Orbán is betalált, elődöntős a Leipzig!

BACSKAI JÁNOSBACSKAI JÁNOS
Vágólapra másolva!
2023.04.05. 20:40
null
Orbán is betalált a végén (Fotó: AFP)
A labdarúgó Német Kupa negyeddöntőjében az RB Leipzig 2–0-ra megverte odahaza a Borussia Dortmundot, így az elődöntőbe jutott.



NÉMET KUPA
NEGYEDDÖNTŐ
RB Leipzig–Borussia Dortmund 2–0 (1–0)
Lipcse,
RB Arena, 47 069 néző. V: Brych
Lipcse: Blaswich – Simakan (Klostermann, 79.), Orbán, Gvardiol – Henrichs, Laimer (Kampl, 88.), A. Haidara, Raum (Halstenberg, 88.) – Szoboszlai, Dani Olmo (Forsberg, 70.) – Werner (André Silva, 78.). Vezetőedző: Marco Rose
Borussia Dortmund: Kobel – M. Wolf (Moukoko, a szünetben), Süle, Hummels (Modeste, 85.), Ryerson – Can, Özcan, R. Guerreiro – Brandt (Bellingham, 63.), Malen, Reus (Bynoe-Gittens, 76.). Vezetőedző: Edin Terzic
Gólszerző: Werner (22.), Orbán (90+8.)

Korábban
Nürnberg (II.)–VfB Stuttgart 0–1 (Millot 83.)
Bayern München–SC Freiburg 1–2 (Upamecano 19., ill. Höfler 27., Höler 90+4. – 11-esből)
Eintracht Frankfurt–Union Berlin 2–0 (Kolo Muani 11., 13.)

Nem tudjuk, mik hangzottak el a lipcsei játékosok tanácskozásán, amelyet vezetőedzőjük, Marco Rose nélkül tartottak a minap, de ha a Dortmund elleni első tíz percet beszélték meg, akkor jól kifundálták a haditervet.

Szoboszlai Dominik és Dani Olmo is nagyon élt, Timo Werner azonban egy kivételével az összes helyzetét elpuskázta.

Visszább vett a félidő derekára az iramból Lipcse, de büntetlenül megtehette, mert a Dortmund úgy futballozott, hogy alighanem ott meg holnap ülnek össze a játékosok...

Edin Terzic előbb Youssoufa Moukokót, aztán Jude Bellinghamet küldte pályára, ám ez sem dobta fel a Dortmundot – és a mérkőzést sem. Jelentősen esett a találkozó színvonala a második félidőre, a legemlékezetesebbek azok a másodpercek voltak, amikor el-elment az áram a stadionban.


Willi Orbán kiválóan fogta embereit, Marco Reust és Julian Brandtot is lecserélték, Moukoko és az utolsó percekre beálló Anthony Modeste labdába is alig ért; Szoboszlai rengeteget futott, míg a ráadásban volt egy csúnya szabálytalansága, ami lökdösődésbe torkollott.

A ráadás végén hatalmasat védett a hazai kapus, Janis Blaswich, a kontrából pedigWilli Orbán betalált, ezzel végleg eldöntötte a meccset.

Amelyet nem fújtak le még, de Marco Rose önfeledten rohant a pályára ünnepelni – többet nyert talán itt a Lipcse egy egyszerű mérkőzésnél, ez a siker megalapozhat egy jó idényhajrát.


PERCRŐL PERCRE


90+9. PERC MOST MÁR TÉNYLEG VÉGET ÉRT A MÉRKŐZÉS!

A hazai mester semmivel sem törődve a pályára rohan ünnepelni.

90+8. PERC ELDŐLT, WILLI ORBÁN jobbal a bal alsóba lő nyolcról, középről, miután négy hazai játékos lerohanta az egy szem dortmundit, Bynoe-Gittenst a labdával. Nagyon önzetlen volt Forsberg.

90+7. perc BLASWICH! Ryerson indításával 12-ről, jobbal Bynoe-Gittens lőne a bal alsóba, de vetődve odaér a hazai kapus. Korner, elöl Kobel is, őt keresi a labda, de ez a védőké. Azonnal kontra indul...

90+5. perc Szoboszlai csúnyán odalép a jobb oldalon az őt ellökő Malennek, nyújtott lábbal, kitör a balhé. Szájkarate, kis lökdösődéssel, előbbibe Mats Hummels is beszáll. Sárga lap.

Megnyomták a Német Kupa-üzemmódot a hazaiak (AFP)
Megnyomták a Német Kupa-üzemmódot a hazaiak (AFP)

90+2. perc Donyell Malen kap sárga lapot reklamálásért, pedig tényleg ellökte őt Halstenberg.

Öt perc a ráadás.

87. perc Kevin Kampl és Marcel Halstenberg be, Raum és Laimer le. Haidara ment volna le, Laimernek mintha megfájdult volna a jobb combja.

85. perc Anthony Modeste be, Hummels le, védő helyett ék.

85. perc Jude Bellingham hevesen reklamál, és nem is hiába! Kap egy sárga lapot.

82. perc
Henrich jobbról középre ad, Can bevetődve eléri a labdát. Kontra, Gvardiol utoléri a 16-os előtt aztán Ryersont. Rekontra, Szoboszlai ad be balról, Silva elől elfejeli középen a labdát Hummels.

78. perc Szoboszlai passzával Laimer bedob egy cselt, Hummels elszáll, de Laimer tízről jobbal a kapust találja el. Kissé jobbról.

77. perc André Silva is vetkőzik, mert Werner váratlanul meghúzódott, azért kell lejönnie.

76. perc Reus le, Jamie Bynoe-Gittens be (üzenetet visz Bellinghamnek), Lukas Klostermann be, Werner le. Nem, ez Simakan száma lesz.

75. perc Pár másodpercre elment az áram a stadionban. Aztán vissza. Aztán megint el.

70. perc Olmo le, neki jól ment ma, de elfáradt. Emil Forsberggel pacsizik elsőként.

68. perc Ryerson jobb oldali beadása éppen csak magas középen Malennek!

67. perc Can ad haza Szoboszlai elől a 16-oson, a kapus aztán kicselezi az ötösön a rárontó középpályást.

66. perc Can mélyen a védelmi vonal mögül osztogat... jobbra és balra. A balján Hummels, a jobbján Süle álldogál. Állófoci.

Guerreiro ismét a középpályán, Can ment a védelembe hátra.

63. perc Jude Bellingham be, Brandtnak nagyon nem ment ma. Az angol elsőként is a drukkereket biztatja, kéri nagyobb szurkolásra.

60. perc Olmo passza után nem lő 14-ről, kissé jobbról Henrichs, a beadás meg rossz. Kontra, Laimer szerel azonban.

58. perc David Raum ellöki az előretörő Ryersont, sárga lap.

58. perc Olmo lő jobbal 23-ról nem sokkal a bal felső fölé.

53. perc Malenbe nagyot rúg Gvardiol, de a 16-os vonala mellett, hiába VAR-oznak, nem lesz 11-es.

Ryerson átment a védelem jobb oldalára, Guerreiro visszatért a középpályáról eredeti posztjára.

46. PERC FOLYTATJUK!

46. perc Youssoufa Moukoko be, Wolf le, védő helyett ék!

51 százalékban volt a hazaiaknál a labda, 14-szer lőttek kapura, 8-szor a kapu felületére, a másik oldalon ez az arány 1/0.



(Weltfussball)



E párharc legjobb góllövői:
Erling Haaland 6
Jadon Sancho 6
Marco Reus 5
Pierre-Emerick Aubameyang 3
Jean-Kévin Augustin 3

45+3. PERC VÉGET ÉRT AZ ELSŐ FÉLIDŐ!

45+2. perc Hummels jobban van, jó messzire elrúgja a labdát a 16-os és a meginduló Henrichs elől.

Három perc a ráadás. Mezőnyjáték, nem a legjobb.

42. perc El is esik aztán, 20 métert futott előtte. Ápolás. A 34 éves bekk ma vívja a 460. meccsét a sárga-fekete mezben.

41. perc A jobb alsó előtt Hummels önfeláldozóan belevetődik Raum ballábas, kemény beadásába. Nem is, kapura lövés volt ez, szédeleg a bekk még mindig.

40. perc Julian Ryersonnak sárga lap Olmo megbukfenceztetéséért.

39. perc Werner... Guerreiro nem figyel, hazai kontra, Laimer futtatja Wernert, aki az ötös jobb sarka elől nem lő, hanem középre passzolna jobbal Laimernek, de méterekkel célt téveszt.

36. perc Werner csele jó a 16-os előtt, a lövése borzalmas. Nem bedobás.

33. perc Szoboszlai passzát Olmo ballal a 16-osról kapura teszi, Kobel fogja a labdát, közben megfájdul a jobb térde. Ápolás.

32. perc Szoboszlai lő kapura a 16-os elől, de közbelépnek. Szoboszlai ad be jobbról ballal a korner után, az ötös bal sarkáról a jobb, azaz a rövid felső sarok mellé fejeli a labdát Gvardiol! Raum nem sokra rá labdát szerez a 16-os előtt, Wernert indítja, aki kicselezi a kapust is, de kisodródik közben.

30. perc A gól óta különösen sok labdát ad el a Dortmund.

22. PERC VEZET A LIPCSE! Szoboszlai futtatja az akciót indító Simakant, aki jobbról jobbal visszagurít, nyolc méterről, középről Süle mellől ballal a jobb alsóba perdíti a labdát TIMO WERNER. 1–0!

21. perc Ryerson előretör, és a 16-os elől ballal a léc fölé talál.

18. perc Olmo bukkan fel ismét a bal szélen, Laimer elé passzol, aki Wernert keresi a ballábas passzal a 16-oson belül már, de közbelép Hummels. Jó az öreg...


12. perc NAGY VÉDÉS, Haidara labdát szerez, Olmo elé passzol, aki ballal kapura lő az ötös bal sarka elől, hét méterről, bal lábbal véd azonban a kapus!

Elődöntős a Stuttgart is


9. perc Simakan előretör, a jobb alsóba lőne kissé jobbról, tízről, de kikanalazza a labdát a visszafutó Brandt.

8. perc Gvardiol előretör, a passz nem igazán pontos Olmónak, közbelép a jobb sarok előtt Kobel.

6. perc Ryersonnak már rúgtak stoplival egy lyukat a sportszárába, kemény meccs.

4. perc Újabb korner, Wolfon nagyot taszajt előtte Simakan, majd Olmo beadását Szoboszlai kapura bombázza a 16-os elől, de ebbe is belelépnek. Werner aztán egy csel után kissé jobbról, 18-ról jobbal a léc fölé lő.

3. perc NAGY MENTÉS, Werner passza után Laimer lő kapura jobbal az ötös jobb sarka elől, de közbevetődik egy védő! A szöglet után Heinrich a másik ötössarok elől próbálkozik, a rövid sarok előtt védi vetődve Kobel a ballábas lövést!

1. perc Kobel szépen lép ki Olmo elé.

1. PERC ELKEZDŐDÖTT A MÉRKŐZÉS!

A hazaiak piros-fehér mezben és fehér nadrágban, a vendégek sárga mezben és fekete nadrágban.


Egy kis örökmérleg! 15 mérkőzés, 5 lipcsei és 8 dortmundi góllal, 23, ill. 28 rúgott góllal.

JÖTTEK-MENTEK!
Nincsenek ilyenek!

Eltiltott Karim Adeyemi.

A hazaiaktól Gulácsi Péter, Christopher Nkunku, Xaver Schlager, Timo Schlieck és Abdou Diallo sérült, a vendégektől Nico Schlotterbeck, Thomas Meunier, Mateu Morey Bauza és Julien Duranville maródi.

A Német Kupában címvédő Leipzig szerdán 20.45-től fogadja a Dortmundot, amelyhez aztán szombaton a szintén magyar válogatott Schäfer András csapata, az Union Berlin látogat a Bundesliga 27. fordulójában.


Schlotterbecket Münchenben még az első félidőben, kicsivel a szünet előtt kellett lecserélni, majd vasárnap és hétfőn is kivizsgálások vártak rá. A Dortmund arról nem számolt be, hogy várhatóan mennyi időt kell kihagynia a kilencszeres válogatott futballistának, aki a két héttel ezelőtti, Peru ellen 2–0-ra megnyert barátságos válogatott meccsen már izomproblémákkal küzdött, s aztán a belgákkal szemben három nappal később 3–2-re elveszített találkozón nem is lépett pályára.

A 23 éves középhátvéd a címvédő Bayern München otthonában 4–2-re elveszített szombati rangadón sérült meg, a Dortmund pedig hétfőn hozta nyilvánosságra, hogy egy ideig biztosan nem lesz bevethető.

Izomszakadás miatt egyelőre biztosan nem számíthat a német válogatott Nico Schlotterbeck játékára a labdarúgó Bundesligában második helyen álló Borussia Dortmund.

Az RB Leipzig 26 fordulót követően az 5. helyen áll a Bundesligában, hátránya két pont a már BL-indulást jelentő negyedik helyen álló, Sallai Rolandot foglalkoztató Freiburggal szemben.

A szakember egyébként két évvel ezelőtt, a Borussia Mönchengladbach trénereként hasonlóan a Manchester City ellenében esett ki a Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjében, majd utána még sorozatban hat mérkőzést veszített el a csapatával, ezek között ott volt a Dortmund elleni kupanegyeddöntő is. Az idény végén aztán lemaradtak a BL-indulásról – ezt a forgatókönyvet az RB Leipzig mindenképpen szeretné elkerülni.


A kupában címvédő lipcsei együttes sorozatban három vereségen van túl, így várja a szerdai, hazai összecsapást. Hogy a csapat hullámvölgyben van, az a játékosok és az edző számára is világos. „Kevés sikerélményünk volt az utóbbi időben, a hangulat ennek megfelelő – folytatta Rose, aki szerint az a megoldás, ha kibeszélik a dolgokat. – A csapat nem riadt játékosok gyülekezete, akik nem tudják merre van az előre és a hátra. Nem estek depresszióba.”

„Összeült a csapat és megbeszéltek néhány dolgot, én nem voltam jelen. Úgy gondolom, ez normális” – mondta kedden Marco Rose vezetőedző.

Edzőjük nélkül tartottak válságülést a Szoboszlai Dominikot, Willi Orbánt és a sérült Gulácsi Pétert foglalkoztató RB Leipzig labdarúgói a szerdai, Borussia Dortmund elleni Német Kupa-negyeddöntő előtt.

ÜDVÖZÖLJÜK KEDVES OLVASÓINKAT A LEIPZIG–DORTMUND MÉRKŐZÉS KÖZVETÍTÉSÉBEN!

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik