A rali-világbajnokságról ismert Henning Solberg visszatért a ralikrosszhoz

BORBÁS BÁLINTBORBÁS BÁLINT
Vágólapra másolva!
2009.07.04. 21:26
A svédországi Höljesben rendezett, most hétvégi ralikrossz Eb-futam talán legismertebb szereplője az elsősorban a rali-világbajnokság futamairól ismert Henning Solberg, aki 14 év után indul most újra ralikrossz Eb-futamon. A norvég csillag készséggel válaszolt kérdéseinkre a verseny helyszínén.




Solberg_540
Solberg_540

– Legyen szíves, mesélje el, hogyan történt, hogy anno a kis Henning és Petter Solberg egy életre a motorsportok szerelmese lett!
– Mindig is ez volt a szenvedélyünk, nagyjából 5-6 éves korunk óta ez az egyetlen dolog, ami foglalkoztat minket. Tényleg ez az életünk.

– Mondhatjuk, hogy a ralikrossz „bűne” volt, hogy ennyire megszerették az autóversenyzést?
– Igen, mondhatjuk. Pályafutásunk elején ralikrosszozni kezdtünk, én aztán szerettem volna ralizni, ezért váltottam. Most meg egy kicsit újra visszatértem a ralikrosszhoz.

– Csak az élmény kedvéért indul újra ralikrosszversenyeken, vagy esetleg tervezi, hogy végérvényesen visszatér a sportágba, és például egy teljes Eb-szezonon is részt vesz?
– Ez a jövő kérdése, majd meglátjuk. Most csak kedvtelésből versenyzek itt.

– 1995-ben már kipróbálta magát az Európa-bajnoki mezőnyben. Mit tart máig a legkellemesebb emlékének a ralikrossz Eb futamairól?
– Rengeteg szép emlékem kötődik a ralikrosszhoz. Egyből az első Eb-futamomonmásodik lettem Ausztriában. Igaz, utána már nem ment ennyire jól, de számtalan szép emléket köszönhetek a sportágnak.

– Höljesben versenyzett már korábban?
– Nem, most először vezetek itt, úgyhogy egyelőre kicsit nehezen találok körbe, még csak tanulom a pályát.

– Van bármi információja arról, hogy a rali-világbajnokságon szereplő kollégái közül esetleg mások is terveznék, hogy elinduljanak egy-egy ralikrosszversenyen is?
– Remélem, hogy többen is kipróbálják majd a ralikrosszt, ugyanakkor rengeteg raliverseny is van, ezért nem egyszerű összeegyeztetni az időpontokat. Sok az ütközés a két sportág naptárában.

– Két hete Trondheimben indult a Rallycross Norden sorozat legutóbbi versenyén, aztán múlt héten már a rali-világbajnokság lengyel viadalán száguldott, most meg itt, Höljesben tűnt fel. Remélem, nem unja el magát a köztes időben sem…

– Hát igen, ez igaz. Mindig elfoglalom magam valamivel, nem nagyon szoktam unatkozni.

– És jövő hétvégén hol láthatjuk majd?

– Otthon, a lakásomban.

– Szerintem egyszer feltétlenül ki kellene próbálnia a magyar Eb-pályát is, biztos vagyok benne, hogy nagyon élvezné. Kenneth Hansen szerint a nyirádi pálya a ralikrossz Monacója, és Önt minden bizonnyal több, mint szívesen látnák a magyar szurkolók is.
– Meglátjuk, mit hoz a jövő. Talán egy napon erre is sor kerül.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik