Remek magyar kezdés után azeri siker a röplabda Eb nyitányán

ROSKA EMESE BOGLÁRKA, KARÁDI ZOLTÁN (BAKI)ROSKA EMESE BOGLÁRKA, KARÁDI ZOLTÁN (BAKI)
Vágólapra másolva!
2017.09.22. 16:55
null
Az első játszmában jól játszott a magyar csapat (Fotó: cev.lu)
Az azeriek ellen kezdte meg az Európa-bajnokságot a magyar női röplabda-válogatott, és bár a játékosok előzetesen úgy vélték, akár fel is boríthatják a papírformát, ez mégsem sikerült. Az első játszmában jól játszott a magyar csapat, csak kevésen múlt, hogy nem sikerült behúzni. Aztán a második és a harmadik játszmában ellentmondást nem tűrően röplabdáztak az azeriek, és lényegében különösebb erőfeszítés nélkül 3:0-ra nyertek.

 

NŐI RÖPLABDA EURÓPA-BAJNOKSÁG
A-CSOPORT

Magyarország–Azerbajdzsán 0:3 (23, 14, 16)
Baki, 4300
néző. Vezette: Krticka (cseh), Nederhoed (holland)
Azerbajdzsán: Poznyak, Yagubova, N. Mammadova, Hasanova, Rahimova, Bayramova. Csere: V. Mammadova (liberó), Samadova, Habibova. Szövetségi kapitány: Faig Garajev
Magyarország: Nagy E., Bokorné Liliom, Szakmáry, Dobi, Tálas, Dékány. Csere: Szpin (liberó), Török, Bleicher, Soós. Szövetségi kapitány: Alberto Salomoni
Az eredmény alakulása. I. játszma: 1:4, 4:5, 8:6, 11:8, 16:11, 19:13, 19:18, 21:18, 22:24. II. játszma: 1:3, 3:8, 3:10, 6:11, 11:16, 12:19, 14:24. III. játszma: 2:5, 6:6, 7:8, 9:14, 11:14, 11:16, 14:21, 15:24

ÖSSZEFOGLALÓ

Egyórás csúszással kezdődött a találkozó, mivel az orosz–ukrán meccs csak az ötödik játszmában dőlt el. Kellett ugyan néhány labdamenet, hogy a mieink belemelegedjenek a játékba, de 4:1-es hazai vezetés után szépen felpörögtek Szakmáry Grétáék, s az első technikai szünetben már ők vezettek kettővel. A csapat remekül nyitott, s hiába voltak magassági fölényben a hazaiak, ha nyitásfogadásuk dadogott. A második szünetben már öt pont volt a mieink előnye, ekkor Dékány Bernadett volt elemében. 19:13 után viszont megtorpant a gárda, s Alberto Salomoni ekkor mindkét idejét kikérte. Szerencsére egypontos előnynél sikerült megállítani a hazaiakat, s a végjátékot hárompontos előnyben kezdték a mieink. Viszont ekkor elkezdtek hibázni a lányok, ráadásul kissé egysíkú is lett a játékunk, így a hazaiak fordítottak, s két játszmalabdához is jutottak. Az elsőt ugyan Dobi Edina bombájával hárítottuk, de aztán egyet az azeriek is beütöttek, így gyakorlatilag egy megnyert játszmát ajándékoztunk a hazaiaknak (23:25).

Sajnos az első játszma meghozta az azeriek önbizalmát, míg a mieinket kissé elbizonytalanította. Az ellenfél bombázója, Rahimova elkapta a fonalat, s pillanatok alatt öt pont lett a különbség a két csapat között. Ezután ugyan magukhoz tértek a lányok, de a különbség nem apadt, pedig még egy challenge-et is „nyertek” a mieink. 16:12 után sorozatban háromszor voltak eredményesek a hazaiak, s ezzel sajnos el is dőlt a játszma sorsa (14:25).

A harmadik játszmát sem kezdték túl jól a mieink, de hárompontos hátrányból szerencsére most gyorsan talpra tudtak állni, és ki is egyenlítettek. Sajnos a technikai szünet után megint megléptek a hazaiak, s a második pihenőben már öttel vezettek, hiába állt be Soós Nikolett is. Bár ezúttal is nyertünk egy challenge-et, a különbség így is tovább nőtt, s végül simán nyerték ezt a játszmát, s így a meccset is az azeriek (16:25).

Pedig a kezdés ennél sokkal biztatóbb volt, de a továbbjutáshoz, Lengyelország ellen ennél sokkal jobb teljesítményre lesz szükség.

„Azt hiszem, mindenki láthatta, hogy az első szett volt a döntő, amikor gyilkolhattunk volna, de nem tettük – fogalmazott a mérkőzést követően Alberto Salomoni, a magyar válogatott szövetségi kapitánya. – Másként alakult volna a mérkőzés, ha megnyerjük az első szettet. Az első játszma után megkönnyebbültek az azeriek, és utána elkezdtek jobban röplabdázni, mi pedig elveszítettük a magabiztosságunkat. Képesnek kell lennünk jobban játékban maradni, mert mindhárom ellenfelünk nagyon magas színvonalon játszik, és nem elég egy vagy két játszmában jól teljesíteni ellenük. Ha kicsit felzárkóztunk, magasabb fokozatra kapcsoltak. Talán nem hittük el, hogy legyőzhetjük őket. A továbbiakban azt hiszem, az lehet a célunk, hogy meccsről meccsre fejlődjünk, és nyomást helyezzünk az ellenfélre, mint most az első játszmában tettük."

„Nagyon jól indultunk, jól felkészültünk arra, hogy ennyi szurkoló előtt játszunk, még ha nem is minket biztattak, csak nehéz volt tartani ezt az energiát – mondta a Nemzeti Sportnak Nagy Eszter, a magyar válogatott centere. – Azt vártuk az azeriektől, amit kaptunk, de arra számítottunk, kicsit szétesnek, ha nagy nyomást teszünk rájuk. Ez az első szettben sikerült csak. Büszke vagyok a csapatra, mert nagyon összetartottunk. Nyilván nem számítottunk arra, hogy ennyivel simább lesz a második és a harmadik játszma. Visszanézzük, hol rontottuk el, de a mentalitás és a tűz végig rendben volt. A lengyeleknek semmi jót nem ígérünk, hiszen nincs más dolgunk, mint előre nézni, nincs veszítenivalónk."

„Nagyon nagy meccsen vagyunk túl, világsztárokat a soraiban tudó válogatott ellen játszottunk. Szerettem volna sokat vállalni, és segíteni a csapatot. Nagyon nagy blokkokkal találtam szembe magamat, azért nem mindennap találkozik az ember ilyen játékosokkal, ilyen magas játékosokkal – értékelt Szakmáry Gréta, a magyar válogatott ütőjátékosa. – Az elején nagyon jól ment a csapat, jól mezőnyöztünk, jól nyitottunk, végrehajtottuk azokat a technikai elemeket, amiket szerettünk volna. Lehet, hogy le is nézett minket az elején az ellenfél, és akkor rázták meg ők is magukat, nah gyerekek, össze kell szedni magunkat. Sajnálom a vereséget, de még nincs vége, szerintem a lengyelek ellen még jobbak leszünk."

A Nemzeti Sport kérésére Szasa Nedeljkovics, a magyar bajnok Békéscsaba korábbi trénere értékelte a mérkőzést.

„Pontosan azt kaptam a csapattól, amit vártam – 22–19-ig. Szélről jól működtek a támadások, nagy labdabiztonsággal játszott a csapat, amely nyomás alatt tartotta az azerieket. Pontos ütésekkel, elemekkel irányítottuk a játékot. Aztán a szett vége felé elveszett a ritmus, öt-hat korábban működő támadás nem jött be, s ezzel elveszett az első szett. A folytatásban nem működött a játék. A második és harmadik játszma szerintem nem volt reális, bár nem sikerült befolyásolni a nagy nyitásokat, a feladónk egészen fent adta fel a labdákat, mert az azeriek már a blokkokban keményen védekeztek. Magabiztossá vált a házigazda, s immár teher nélkül röplabdázott. Nem szabad csüggedni, vagy túl sokáig gondolkozni ezen a mérkőzésen. A lányok hajtottak, mentálisan rendben voltak, a lengyelek ellen jöhet a jobb folytatás."

A csoport másik mérkőzésén Lengyelország rendkívül nagy küzdelemben, 1:2-ről fordítva győzte le Németországot. A németek a negyedik játszmában közel álltak a győzelemhez, de miután 25:23-ra elbukták, a döntő szettben esélyük sem volt, 15:5-tel a lengyeleké lett a diadal.

TOVÁBBI MÉRKŐZÉSEK
A-CSOPORT (Baki)

Lengyelország–Németország 3:2
B-CSOPORT (Tbiliszi)
Olaszország–Grúzia 3:0
Fehéroroszország–Horvátország 3:2
C-CSOPORT (Baki)
Ukrajna–Oroszország 2:3
D-CSOPORT (Ganja)
Szerbia–Csehország 3:0
Hollandia–Belgium 3:1

PERCRŐL PERCRE

HARMADIK JÁTSZMA

16:25 Itt a vége, Poznyak ütése a blokkról kipattant, nyertek az azeriek. 0:3
16:24
Egy meccslabdát hárítottunk Szakmáry révén.
15:24
Gyenge magyar megoldás után játszma és meccslabda az azerieknek.
15:23
Ha véletlenül nem ütnek, mint a kalapács, akkor ügyesen ejtenek, aztán Soós ütött hosszút.
15:21
Vészesen közeledik a meccs vége, nagyon sok a hétpontos hátrány. Szakmáry hosszú idő után újra pontot ért el, már csak hat…
14:20
Videobírót kértünk, és kellett is, mert az ellenfélnek ítélték a pontot, de a videózás után a miénk lett. Utána viszont azeri pont következett, elérték a húszat.
13:19
Nyerhető pontot buktunk el, Rahimova volt eredményes. Bayramova nyitás után Dobi Edina üthetett, de lesáncolták.
13:17 Liliom
szép támadás után nagyszerű pontot ért el, majd Török kiváló nyitása után jó a magyar sánc!
Újabb magyar időkérés.
11:17 Liliom
hiába igyekezett, jó ütemű blokkal szereztek az azeriek újabb pontot.
Technikai szünet.
11:16 Soós
ütése bizony kiment, távolodik ez a meccs is…
11:15
Rossz azeri ütés után kerültünk közelebb, de Hasanova nagyon ravasz helyzetfelismerése újabb hazai pontot hozott.
10:14
Azeri ásszal folytatódott a meccs, aztán Nagy ütése pattant vonalon kívülre a sáncról.
Magyar időkérés.
9:13 Rahimova
elemi erejű ütése jött le a sáncról, de pályán kívülre.
9:12
Nem tudtunk egyenlíteni, mert Natalya Mammadova beütötte. Utána Liliom háromszor is próbálkozhatott, háromszor sáncolták le.
9:10 Rahimova
ütése nagyon könnyen vágódott a térfelünkre. Poznyak nyitása után végre magyar pont, Soós szerezte.
8:9 Ezt a nyitást rosszul fogadtuk, de utána Samadova bebombázta a hálóba a nyitását.
Technikai szünet.
7:8 Szakmáry
is a hálóba nyitott…
7:7
Óriásit mentettünk, de aztán Rahimova csak megcsinálta a pontot… Rossz azeri nyitás után egyenlítettünk.
6:6 Liliom
szép helyzetfelismerése után iparkodik a magyar csapat, majd sikerült az egyenlítés, mert Samadova hosszút ütött.
4:6
Kapaszkodunk… Ezúttal is Liliom volt a pontszerző. Rahimova ütését nem sikerült aztán lesáncolni.
3:5
Előbb az azeriek szereztek pontot, majd Liliom kapott végre nagyszerű feladást, és be is ütötte.
2:4 Nagy Eszter
szerezett pontot a sáncról, de utána Rahimova nagyon becsapta Tálast…
1:3 Liliom
próbálkozása nem ért célt, azeri pont, aztán Dékány ütése után hosszú volt a labda.
1:1
A harmadik játszma Tálas nyitásával kezdődött, Rahimova pedig kiütötte. Újabb kiváló nyitás után csak áttették az azeriek, de Dékány ütése után összeszedték, Rahimova pedig pontot érően ütött.

MÁSODIK JÁTSZMA

14:25 Simán befejezték a játszmát, Rahimova könnyedén ütötte be a 25. pontot a jobb oldalról.
14:24
Török jó nyitása után valahogy mégis összeszedték a labdát, és ki más… Natalya Mammadova ért el pontot. Utána ászt értek el, majd Szakmáryt lesáncolták…
14:21 Óriási azeri mentések után Natalya Mammadova ellentmondást nem tűrően ütött pontot. Utána viszont mi szereztünk pontot, mert Mammadova a hálóba ütött.
13:20
Nagyon szép volt Liliom Rita ütése, több ilyenre lett volna szükség. Főleg, hogy Poznyak nagyon becsapta a magyarokat.
12:19
Újabb azeri pont után Natalya Mammadova szépen ütött, a sánc már nem tudott kellőképpen védekezni.
12:17 Szakmáry szépen találta meg a rést a sáncon, pont. Aztán jó mentés után megint Szakmáry üthetett, de ez lejött a blokkról.
Technikai szünet.
11:16
Végre hoztunk egy pontból saját nyitásból, aztán Rahimovát sáncoltuk, csak sajnos pályán kívülre.
10:15 Yagubova
ütése blokkról ment ki, sok az az előny. Dobi faragott belőle egy szép keresztütéssel.
9:14 Natalya Mammadova
viszi most a hátán a csapatát egy újabb ponttal, Szakmáry pedig nálunk hasít.
8:13 Rahimova
ellen nehéz mit tenni, ezúttal is beverte. Szakmáry ütése viszont hosszúnak tűnt. A videobíró ellenőrizte, és jól tette, miénk lett a pont. Bent volt.
7:12 Natalya Mammadova
akkorát ütött, mint egy ház. Ezt nem lehetett védeni. Ahogy Szakmáryét sem.
6:11 Liliom első jó ütése után szép pontot ért el, aztán Dékány szép ászával közelebb férkőztünk.
4:11
Kellett is, végre egy magyar pont jött. Tálas nyitása ezúttal nem volt olyan jó, mint az előző játszmában, Poznyak bebombázta.
Muszáj volt újra időt kérni Alberto Salomoni magyar kapitánynak.
3:10
Most nagyon beindultak az azeriek, a remekül játszó Samadova ért el újabb pontot. Aztán hiába próbálkozott Tálas ravaszul, számítottak rá, és lesáncolták.
Technikai szünet.
3:8
Tanácstalan a játékunk, Samadova könnyen ütött a bal szélről pontot.
Magyar időkérés, mert egyelőre nem megy jól a nyitásfogadás.
3:7
Könnyen szerzett ponttal növelték előnyüket a hazaiak, majd Rahimova szerzett pontot ász értékű nyitással.
3:5 Szakmáry
végre csatornát talált, és ha ő csatornát talál, akkor jön is a pont. Előbb nagyot mentettünk, majd Yagubova ütése már pontot ért.
2:4 Yagubova
átnyúlt, a pont a magyaroké lett. De az egyenlítésből nem lett semmi, mert Rahimova nagyon üti a pontokat.
1:3 Szakmáry
gyengébb ütése miatt újra vezettek a hazaiak. Dobi ejtése nem vezetett célra, az azeri ütés Rahimovától azonban jó volt.
1:1 Azeri nyitással kezdődött a második játszma, nagy nehezen megmentettük, de a pont a miénk lett. A magyar nyitás után Rahimova ütése ért pontot.

ELSŐ JÁTSZMA

23:25 Vége az első játszmának, Rahimova ütése után a mieink outot jeleztek, de a bírók mást láttak. Videózás következett, de egyértelműen bent volt. Azerbajdzsáné az első játszma. 0:1
23:24
Rossz nyitásfogadás után Samadova kiválóan ütötte be a pontot a játszmalabdához. De nem jött nekik össze az első, mert Dobi pontot ért el.
22:23 Egyenlítettek a hazaiak, nem sikerült Szakmáry ütése. Habibova újra nyitott, de nem sikerült beütnünk, sőt az azeriek átvették a vezetést Rahimova révén.
22:21
Gyorsan szépítettek az azeriek, majd Habibova nyitása után hálóba nyúlt Tálas…
22:19 Török
nyitása után úgy tűnt, miénk a pont, de az azeriek valahogyan megmentették, aztán a háló ezúttal ellenünk fordult. Liliom kiválóan ugrott fel a következő labdamenetben, és ellenállhatatlanul ütött pontot.
Újabb azeri időkérés.
21:18
Végre újabb magyar pont. Szakmáry ütése éppen bent volt még. Jött Török Kata nyitni, és jó, hogy jött, Szakmáry újra pontot ért el.
Újabb magyar időkérés.
19:18 Hasanova
leblokkolta Szakmáry ütését, így már csak kettő volt az előny. Poznyak nagy mentése után Mammadova ütése a pályán kívül landolt a blokkról.
Magyar időkérés.
19:16
Kettős érintés történt a magyar csapatnál, aztán rosszul fogadtuk a nyitást, feljöttek az azeriek.
19:14 Dékány
szép ütése után meglett a 19. pont is, majd Szpin mentett nagyot, de Poznyak már megcsinálta a pontot.
18:13 Liliom
lesáncolta Bayramovát, ez pont ide. Tálas nyitása után Mammadova beütötte.
17:12 Dobi
ott folytatta, ahol abbahagyta, de hosszú labdamenet alakult ki, amelynek a végén többször is nagyot mentettünk, de Bayramova ütése ellen nem volt ellenszer. Aztán maradt az ötpontos különbség, mert a hálóba ütöttek.
Technikai szünet.
16:11 Dobi
nyitása után outot ütöttek az azeriek. Újra jöhetett Dobi, és ezúttal is hibáztak az azeriek, mert hálóba nyúltak.
14:11
Kapaszkodnak az azeriek, de Tálas majdnem meglepte őket. Aztán Dékány ütése után újra magyar pont!
13:10 Yagubova nyitását jól kezeltük, majd Szakmáry okosan a blokkra ütötte, ahonnan kipattant a labda. Bayramova szerzett pontot, majd az azeri nyitás a hálóban kötött ki.
Azeri időkérés.
11:8
Rontottak az azeriek, Liliom gyorsan reagált, és beütötte a pontot, mielőtt reagálhattak volna a hazaiak.
10:8
Most újra Rahimova volt eredményes, aztán Poznyak nyitása után Szakmáry gyönyörű pontot ütött.
9:7 Rahimova
vette észre, hogy üres területet hagytunk neki, és beütötte. Utána viszont hosszút ütött Mammadova, újra két pont az előny.
Technikai idő.
8:6
Remek sánc után a hálóról magyar szempontból kedvezően pattant a labda, aztán újabb kiváló nyitás után Liliom kiváló ütése végén már mi vezettünk kettővel.
6:6 Szakmáry
megint remekül ütött pontot, aztán Tálas nyitása után sikerült az egyenlítés! Megint Szakmáry!
4:6 Dobi Edina
nyitása előbb pontot ért, aztán nem sikerült egyenlíteni.
3:5 Szakmáry
remek nyitásával nem tudtak mit kezdeni az azeriek, de a következő nyitás után Bayramova szerzett pontot a hazaiaknak.
2:4
Nagyon megindultak az azeriek, Mamadova nyitásával nem tudtunk mit kezdeni, majd utána hosszabb játék után kölcsönös hibázások végén sikerült szépíteni.
1:3 Szakmáryt
blokkolta le Mamadova, újra az azerieknél lett az előny, majd éppen ő nyitott egy ászt.
1:1
Nagy Eszter nyitása után Hasanova pontjával vezet Azerbajdzsán. Tálas mentése után Dékány áttette, és szerencsére outot ütöttek az azeriek

Elkezdődött a mérkőzés, a magyar csapat fehér-zöldben, az azeri tiszta pirosban játszik.

 

A PROGRAM (magyar idő szerint)
A-CSOPORT (Baki)

Szeptember 22.
Magyarország–Azerbajdzsán, 16 (Tv: M4 Sport)
Lengyelország–Németország 18.30 (Tv: M4 Sport)
Szeptember 23.
Lengyelország–Magyarország, 16 (Tv: M4 Sport)
Szeptember 24.
Azerbajdzsán–Lengyelország, 16
Németország–Magyarország, 18.30 (Tv: M4 Sport)
Szeptember 25.
Németország–Azerbajdzsán, 16 (Tv: M4 Sport)
B-CSOPORT (Tbiliszi)
Szeptember 22.
Olaszország–Grúzia, 15
Fehéroroszország–Horvátország, 18
Szeptember 23.
Grúzia–Horvátország, 15
Olaszország–Fehéroroszország, 18
Szeptember 24.
Grúzia–Fehéroroszország, 15
Horvátország–Olaszország, 18
C-CSOPORT (Baki)
Szeptember 22.

Ukrajna–Oroszország, 13.30
Szeptember 23.
Bulgária–Ukrajna, 13.30
Törökország–Oroszország, 18.30
Szeptember 24.
Bulgária–Törökország, 13.30
Szeptember 25.
Oroszország–Bulgária, 13.30
Törökország–Ukrajna, 18.30
D-CSOPORT (Ganja)
Szeptember 22.

Szerbia–Csehország, 15
Hollandia–Belgium, 18
Szeptember 23.
Csehország–Belgium, 15
Szerbia–Hollandia, 18
Szeptember 24.
Belgium–Szerbia, 15
Csehország–Hollandia, 18

EGYENES KIESÉSES SZAKASZ
RÁJÁTSZÁS (Baki)

Szeptember 26.
B2–D3
D2–B3
Szeptember 27.
A2–C3
C2–A3
NEGYEDDÖNTŐ (Baki)
Szeptember 28–29.

ELŐDÖNTŐ (Baki)
Szeptember 30.
A 3. HELYÉRT
Október 1., 14
A DÖNTŐ
Október 1., 17

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik