Semmit sem költött a nyáron – fiatalok sorát szerződtette a Fradi BL-riválisa

BACSKAI JÁNOSBACSKAI JÁNOS
Vágólapra másolva!
2020.10.19. 16:13
null
Kijev: új utakon (Fotó: AFP)
A topligák után érdemes szétnézni a színvonalasabb európai labdarúgó-bajnokságokban is, hogy hogyan telt ott az átigazolási időszak, és hogyan telt vagy apadt a klubkassza pár jelentősebb transzfer miatt. Különösen érdekes megnézni, hogy erősített a Ferencváros Bajnokok Ligája-ellenfele, a Dinamo Kijev.

 

OROSZORSZÁGBAN a koronavírus és a gazdasági válság miatt nem röpködtek már olyan intenzitással a tízmilliók és a városok között a nyugati vagy dél-amerikai csillagok, mint korábban, ugyanakkor az élcsapatok zöme még mindig biztos lábakon áll anyagilag a nagyobb szponzoroknak és az európai kupaszereplésnek köszönhetően.

A Zenit például képes volt 20.3 millió eurót adni a brazil középső középpályásért, a párszoros válogatott Wendelért, 12 milliót a 31 esztendős, sérülékeny horvát védőért, Dejan Lovrenért – ugyanakkor olyan, az orosz válogatottból jól ismert játékosokról mondott le, mint Igor Szmolnyikov, Oleg Satov vagy Alekszandr Kokorin. A negyvenhez közeli Alekszandr Anjukov visszavonult, sokmilliós ráfizetéssel távozott a brazil szűrő, Hernani és az argentin védő, Emiliano Rigoni, a 16 millióért vett argentin hátvédet, Emanuel Mammanát jobb híján kölcsönadták Szocsiba. Már 36 esztendős a szerb védőfejedelem, Braniszlav Ivanovics, aki nagy meglepetésre visszatért még egy utolsó kalandra Angliába. A negyvenmillió euróra taksált Rodrigo De Paul már nagy falat volt a Zenit számára, és ugyan az Atlético igen szerette volna, de nem tudták leigazolni az oroszok tőlük Héctor Herrerát.

A Lokomotiv Moszkva nagy fogása Zé Luís, akit tavaly 10.8 millióért adtak el a Portónak, most hétmillióért vették vissza. Nem sokkal került kevesebbe a már korábban megénekelt guineai Francois Kamano. Régi ismerőse a topligák szerelmeseinek a szerb hátvéd, a volt chelsea-s Szlobodan Rajkovics, aki a 44-szeres német válogatott, 32 évesen visszavonuló Benedikt Höwedest pótolja a Lokomotivban. Ha már régi ismerősök: közelebb a negyvenhez, mint a harminchoz a perui Jefferson Farfán, a Schalke és a PSV egykori ászával most nem hosszabbított a „Loksi”. Alekszej Mirancsuk eladása itt kiegyensúlyozta a nyári költségvetést, a CSZKA Moszkva ellenben mindenestől legalább 40 milliót költött, de lett nigériai és argentin támadója (Chidera Ejuke és Adolfo Gaich) és brazil középhátvédje (a jónevű Bruno Fuchs).

A Dinamo Moszkva sem sokkal maradt le a városi riválistól, itt a Dinamo Zagrebtől 8.5 millió euróért megszerzett Nikola Moro volt a nyári nagy dobás, a tavaly nyáron húszmillió euróért vett német támadó, Maximilian Philipp pedig a nagy csalódás, őt kölcsönadták hazájába. A Szpartak Moszkva alaposan megerősítette támadósorát (az eddigi utolsó érkező a chelsea-s Victor Moses), a tavaly 16 millióért vett holland karmesterét, Guus Tilt ellenben pár garasért kölcsönadta a Freiburghoz. Még az FK Krasznodar és a Rubin Kazany is képes volt tízmillió euróért erősíteni!

Mario Mandzukic és a brazil támadó, Alan Kardec tárgyalgat még a Lokomotiv Moszkvával, Marcos Rojo ellenben lemaradt a Szpartakról (vagy fordítva), szombaton bezárt a piac, de klub nélküli játékosok természetesen még érkezhetnek.

TÖRÖKORSZÁGBAN még inkább éreztetik a hatásukat a futballban is a politikai és gazdasági változások, és a koronavírus is rátette borzalmas mancsát a hétköznapokra. Már tavaly is ki nem fizetett prémiumokról és alapfizetésekről lehetett hallani a legnagyobb török csapatoknál, ennek ellenére a liga színvonala nem csökkent, ezen a nyáron különösen sok angol csapat adta ide kölcsönbe erősödni a megfelelő színvonal alatti és létszám fölötti játékosait, lásd táblázatunkat. Az Atlético Madrid is a Besiktasban palléroztatja nagyreményű középső védőjét, a 21 esztendős Francisco Monterót.

A bajnok Basaksehir négy török válogatott játékost vett, de a három legnagyobb érkező légiós, játékjoguk összértéke 21 millió euró: a legértékesebb közülük a brazil ék, a 14-szeres válogatott Giuliano, de a belga szélső, Nacer Chadli és a Manchester United, majd a Lyon védője, Rafael is ismert sportoló.

Giuliano érdekes karriert tudhat magáénak: a harmincéves játékos meglepően sokszoros brazil válogatott ahhoz képest, mennyire nem közismert a neve, most ingyen érkezett, de eleddig 46.2 millió eurót fizettek érte klubjai (al-Naszr, Fenerbahce, Gremio, Zenit, Internacional, Dnipro). Nem aprózza el a Basaksehir, a BL-t szem előtt tartva Mario Mandzukic, Jean-Kévin Augustin és Alexandre Pato neve is felmerült itt ősszel, előbbi és utóbbi még befuthat.

A Galatasaray, a Besiktas és az európai kalandokról lemaradó a Fenerbahce nyara felejthető, maximum jó átlagosnak nevezhető, de kisebbfajta csodát tett a Trabzonspor, amely az előző idényben a második helyen végzett, de viselt gazdasági dolgai miatt nem indulhatott az Európa-ligában. Mármint nem ez a csoda, hanem az, hogy ennek ellenére az új edző, a Chelsea volt szűrője, Eddie Newton lecserélte az egész keretet: 34 játékos távozott, 15 érkezett, plusz egycsapatnyian kölcsönből vissza. A két legértékesebb futballista, a kapus Ugurcan Cakir és a szélső Abdülkadir Ömür maradt, de nem tudták megtartani az előző idényben bombaformában játszó Alexander Sörlothot a vételi opció ellenére sem, de legalább a húszmillió eurós vételár a fele az övék lett.

PORTUGÁLIÁBAN sem most élik aranykorukat a helyi gigászok, de a Benfica képes volt közel ötvenmillióért erősíteni úgy, hogy eladta 68 millióért a védő Rúben Diast a Manchester Citynek, a csatár Carlos Viníciust 45 milliós vételi opcióval kölcsön a Tottenhamnek, a hatalmas tehetség szűrőt, Florentinót pedig a Monaco vitte el egy idényre, de opció nélkül, és nyilván a 120 milliós kivásárlási árat sem birizgálják majd meg. A szokásos egycsapatnyi „egyéb” távozót hamar feledtetik az érkezők, például Nicolás Otamendi, aki 15 millióért a Dias-ügy farvizén evezett délre.

Nem kicsit túlárazva jött az uruguayi támadó, Darwin Núnez (a 24 milliós vételáron felül a következő üzlet ötöde is az Almería számláján csörgedez majd, igaz, az előző idényt 16 góllal zárta), de a német válogatott támadót, Luca Waldschmidtet a Chelsea orra elől sikerült megvenni, a 16-szoros brazil válogatott Évertonért tavaly az összes topcsapat, idén a Napoli, Dortmund, Everton trió kapkodott, a 22 éves szélső, Pedrinho pedig tényleg majdnem húszmillió eurót ér, amennyit fizettek érte – honfitársuk, a kicsit idősebb Gilberto Moraes pedig nemrégiben még a Fiorentinában futballozott.

Különösen erős lesz a védelem közepe, Otamendi előtt érkezett az a Jan Vertonghen, akit a Roma már-már leigazolt (a portugálok ráígértek az olaszok évi hárommillió eurós nettó fizetési ajánlatára), majd kölcsönkapták kétmillió euróért Jean-Clair Todibót a Barcelonától, tízszer ekkora vételi opcióval.

Nem kis erősítés az új edző, Jorge Jesus, aki a Flamengót hagyta oda egykori klubjáért, amelyet anno 321 mérkőzésen vezetett. A Benfica ezüstérmesként is a BL selejtezőiben indulhatott, de kikapott a PAOK-tól.

A bajnok ugyebár az FC Porto lett, amely az erősítéseket kölcsönből tudta le, értve ezen az egy idényre megszerzett Marko Grujics, Felipe Anderson, Malang Sarr triót. Három az új csatár is, Evanilson nem szórta a gólokat Brazíliában, Toni Martínez pedig a West Ham tartalékjai között, de az egyiptomi Mehdi Taremi az előző idény gólkirálya. Aláírási pénzekkel együtt ötvenmillió eurót keresett a nyáron a Porto, mert a klub költségvetése alaposan megbillent a jegyeladás nélkül, a 18 éves támadóért, Fábio Silváért 40 milliót adott a Wolverhampton, tízmilliót vágott zsebre az ügyben segítő Jorge Mendes, aki ezért vagy Transzferológiai Oscart, vagy hosszas börtönbüntetést fog kapni egyszer.

A brazil balhátvédet, Alex Tellest 15 millióért vitte el a Manchester United, az ő ügynöke a nem kevésbé dörzsölt Pinhasz Zahavi, de még öt ligából érkezett pármillió euró a kék-fehér csapathoz. És majdnem Jesse Lingard is a végére.

A Sporting CP a bajnokságban, majd az El-selejtezőkben sem remekelt, de nem sztrájkolnak a játékosok, nem vernek meg senkit sem a szurkolók az eddig megszokott többi szurkolón kívül, tehát csend, rend, nyugalom. Húszmilliós plusszal zárta a nyarat a klub, ami a régi szép időkhöz képest filléres semmiség, de szép pénz 39 millió euró a Wendel, Marcos Acuna, Matheus Pereira hármasért. A szokásos topligás kölcsönkülönítményt itt Joao Mário és Pedro Porro alkotja, jöttek veteránok a La Ligából (Zuhair Feddal, Antonio Adán, Vitorino Antunes) és drágán mért tehetségek a hazai ligából (Pedro Goncalves, Nuno Santos) – az az idény nyilvánvalóan a túlélésről szól majd zöld-fehéréknél.

Az Ajax hozta azt, amit elvárunk tőle, a PSV leigazolt igen motivált világbajnokot, a brazil és argentin átigazolások közül sok ismerős névre és jó áron eladott spílerre bukkanhatunk. A nagy vesztes Robinho lett, aki a Santos vérbeli jött-mentje lett, de igazság szerint kevesen sajnálják őt...

Zárjunk a DINAMO KIJEVVEL, amelynek igazolásai a szokásosnál is jobban érdeklik most a hazai nagyközönséget. A nagy rivális, a Sahtar nem ugrálhatott üresedő zsebbel, de eladta a Transfermarkt szerint egymillió euróért Olekszandr Zubkovot éppen a Ferencvárosnak, és kölcsönadta Andrij Borjacsukot a Mezőkövesdnek – ehhez képest a kijeviek dúskálnak az új fiúkban, akikben az a közös a távozókkal, hogy mindannyian ingyen igazolhattak el új klubjukhoz.

Alapember nem is távozott, több saját nevelésű ifistával szerződést kötöttek, közülük a legtehetségesebb a karmester Bohdan Lednev, ugyanakkor a középső védő Ilja Zabarnij is rendszeresen játszik a profik között, sőt immáron háromszoros felnőtt válogatott, és nemzeti csapata mindhárom októberi mérkőzésén kezdett!

Poszttársa, a húszéves Olekszandr Szirota és a középcsatár Vladiszlav Szupriaga is bekerült a válogatott keretbe, de a húszéves jobbhátvéd, Olekszandr Timcsik immáron kétszeres felnőtt válogatott! A karmester Szerhij Buleca „csak” az U21-es válogatott csapatkapitánya, szóval óvatosnak kell lennünk a „most felkerült fiatal” kitétellel a Dinamónál, mert ezen az őszön nagyon sok húszéves játékost dobtak be a mély vízbe, ahol igencsak ügyesen úszkálnak a fiatalok. Talán ezért sem játszott még a kölcsönből visszatért 30-szoros válogatott középpályás, Denisz Harmas, a luxemburgi-portugál szűrő, Gerson Rodrigues ellenben nem panaszkodhat a játékperceire.

Artem Kravec érdekes kijevi karriert tudhatott magának, egy hónapot töltött el a Dinamóban, a Kayserisportól jött, a Konyasporhoz ment. A nyáron igazolt Kijevbe, de ott is maradt a Lengyelországból (a kispadra) megszerzett védő, Volodimir Kosztevics, a nemrégiben még a brazil U23-as válogatottban villogó szélső, Clayton és román védelmi mindenes, Tudor Baluta (ő vételi opcióval jött kölcsönbe a Brightontól, 21 éves kora ellenére már hétszeres felnőtt válogatott).

Mint látjuk, nem az új igazolásokra helyezték a hangsúlyt, hanem a saját érték megbecsülésére: ahogyan Doneckben az volt a nyár nagy dobása, hogy képesek voltak fizetni és megtartani a Tet, Ismaily, Dodo, Mikola Matvijenko, Tarasz Sztepanenko, Taison, Alan Patrick, Marlos, Manor Szolomon, Jevhen Konopljanka sort, Kijevben azt „ünnepelték”, hogy maradt a berkeikben Viktor Cigankov és Vitalij Mikolenko – és érkezett a minden hájjal megkent, ám már 75 esztendős román „edzőbojár”, Mircea Lucescu.

Erősítés lesz decemberben a 12-szeres válogatott ék, Artem Beszedin is, aki doppingszer szedése miatt (Nomen est omen...) ez év decemberéig eltiltották.

OROSZORSZÁG

ZENIT
ÉRKEZETT:
Wendel (Sporting CP, 20 300 000 euró), Dejan Lovren (Liverpool, 12 000 000)
Kölcsönből vissza: Alekszandr Kokorin (Szocsi)
TÁVOZOTT: Hernani (Parma, kölcsön után végleg, 4 480 000), Igor Szmolnyikov (FK Krasznodar, ingyen), Oleg Satov (Rubin Kazany, ingyen), Alekszandr Kokorin (Szpartak Moszkva, i,.), Braniszlav Ivanovics (West Bromwich, i.), Alekszandr Anjukov (visszavonult)
Kölcsönbe: Emiliano Rigoni (Elche, 500 000), Emanuel Mammana (FK Szocsi)
Kölcsönből vissza: Yordan Osorio (FC Porto)

LOKOMOTÍV MOSZKVA
ÉRKEZETT:
Zé Luís (FC Porto, 7 000 000), Francois Kamano (Bordeaux, 5 500 000), Vitalij Liszakovics (Szoligorszk, 1 100 000), Szlobodan Rajkovics (Perugia, i.)
Kölcsönből vissza: Fedor Szmolov (Celta Vigo)
TÁVOZOTT:
Alekszej Mirancsuk (Atalanta, 14 500 000), Benedikt Höwedes (visszavonult), Jefferson Farfán (szerződése lejárt)
Kölcsönből vissza: Joao Mário (Inter)

CSZKA MOSZKVA
ÉRKEZETT:
Chidera Ejuke (Heerenveen, 11 500 000), Adolfo Gaich (San Lorenzo, 8 500 000), Bruno Fuchs ( Internacional, 8 000 000), Baktijar Zajnutgyinov (Rosztov, 2 000 000)
TÁVOZOTT:
Kölcsönbe: Jaka Bijol (Hannover)

FK KRASZNODAR
ÉRKEZETT:
Jevgenyij Csernov (Rosztov, 3 000 000), Igor Szmolnyikov (Zenit, i.), Alekszej Ionov (Rosztov, 3 500 000)
TÁVOZOTT: Manuel Fernandes (Kayserispor, i.)
Kölcsönbe: Uros Szpajics (Feyenoord)

FK ROSZTOV
ÉRKEZETT:
David Toszevszki (Rabotnyicki Szkopje, 1 000 000), Dmitrij Poloz (Szocsi, i.), Pontus Almqvist (Norrköping, 3 750 000)
TÁVOZOTT: Eldor Somurodov (Genoa, 7 500 000), Jevgenyij Csernov (FK Krasznodar, 3 000 000), Baktijar Zajnyutgyinov (CSZKA Moszkva, 2 000 000), Alekszandr Zujev (Rubin Kazany, 1 500 000), Anton Salétros (Sarpsborg, 350 000), Ivelin Popov (Szocsi, i.), Björn Sigurdarson (Lilleström, i.), Vidar Örn Kjartansson (Valerenga, i.), Alekszej Ionov (FK Krasznodar, 3 500 000)

DINAMO MOSZKVA
ÉRKEZETT:
Nikola Moro (Dinamo Zagreb, 8 500 000), Danyiil Fomin (Ufa, 3 500 00), Sly (Ufa, 2 000 000)
TÁVOZOTT: Joaozinho (Szocsi, i.), Roman Neustädter (szl.)
Kölcsönbe: Maximilian Philipp (Wolfsburg, 2 000 000)

FK UFA
ÉRKEZETT:

Kölcsönbe: Oleh Dancsenko (Rubin Kazany)
TÁVOZOTT: Danyiil Fomin (Dinamo Moszkva, 3 500 000), Sly (Dinamo Moszkva, 2 000 000), Osztyon Urunov (Szpartak Moszkva, 1 500 000)

ARSZENAL TULA
ÉRKEZETT:

Kölcsönbe: Mohammed Kadiri (Dinamo Kijev, Nyikolaj Rasszkazov (Szpartak Moszkva)
TÁVOZOTT: Danyiil Leszovoj (Dinamo Moszkva, 1 800 000), Víctor Álvarez (szl.)

SZPARTAK MOSZKVA
ÉRKEZETT: Alekszandr Szobolev (Szamara, kv., 4 500 000), Oszton Urunov (Ufa, 1 500 000), Alekszandr Kokorin (Zenit, i.)
Kölcsönbe: Victor Moses (Chelsea)
TÁVOZOTT: Lorenzo Melgarejo (Racing Club, i.)
Kölcsönbe: Guus Til (Freiburg, 450 000), Nyikolaj Rasszkazov (Arszenal Tula)
Kölcsönből vissza: André Schürrle (Dortmund)

RUBIN KAZANY
ÉRKEZETT:
Hvang In Bom (Vancouver, 2 500 000), Oliver Abildgaard (Aalborg, 2 000 000), Alekszandr Zujev (Rosztov, kv., 1 500 000), Djordje Despotovic (Orenburg, i.), Oleg Satov (Zenit, i.)
TÁVOZOTT: Vlagyimir Granat (szl.)
Kölcsönbe: Oleh Dancsenko (Ufa), Zurab Davitasvili (Rotor Volgográd)

FK SZOCSI
ÉRKEZETT:
Joaozinho (Dinamo Moszkva, i.), Ivelin Popov (Rosztov, i.)
Kölcsönbe: Emanuel Mammana (Zenit)
TÁVOZOTT: Dmitrij Poloz (Rosztov, i.), Adil Rami (Boavista, i.), Giannelli Imbula (szl.)

AHMAT GROZNIJ
ÉRKEZETT:
Amir Adujev (Montpellier)
TÁVOZOTT: Damian Szymanski (AEK Athén, kv., 1 300 000), Gyenyisz Glusakov (Himki, i.)
Kölcsönbe: Ravanelli (Athletico Paranaense)

PFK TAMBOV
ÉRKEZETT:
Mohammed Rabiu (Paris FC, i.)
TÁVOZOTT:

ROTOR VOLGOGRÁD
ÉRKEZETT:

Kölcsönbe: Zurab Davitasvili (Rubin Kazany), Szolomon Kvirkvelija (Lokomotiv Moszkva)
TÁVOZOTT:

FK HIMKI

ÉRKEZETT: Mikalaj Szihnyevics (Ferencváros, i.), Gyenyisz Glusakov (Ahmat Groznij, i.)
TÁVOZOTT: Mikalaj Szihnyevics (BATE Boriszov, i.)

TÖRÖKORSZÁG

ISTANBUL BASAKSEHIR
ÉRKEZETT:
Berkay Özcan (Hamburg, 2 500 000), Ravil Tagir (Altinordu, 2 500 000), Giuliano (al-Naszr, i.), Hasan Ali Kaldirim (Fenerbahce, i.), Rafael (Lyon, i.), Nacer Chadli (Monaco)
Kölcsönbe: Deniz Türüc (Fenerbahce), Boli Bolingoli (Celtic Glasgow)
TÁVOZOTT: Gökhan Inler (Demirspor), Eljero Elia (Utrecht, i.), Robinho (Santos, i.)

TRABZONSPOR

ÉRKEZETT: Vitor Hugo (Palmeiras, 3 200 000), Fousseni Diabaté (Leicester City, 1 570 000), Flávio (Bahia, 1 200 000), Djaniny (al-Ahli Dzsidda, i.)
Kölcsönbe: Benik Afobe (Stoke City, 100 000), Lewis Baker (Chelsea)
TÁVOZOTT: José Sosa (Fenerbahce, i.), Filip Novak (Fenerbahce, i.), Manuel da Koszta (szl.), Kölcsönből vissza: Alexander Sörloth (Crystal Palace)

BESIKTAS
ÉRKEZETT:
Vincent Aboubakar (Porto, i.), Josef (al-Ahli Dzsidda, i.)
Kölcsönbe: Bernard Mensah (Kayserispor, 500 000), Valentin Rosier (Sporting CP, 200 000), Francisco Montero (Atlético Madrid), Rasid Gezzal (Leicester City)
TÁVOZOTT: Gökhan Gönül (Fenerbahce, i.), Víctor Ruiz (Betis, i.), Burak Yilmaz (Lille, i.), Caner Erkin (Fenerbahce, i.)

GALATASARAY
ÉRKEZETT:
Arda Turan (Barcelona, i.), Omar Elabdellaoui (Olympiakosz, i.), Emre Kilinc (Sivasspor, i.)
Kölcsönbe: Oghenekaro Etebo (Stoke City, 675 000)
TÁVOZOTT: Maicon (al-Naszr, 1 430 000), Mariano (Atlético Mineiro, i.), Selcuk Inan (visszavonult)
Kölcsönbe: Jimmy Durmaz (Karagümrük, 291 000)

FENERBAHCE
ÉRKEZETT:
Marcel Tisserand (Wolfsburg, 4 00 000), Nazim Sangaré (Antalyaspor, 1 750 000), Dimitriosz Pelkasz (PAOK, 1 600 000), Mauricio Lemos (Las Palmas, 1 500 000), Filip Novak (Trabzonspor, i.), Mert Hakan Yandas (Sivasspor, i.), Papiss Demba Cissé (Alanyaspor, i.), Caner Erkin (Besiktas, i.), Enner Valencia (Tigres, i.), Diego Perotti (Roma), Gökhan Gönül (Besiktas, i.), Sinan Gümüs (Genoa, i.), Mame Thiam (Kasimpasa, i.), José Sosa (Trabzonspor, i.), Kemal Ademi (Basel)
Kölcsönbe: Mbwana Samatta (Aston Villa)
TÁVOZOTT: Vedat Muriqi (Lazio, 17 500 000), Jailson (Talien, 4 500 000), Tolgay Arslan (Udinese, i.), Hasan Ali Kaldirim (Basaksehir, i.), Mauricio Isla (Flamengo, i.), Emre Belözoglu (visszavonult)
Kölcsönbe: Deniz Türüc (Basaksehir), Zanka (Köbenhavn), Miha Zajc (Genoa)

PORTUGÁLIA

BENFICA
ÉRKEZETT:
Darwin Núnez (Almería, 24 000 000), Éverton (Gremio, 20 000 000), Pedrinho (Sao Paulo, 18 000 000), Luca Waldschmidt (Freiburg, 15 000 000), Nicolás Otamendi (Manchester City, 15 000 000), Gilberto Moraes (Fluminense, 3 000 000), Jan Vertonghen (Tottenham, i.)
Kölcsönbe: Jean-Clair Todibo (Barcelona, 2 000 000)
TÁVOZOTT: Rúben Dias (Manchester City, 68 000 000), Cristian Lema (Damasz, 2 000 000), Andrija Zsivkovics (PAOK, i.), Ljubomir Fejsza (al-Ahli Dzsidda)
Kölcsönbe: Carlos Vinícius (Tottenham, 3 000 000), Florentino (Monaco, 1 500 000), Jhonder Cádiz (Nashville, 500 000), Tomás Tavares (Alavés), Jota (Real Valladolid), Filip Krovinovic (West Bromwich), Dyego Sousa (Shencsen)

FC PORTO
ÉRKEZETT:
Evanilson (Tombense, 7 500 000), Zaidu Sanusi (Santa Clara, 4 000 000), Mehdi Taremi (Rio Ave, 4 500 000 és André Pereira játékjoga), Toni Martínez (Famalicao, 3 500 000), Kölcsönbe: Malang Sarr (Chelsea), Felipe Anderson (West Ham), Marko Grujics (Liverpool)
TÁVOZOTT: Fábio Silva (Wolverhampton, 40 000 000), Alex Telles (Manchester United, 15 000 000), Zé Luís (Lokomotív Moszkva, 7 000 000), Tiquinho Soares (Tiencsin Teda, 5 400 000), Yordan Osorio (Parma, 4 000 000), Vincent Aboubakar (Besiktas, i.), André Pereira (Rio Ave), Iker Casillas (visszavonult)
Kölcsönbe: Danilo Pereira (PSG, 4 000 000), Vitinha (Wolverhampton), Tomás Esteves (Reading), Chidozie Awaziem (Boavista)

SPORTING CP
ÉRKEZETT:
Pedro Goncalves (Famalicao, 6 500 000), Tabata (Portimonense, 5 000 000), Zuhair Feddal (Betis, 3 000 000), Nuno Santos (Rio Ave, 3 000 000), Antonio Adán (Atlético Madrid, i.)
Kölcsönbe: Joao Mário (Inter), Pedro Porro (Manchester City)
TÁVOZOTT: Wendel (Zenit, 20 300 000), Marcos Acuna (Sevilla, 10 500 000), Matheus Pereira (West Bromwich, 9 100 000), Jérémy Mathieu (visszavonult)
Kölcsönbe: Valentin Rosier (Besiktas, 200 000), Idrissa Doumbia (Huesca), Abdoulay Diaby (Getafe), Rodrigo Battaglia (Alavés)

SC BRAGA
ÉRKEZETT:
Abel Ruiz (Barcelona B, 8 000 000), Nico Gaitán (Lille, i.)
TÁVOZOTT: Trincao (Barcelona, 31 000 000), Ahmed Hasszan (Olympiakosz, 2 000 000), Alef (Mol Fehérvár, 150 000), Wilson Eduardo (al-Ain, i.)
Kölcsönbe: Fábio Martins (al-Sabab)

HOLLANDIA

AJAX AMSTERDAM
ÉRKEZETT:
Antony (Sao Paulo, 15 750 000), Davy Klaassen (Werder Bremen, 11 000 000), Mohammed Kudus (Nordsjaelland, 9 000 000), Sean Klaiber (Utrecht, 4 250 000), Maarten Stekelenburg (Everton, i.)
TÁVOZOTT: Hakim Zijes (Chelsea, 40 000 000), Donny van de Beek (Manchester United, 39 000 000), Sergino Dest (Barcelona, 21 000 000), Joël Veltman (Brighton, 1 000 000)
Kölcsönbe: Razvan Marin (Cagliari), Lisandro Magallán (Crotone), Carel Eiting (Huddersfield), Noa Lang (FC Bruges)

FEYENOORD
ÉRKEZETT:
Francesco Antonucci (Monaco B, 2 200 000), Joao Carlos Teixeira (Guimaraes, 1 600 000), Mark Diemers (Fortuna Sittard, 1 200 000), Bryan Linssen (Vitesse, i.)
Kölcsönbe: Uros Szpajics (FK Krasznodar)
TÁVOZOTT: Renato Tapia (Celta Vigo)

PSV
ÉRKEZETT:
Ibrahim Sangaré (Toulouse, 9 000 000), Philipp Max (Augsburg, 8 000 000), Eran Zahavi (Kuangcsou R&F, i.), Mario Götze (Dortmund, i.)
Kölcsönbe: Yvon Mvogo (Leipzig), Adrian Fein (Bayern München), Marco van Ginkel (Chelsea)
TÁVOZOTT: Sam Lammers (Atalanta, 9 000 000), Jeroen Zoet (Spezia, 1 500 000), Daniel Schwaab (szl.), Ibrahim Afellay (szl.)
Kölcsönbe: Ritsu Doan (Bielefeld), Bruma (Olympiakosz)

UKRAJNA

SAHTAR DONECK
ÉRKEZETT:
TÁVOZOTT:
Olekszandr Zubkov (Ferencváros, kv., 1 000 000), Wellington Nem (szl.)
Kölcsönbe: Olarenwaju Kayode (Sivasspor), Andrij Borjacsuk (Mezőkövesd)

DINAMO KIJEV
ÉRKEZETT:
Volodimir Kosztevics (Lech Poznan, i.), Clayton (Atlético Mineiro, i.), Artem Kravetc (Kayserispor, i.), Bohdan Lednev (Dinamo Kijev II)
Kölcsönbe: Tudor Baluta (Brighton)
Kölcsönből vissza: Sidcley (Corinthians), Vladiszlav Szupriaha (SZK Dnyipro-1), Denisz Harmas (Rizespor), Gerson Rodrigues (Ankaragücü)
TÁVOZOTT: Artem Kravec (Konyaspor, i.), Josip Pivaric (Lokomotiva Zagreb, i.),
Kölcsönbe: Fran Sol (Tenerife), Mohammed Kadiri (Arszenal Tula)

BRAZÍLIA

FLAMENGO
ÉRKEZETT:
Mauricio Isla (Fenerbahce, i.)
TÁVOZOTT: Pablo Marí (Arsenal, 8 000 000), Rafinha (Olympiakosz, i.)

SANTOS
ÉRKEZETT:
Robinho (Basaksehir, i.)
TÁVOZOTT: Bryan Ruíz (Alajuelense, i.), Fernando Uribe (szl.), Robinho (szerződését felbontották)
Kölcsönbe: Christian Cueva (Malatyaspor)

PALMEIRAS
ÉRKEZETT:
Gustavo Gómez (Milan, kv., 2 000 000)
TÁVOZOTT: Matheus Fernandes (Barcelona, 7 000 000), Arthur Cabral (Basel, 4 400 000), Vitor Hugo (Trabzonspor, 3 200 000), Diogo Barbosa (Gremio, 1 600 000), Bruno Henrique (al-Ittihad, 4 000 000)
Kölcsönbe: Dudu (Al-Duhail, 7 000 000), Deyverson (Alavés)

GREMIO
ÉRKEZETT:
Diogo Barbosa (Palmeiras, 1 600 000), Éverton (Sao Paulo, i.)
TÁVOZOTT:
Éverton (Benfica, 20 000 000), Luciano (Sao Paulo, i.), Thiago Neves (Recife, i.)

ATHLETICO PARANAENSE
ÉRKEZETT:
Pedro Henrique (Corinthians, 2 500 000), Pedrinho (Oeste, 790 000), Jádson (egyesület nélküli)
TÁVOZOTT: Robson Bambu (Nice, 8 000 000)

SAO PAULO
ÉRKEZETT:
Luciano (Gremio, i.)
TÁVOZOTT: Antony (Ajax, 15 750 000), Éverton (Gremio, i.), Alexandre Pato (szl.)

INTERNACIONAL
ÉRKEZETT:
Yuri Alberto (Santos, i.)
Kölcsönbe: Lucas Ribeiro (Hoffenheim)
TÁVOZOTT: Bruno Fuchs (CSZKA Moszkva, 8 000 000)
Kölcsönbe: Natanael (Atlético Goianiense)

CORINTHIANS
ÉRKEZETT:
Jo (Nagoja Grampus, i.), Juan Cazares (Atlético Mineiro, i.)
Kölcsönbe: Rómulo Otero (Atlético Mineiro)
TÁVOZOTT:
Pedrinho (Benfica, 18 000 000), Carlos Augusto (Monza, 4 000 000), Pedro Henrique (Athletico Paranaense, 2 500 000), Gustavo (Csonbuk Motors, 2 500 000), Vágner Love (Kairat Almaty, i.)

ATLÉTICO MINEIRO
ÉRKEZETT:
Nathan (Chelsea, 3 000 000), Júnior Alonso (Lille, 3 000 000), Keno (Piramidsz, 2 200 000), Alan Franco (Independiente del Valle, 2 100 000), Éverson (Santos, 955 000), Mariano (Galatasaray, i.)
TÁVOZOTT:
Juan Cazares (Corinthians, i.), Franco Di Santo (San Lorenzo, i.)
Kölcsönbe: Rómulo Otero (Corinthians)

BOTAFOGO
ÉRKEZETT:
Salomon Kalou (Hertha, i.), Rafael Forster (Ludogorec, i.)
TÁVOZOTT:
Alex Santana (Ludogorec, 780 000)

ARGENTÍNA

RIVER PLATE
ÉRKEZETT:
TÁVOZOTT:
Lucas Martínez Quarta (Fiorentina, 6 000 000), Ignacio Scocco (Newell's, i.)

BOCA JUNIORS
ÉRKEZETT:
Exequiel Zeballos (Boca Juniors II)
Kölcsönbe: Franco Soldano (Olympiakosz, 300 000), Edwin Cardona (Club Tijuana)

TÁVOZOTT: Emanuel Reynoso (Minnesota United, 4 250 000), Marcos Díaz (szl.)
Kölcsönbe: Jan Hurtado (RB Bragantino, 130 000), Iván Marcone (Elche)

INDEPENDIENTE
ÉRKEZETT:
Federico Martínez (Liverpool Montevideo, 1 100 000)
TÁVOZOTT: Cecilio Domínguez (Austin, 2 270 000), Martín Campana (al-Batin, i.), Gastón Silva (Huesca), Juan Sánchez Mino (Elche, i.)

SAN LORENZO
ÉRKEZETT:
Franco Di Santo (Atlético Mineiro, i.)
TÁVOZOTT: Adolfo Gaich (CSZKA Moszkva, 8 500 000), Gonzalo Rodríguez (visszavonult)

RACING CLUB
ÉRKEZETT:
Leonel Miranda (Defensa, 2 700 000), Lorenzo Melgarejo (Szpartak Moszlva, i.)
TÁVOZOTT: David Barbona (Tijuana, 1 700 000), Ricardo Centurión (Vélez Sarsfield, 1 400 000)

VÉLEZ SARSFIELD
ÉRKEZETT:
Ricardo Centurión (Racing Club, 1 400 000)
TÁVOZOTT: Lucas Robertone (Almería, 6 400 000), Álvaro Barreal (Cincinnati, 1 440 000), Braian Cufré (Mallorca, 1 200 000)

TALLERES
ÉRKEZETT:
Piero Hincapié (Independiente del Valle, 845 000), Diego Valoyes (La Equidad, 500 000)
TÁVOZOTT: Nahuel Bustos (Manchester City, 6 500 000), Facundo Medina (Lens, 3 500 000), Andrés Cubas (Nimes, 2 900 000), José Mauri (szl.)
Kölcsönbe: Leonardo Godoy (Estudiantes, 100 000), Guido Herrera (Malatyaspor), Nicolás Giménez (Banijasz), Franco Fragapane (Fortaleza)

BANFIELD
ÉRKEZETT:
TÁVOZOTT:
Renato Civelli (Huracán, i.), Daniel Osvaldo (szl.)

KÍNA

KUANGCSOU EVERGRANDE (a csapat neve ez a Nemzeti Sportnál is bevett magyar átírás értelmében, angolul így ismerheti: Guangzhou Evergrande)
ÉRKEZETT:
TÁVOZOTT:
Kölcsönbe: Ricardo Goulart (Hopej, 2 000 000)

SANGHAJ SIPG (Sanghai SIPG)
ÉRKEZETT:
Aaron Mooy (Brighton, 4 500 000)
TÁVOZOTT: Hulk (szl.)
Kölcsönbe: Odil Ahmedov (Tiencsin Teda, 62 000)

VUHAN ZALL (Wuhan Zall)
ÉRKEZETT:
Obafemi Martins (Sanghaj Senhua, i.)
TÁVOZOTT:

TIENCSIN TEDA (Tianjin Teda)
ÉRKEZETT:
Tiquinho Soares (Porto, 5 400 000), Sandro Lima (Anápolis, 1 000 000)
Kölcsönbe: Odil Ahmedov (Sanghaj SIPG, 62 000)
TÁVOZOTT:
Sandro Wagner (visszavonult)

TALIEN PROFESSIONAL (Dalian Professional)

ÉRKEZETT: Jailson (Fenerbahce, 4 500 000)
TÁVOZOTT: Yannick Carrasco (Atlético Madrid, 27 000 000)

HOPEJ CHINA FORTUNE (Hebei China Fortune)

ÉRKEZETT: Mohamed Buya Turay (St. Truiden, 1 500 000)
Kölcsönbe: Ricardo Goulart (Kuangcsou E., 2 000 000)
TÁVOZOTT:

KUANGCSOU R&F (Guangzhou R&F)
ÉRKEZETT:
TÁVOZOTT:
Dia Saba (al-Naszr, 2 580 000), Eran Zahavi (PSV, i.)

SANGHAJ SENHUA (Shanghai Greenland Shenhua)

ÉRKEZETT: Fidel Martínez (Barcelona SC, 1 250 000), Obafemi Martins (egyesület nélküli), Miler Bolanos (Club Tijuana)
Távozott: Obafemi Martins (Vuhan Zall, i.)

SENCSEN FC (Shenzhen FC)
ÉRKEZETT:
Thievy Bifouma (Malatyaspor, 2 850 000)
Kölcsönből vissza: Dyego Sousa (Benfica)
TÁVOZOTT:
Kölcsönbe: Dyego Sousa (Famalicao)

kv: kölcsön után végleg
i.: ingyen
Csak a nagyobb értékű átigazolásokat szerepeltettük táblázatunkban

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik