Női röplabda Eb: egyetlen pihenőnap után pontokat lopnának a mieink

PAPP BÁLINTPAPP BÁLINT
Vágólapra másolva!
2021.08.23. 15:37
null
A magyar válogatott két teljesen eltérő stílusú rivális ellen folytatja a tornát (Fotó: Földi Imre)
A női röplabda Európa-bajnokságon eddig még játszmát sem veszítő házigazda horvátok ellen a szokott harci kedvvel, agresszívabb és hatékonyabb röplabdával esélyt teremthet a magyar válogatott.

 

AZ ELSŐ HÁROM MECCS A SZÁMOK NYELVÉN

MAGYARORSZÁG–SZLOVÁKIA 3:1
Blokk: 15:3
Ász: 3:3
Pozitív nyitásfogadás: 80/34 (42%):88/47 (53%)
Támadás/pont: 161/59 (37%):170/60 (35%)
Támadó hiba: 12:8
Rontott nyitás: 6:7

SVÁJC–MAGYARORSZÁG 3:2
Blokk: 11:16
Ász: 4:4
Pozitív nyitásfogadás: 104/33 (32%):104/37 (36%)
Támadás/pont: 171/69 (40%):168/65 (39%)
Támadó hiba: 10:20
Rontott nyitás: 9:8

OLASZORSZÁG–MAGYARORSZÁG 3:0
Blokk: 10:3
Ász: 9:7
Pozitív nyitásfogadás: 43/21 (49%):59/23 (39%)
Támadás/pont: 71/37 (52%):78/18 (23%)
Támadó hiba: 5:8
Rontott nyitás: 15:7

A három este alatt lezavart első találkozók, a szlovákok és a svájciak elleni két és fél órás, idegőrlő küzdelmek, illetve a világbajnoki ezüst- és Európa-bajnoki bronzérmes, olimpiai hatodik olaszok elleni tapasztalatszerzés után hétfőn az egyetlen pihenőnapját töltötte a magyar női röplabda-válogatott az Európa-bajnokság zadari csoportkörében.

„Nem titkolom – nem is tudnám, hiszen látszik rajtunk – nehéz ez a sorozatterhelés és a feszített program. A hétfői szünettől viszont újabb löketet várok, mert mindenképpen pontokat szeretnénk szerezni kedden és szerdán a horvátok és a fehéroroszok ellen is –mondta Király-Tálas Zsuzsanna, a mieink feladója.– Továbbra is igaz, amiről már az Eb előtt is beszéltünk, hogy a napi forma nagyban befolyásolhat egy-egy meccset. A második fordulóban Svájc ellen látszódott, hogy fáradtabb magyar válogatott volt a pályán, lassabban mentek a kezek, indultak a lábak. Az utolsó két kör előtt viszont van egy szusszanásnyi pihenőnk és igyekszünk mindent bevetni a regeneráció kapcsán: jeges fürdőt, masszázsterápiát, sok mindent használunk.”

Az első számú karmester elismerte, a nagy előnyről elveszített második szett miatt csalódottak voltak a svájci meccs után:

„Nagyon sajnáljuk a vereséget, mert eljátszottunk a gondolattal az olaszok elleni kezdés előtt, hogy milyen jó lett volna úgy kiállni, hogy két sikerrel már valamennyire a kezünkben van a továbbjutás. Elsődlegesen szerettünk volna jól nyitni az olaszok ellen és amikor jól belőttük a célpontot a riválisnál, akkor tényleg hatékony volt a játékunk. Élmény volt ilyen ütésekkel és játékstílussal találkozni és kipróbálni magunkat.”

Nemzeti csapatunk lengyel szövetségi kapitánya, Jakub Gluszak a harmadik találkozó kapcsán azt ecsetelte, hogy mivel az első két forduló mentálisan is sok energiájukat emésztette fel, próbáltak tartalékolni és összességében elégedett volt az olaszok elleni meccsel, mert bátran játszottak. A sok hiba szerinte elsősorban azért esett meg, mert a támadásoknál a blokkok szélét keresték, mivel csak így volt esélyük a pontszerzésre a világklasszis riválissal szemben.

„Nagyon várom a hátralévő két mérkőzést. A horvát és a fehérorosz két teljesen eltérő stílusú röplabdát játszó csapat, de mindkettő erős –tekintett előre Gluszak, aki leszögezte, elsőként természetesen a horvátokra koncentrálnak– Fontos emlékeznünk arra, hogy a nyár elején az Arany Európa-ligában a mostaninál is fiatalabb csapattal, három alapemberünk nélkül egyszer már sikerült legyőznünk a horvátokat. Igyekeznünk kell most is megteremteni és kihasználni az esélyt. A szlovákok vasárnap már bizonyították a házigazdákkal szemben az első szettben, hogy zavarba lehet hozni a őket is. Igen, talán erősebbek nálunk a horvátok, de pozitív hozzáállással és a szokott harci kedvünkkel, hatékony blokk- és védekező munkával esélyünk nyílhat a sikerre. A következő két, sorsdöntő találkozóra a potyalabdák kihasználásában is javulnunk kell, agresszívabbnak és hatékonyabbnak kell lennünk.”

VÉLEMÉNY
PEKÁRIK Eszter

a magyar válogatott centere

Az egyetlen célkitűzés az volt a harmadik csoportmeccsünk előtt, hogy élvezzük a játékot, ami teljes mértékben megvalósult. Mindenki örült, hogy pályára léphetett és aki lehetőséget kapott, a maximumot nyújtotta. A pozitív tanulságokat szűrtük le az olaszok elleni mérkőzésből, így készültünk tovább a hétfői pihenőnap során, hiszen két nagyon fontos mérkőzés vár ránk.

A KÖVETKEZŐ ELLENFÉL
Horvátország

Az 1995 és 1999 között három Eb-ezüstöt szerző horvátokkal a két évvel ezelőtti kontinenstornán és az idei Arany Európa-liga csoportkörében is találkoztak a mieink. Két éve déli szomszédunk nyert, az El-ben (amely legutóbbi két kiírásában döntős volt Horvátország) egyszer ők, egyszer mi. A világranglistán a 25., az európain a kilencedik helyen álló horvát válogatott Eb-keretéből Lucija Mlinar (Békéscsaba), Ema Strunjak és Nikolina Bozicevic (Vasas) és Karla Klaric (Békéscsaba, Nyíregyháza) is megfordult a magyar élvonalban az elmúlt években. Az idei tornán három meccsen eddig még szettet sem veszítő rivális szövetségi kapitánya az olasz Daniele Santarelli, aki egyben a Bajnokok Ligája-címvédő olasz kirakatcsapat Conegliano klubedzője is.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik