Papírforma

Vágólapra másolva!
2014.12.11. 01:12
Ma este a Stadio Olimpicoban, a Roma kikapott 2-0-ra a Manchester Citytől, Nasri és Zabaleta góljaival, ezzel kiesett a Bajnokok Ligájából, jövőre...

Ma este a Stadio Olimpicoban, a Roma kikapott 2-0-ra a Manchester Citytől, Nasri és Zabaleta góljaival, ezzel kiesett a Bajnokok Ligájából, jövőre az Európa-ligában folytathatja a kupaszereplést.

Nasri gólöröme

Mikor bebizonyosodott, hogy a Roma a negyedik kalapból indul a BL-ben, már sejthettük, hogy nem lesz könnyű dolgunk, mikor aztán a szezon elején, a Nyonban rendezett sorsoláson, Gento behúzta a labdánkat a Bayern és a City csoportjába (hogy törne el a keze), már biztosan tudtuk, hogy átkozottul nehéz helyzetbe kerültünk. Egy lelkesítő kezdet után végül a papírforma érvényesült és be kellett állnunk a sorba, a német és az angol bajnok után.

A ma esti meccs előtt még elmondhattuk, hogy a saját kezünkben a sorsunk, a továbbjutáshoz "csak" a Manchester Cityt kellett volna legyőznünk, vagy bízni a miénkkel egy időben játszott Bayern München-CSZKA Moszkva meccs eredményében és kihúzni egy 0-0-ás döntetlennel az angolok ellen, de sajnos nem jött össze.

Pedig a foci csalfa istenei egészen sokáig ámítottak minket. A mérkőzést megelőző hetekben sorra érkeztek a hírek a ködös Albionból, hogy a Citynél sérülnek a játékosok, Kompany sérült, Aguero sérült, Toure nem játszhat, Jovetic sincs jól... Mindeközben nálunk egymás után gyógyultak meg a focisták. Végül már a fogadóirodáknál is mi voltunk az esélyesek.

Garcia mester a játékosok jelenlegi formája alapján állította össze a kezdőcsapatot. A kapuban De Sanctis (ő nem annyira a jelenlegi formája alapján, inkább kizárásos alapon), a védelemben baloldalt Holebasz, középen Manolas és Yanga-Mbiwa, jobboldalt pedig Maicon kezdtek. A középpályán DDR a kispadra szorult és a Keita-Nainggolan-Pjanic trió kapott bizalmat. A csatársorban, a hétvégén pihentetett Gervinho és Totti mellett, a kiváló formában lévő Ljajic kezdhetett.

A mérkőzés kezdete tovább táplálta a romanista szurkolók reményeit, a szépen és agresszíven játszó Romának az első percekben három gólhelyzetet is sikerült kialakítania, mind közül a legnagyobb talán Holebaszé volt, akit Totti megtalált egy passzal a City tizenhatosában, de a görög szélső nem volt elég higgadt és elrontotta a lehetőséget. A City eleinte megzavarodott a Roma agresszív játékától, de aztán lassan rendezte a sorait és ahogy teltek a percek, úgy csökkent a Roma nyomása. Végül az angolok eljutottak a Roma kapujához, először Dzeko volt veszélyes, Manolas kétszer is ügyesen állította meg és De Sanctisnak is volt egy szép védése Milner lövésénél.

Miután feljöttek az angolok, a Roma egy idő után már nem is tudott helyzeteket kialakítani. Nem így a City, Dzeko szerzett még egy érvénytelen gólt is és Milnernek is sikerült leszakadnia Manolasról, de szerencsére De Sanctis megállította. A félidő végén megint a Romának volt egy lehetősége, mikor Gervinho becselezte magát az ellenfél tizenhatosába, de végül az angol védelemnek sikerült megállítania.

Ekkor még töretlenül éltek a romanista remények, a félidőben még mindig a Roma állt továbbjutásra, az angolok ellen. Sőt, a bajorok vezetést szereztek a CSZKA ellen és a 0-0-ás eredmény még mindig nekünk kedvezett. De mind tudtuk, hogy borotvaélen táncolunk, elég egyetlen angol gól és nagy bajban leszünk.

Sajnos a második félidő angol fölénnyel indult, ismét Dzeko okozott gondot a római védelemnek. A Roma azért tartotta magát, Pjanicnak például volt egy próbálkozása, amivel majdnem meglepte Hartot. De végül sajnos az angolok játékfölénye érvényesült, a 60. percben Nasri egy védhetetlen lövéssel eltalálta a kapufát és a labda "természetesen" bepattant a vétlen De Sanctis kapujába. Vezettek az angolok és a Rómának két gólra lett volna szüksége a továbbjutáshoz.

A Roma reakciója nem maradt el, Nainggolan, aki megint az egyik legjobb játékosunk volt, megdolgoztatta Hartot egy távoli lövéssel, de az angol kapus figyelt. Nem sokkal később Ljajic volt az, aki kidolgozott magának egy helyzetet, de sajnos a lövése magasra sikerült.

Hart mindent kivédett

Ekkor Garcia mester megpróbált belenyúlni a meccsbe, jött Iturbe, pont Ljajic helyére, majd Destro, Totti helyére. Közben az angolok is cseréltek, Pellegrini leszedte Navast és bezavarta Silvát. A cserékkel a Roma új erőre kapott és tovább folytatta a támadásokat, de Hart kivételesen jó estét fogott ki és egy hatalmas védéssel sikerül kiütnie a kapufára Manolas fejesét is. Nem sokkal később pedig Demichelis mellén akadt el Destro próbálkozása.

Ekkor a Roma már nemcsak peches volt, hanem fáradt is, még bejött Florenzi, Maicon helyére, de vele sem volt több szerencsénk. A mérkőzés utolsó perceiben pedig megint az angolok örülhettek, mikor Zabaleta megszerezte a City második gólját és végleg kioltotta a romanista reményeket. A bíró alig hosszabbított valamit, nem is volt miért, lefújta a meccset és mi elbúcsúztunk a BL-től.

A végére Zabaleta is örülhetett

Most mit lehet mondani? Hogy jól játszottunk, de nem volt szerencsénk? Vagy azt, hogy ez a City ellenünk kibírta 3-4 kulcsjátékos hiányát? Meg is feledkeztem róla, hogy valamikor a második félidőben, mikor már továbbjutásra álltak, az állítólag tartalékos City mellékesen becserélte Joveticet, Dzeko helyére. Mi egyik játékost se tudnánk megfizetni. Papírforma?

Én a magam részéről próbálom megtartani a pozitív emlékeket ebből a BL-ből, hogy szépen elvertük a CSZKA-t, hogy rendesen megdolgoztattuk az angol bajnokot. Közben majd igyekszem elfelejteni a méretes bajor zakót, amit a "néhai" Benatiatól és az új játszópajtásaitól kaptunk és meggyőződésem, hogy egy idő után, kellő mennyiségű bódító szerek alkalmazásával sikerülni is fog.

Lehetne még részletesen elemezgetni a játékosaink ma esti teljesítményét, hogy Nainggolan megint mennyit és milyen hasznosan dolgozott, hogy Pjanic nem találta magát az angol középpályások szorításában, hogy Totti labdája Holebasznak szebb befejezést érdemelt volna, az amúgy szerintem egészen jól játszó görögtől... De igazából nincs nagyon miről beszélni, az angolok jobbak, konkrétabbak voltak és a papírforma érvényesült.

Az Olimpico közönsége szebb befejezést érdemelt volna

Apropó papírforma. Nem mellékes, hogy közben a Bayern München, akik már a meccs előtt matematikailag biztosak lehettek a csoportelsőségben, alaposan elverték 3-0-ra a CSZKA Moszkvát, akik pedig elméletileg a továbbjutásért küzdöttek. Ez azt jelenti, hogy miénk a harmadik hely a csoportban és majd mehetünk az Európa-ligába. Mondom, papírforma.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik