Boksz: hat tagszervezete van már az új szövetségnek

Vágólapra másolva!
2023.08.09. 15:12
null
(Fotó: Getty Images)
Címkék
Hat hivatalos tagszervezete van eddig az áprilisban létrehozott új nemzetközi ökölvívó szövetségnek, a World Boxingnak.

 

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) által 2019 óta felfüggesztett nemzetközi szövetség, az orosz Umar Kremljov által vezetett IBA ellenében létrehozott új szervezet szerdán jelentette be, hogy megvan az első hat hivatalos tagja, az Egyesült Államok, Új-Zéland, Ausztrália, Hollandia és Anglia sportági szövetsége, illetve a brit szövetség.

A World Boxing már kérvényezte a NOB-tól, hogy ismerje el sportági szövetségként, mely még nem történt meg. Ugyanakkor az olimpiai bizottság júniusban – eddig példátlan módon – az elismert státuszból az el nem ismert státuszba sorolta az IBA-t, amely így a jövőben semmilyen ötkarikás eseményen vagy kvalifikáción nem képviselheti a sportágat, és nem részesülhet NOB-támogatásban.

Az IBA már nem szervezhette meg a 2021-es, tokiói olimpia boksztornáját, ahogyan a jövő évi, párizsi nyári ötkarikás játékokhoz sincs köze, s jelen állás szerint az ökölvívás hiányzik a 2028-as, Los Angeles-i olimpia programjából.

A World Boxingot az alapítók éppen a sportág olimpiai jövőjének megőrzése érdekében hozták létre.
Az új szövetségnek egyelőre még nincs elnöke, ami novemberben változhat meg, amikor megtartják a World Boxing első kongresszusát.

(MTI)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik