Rio 2016: ez a világ legszebb kerékpárútja, csak ketten a halálba zuhantak róla

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2016.08.05. 15:10
null
Ilyen a kerékpárút a médiabuszból
Aki az olimpiai események fő központja, Barra da Tijuca felől az evezős- és kajak-kenu versenyek helyszínére, Lagoába tart, lélegzetállító látványban részesül. Az óceánparti út egyik legérdekesebb része a sziklák fölé rögzített kerékpárút, amelynek hosszú szakaszai le vannak zárva.

A Tim Maia kerékpárút (ciclovia) az olimpiai fejlesztések részeként készült, és ahogy Rio de Janeiro polgármestere, Eduardo Paes fogalmazott, a világ legszebb kerékpárútja. Ezzel nem tudnék vitatkozni. Az út Sao Conrado melletti szakasza viszont április végén beomlott, ketten pedig az óceánba zuhantak, és életüket veszítették. Egy óriási hullám mosta el az ötven méter hosszú szakaszt.

Az áprilisi baleset után (Fotó: AFP)
Az áprilisi baleset után (Fotó: AFP)

A 44.7 millió brazil realért (3.9 milliárd forint) épített úttal kapcsolatban első pillantásra is biztonsági kételyek ébrednek bennünk – egyszerűen nincs menekülési lehetőség a sziklákra rögzített útról, alul pedig a mélység és a hullámok. Természetesen ha tökéletesen megépített az út, akkor nem lehet baj, de az áprilisi katasztrófa után nem véletlenül adott be egy építész petíciót a megszüntetéséért biztonsági megfontolásokból.

Az átadás emlékköve
Az átadás emlékköve

Az egészen biztos, hogy csodálatos az út, ahogy összeköti Barra da Tijucát Leblon tengerpartjával. A látvány döbbenetesen szép, a konstrukció szemlélőként is nagyon érdekes. Leblontól használják is. Aztán jönnek a betontömbök és a figyelmeztető feliratok: belépni tilos! A bringások mehetnek a tengerparti útra, az erős forgalomba – ez sem tűnik veszélytelennek.

Mondjuk azt, kérdéses, meddig használhatják a kerékpárutat…

A mai napig lezárva állnak részek
A mai napig lezárva állnak részek
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik