent beleadni a csapatért. Az edzéseken és a felkészülési meccseken is mindent megtettünk, hogy bizonyítsuk, mit tudunk. Örülök, hogy én is és Ági is kerettag. Korábban is játszottunk már együtt, akkor is kiegészítettük egymást. A szövetségi kapitány hangsúlyozta, bízzunk magunkban, mert nem véletlenül vagyunk a válogatottban, ne kételkedjünk abban, hogy itt a helyünk. Akkor lennék a legboldogabb, ha úgy térnék haza az Eb-ről, hogy azt érzem, mindent megtettem és segíteni tudtam a csapatnak.”

A NŐI VÁLOGATOTT EURÓPA-BAJNOKI KERETE
Feladók:    
Berkó Liliána (MTK), Boskó Ágnes (Újpest)
Nyitásfogadó ütők: Glemboczki Zóra (Békéscsaba), Kiss Gréta (Potsdam, német), Török Kata (Vasas)
Feladó-átlók: Németh Anett (Pinerolo, olasz), Petőváry Panni (Thetisz, görög), Vezsenyi Adrienn (MÁV Előre SC Székesfehérvár)
Centerek: Kump Alíz, Pintér Andrea (mindkettő Békéscsaba), Lászlop Alexandra (Nyíregyháza), Nacsa-Pekárik Eszter (Balatonfüred)
Liberók:  Kertész Petra (Békéscsaba), Tóth Fruzsina (Nyíregyháza)

EURÓPA-BAJNOKSÁG, NŐK, BELGIUM–ÉSZTORSZÁG–NÉMETORSZÁG–OLASZORSZÁG (AUGUSZTUS 15.–SZEPTEMBER 3.)
A-csoport (Gent)
A magyar válogatott programja
Augusztus 17., csütörtök
20.00:
Magyarország–Belgium
Augusztus 19., szombat
17.00:
Magyarország–Ukrajna
Augusztus 20., vasárnap
20.00:
Magyarország–Lengyelország
Augusztus 22., kedd
17.00:
Magyarország–Szlovénia
Augusztus 23., szerda
20.00: 
Magyarország–Szerbia

B-csoport (Monza, Torino):   Bosznia-Hercegovina, Bulgária, Horvátország, Olaszország, Románia, Svájc
C-csoport (Düsseldorf):   Azerbajdzsán, Csehország, Németország, Görögország, Svédország, Törökország
D-csoport (Tallinn): Észtország, Finnország, Franciaország, Szlovákia, Spanyolország, Hollandia
A csoportokból az első négy jut tovább a legjobb 16 közé. A nyolcad- (AC- és BD-ág) és negyeddöntőt Firenzében és Brüsszelben, az elődöntőt és a helyosztókat Brüsszelben rendezik meg.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik