Barcelona: magyar étterem nyűgözte le a klub elnökségét

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2019.01.21. 20:15
null
Büki Péter, Josep Maria Bartomeu, Vida Gáspár és Kovács Barnabás a Barcelona VIP-folyosóján
Eddig még nem kapott meghívást egy magyar gasztronómiai cég sem az elnöki páholyba. A Penya Gastronómica Barca gondoskodik arról, hogy az FC Barcelona mindegyik hazai mérkőzésén az igazgatóság a meccset kifogástalan gasztronómiai környezetben élvezhesse. Magyarország emblematikus étele, a gulyás örökre beírta magát a csapat vezetőségének kulináris történelmébe a Barcelona–Leganés mérkőzésen. A csapat győzelmet aratott a pályán, míg az elnöki páholyban a barcelonai magyar étterem, a Futballárium tulajdonosa, Büki Péter, és vezető szakácsa, Vida Gáspár aratott elsöprő sikert.

Gregori Salas, a Penya Gastronómica Barca menedzsere általában három kategóriában választja ki a vendégéttermeket az elnöki páholy ellátására: Michelin-csillagos éttermek, minőségi beszállítók, és esetenként populárisabb, „street-food” éttermek. Hatalmas megtiszteltetés és lehetőség Salas úr kiválasztott éttermének lenni.

De hogy talált rá az FC Barcelona a Futballáriumra, a gulyásleveséről és sport relikviás dizájnjáról híres magyar étteremre?

Magyarország barcelonai főkonzulja, Kovács Barnabás ötlete volt, hogy megszerettesse a gulyáslevest kedves barátjával, az FC Barcelona Igazgatósági tagjával, Pau Vilanovával. Egy őszi délután elvitte őt a Futballáriumba, ahol Vilanova urat teljesen elkápráztatta a magyar konyha különleges ízvilága és a magyar étterem hangulata. Innen jött az ötlet tovább gondolása, hogy be lehetne mutatni a gulyáslevest a klub elnöki páholyában is.

Három hatalmas edény gulyás fogyott el, több mint százan kóstolták meg, és a társaság fele még visszajött „repetázni” is. A gulyás annyira elnyerte a résztvevők és ex-játékosok tetszését, hogy az igazgatótanács egyik szóvivője már nevetve jött vissza 4. alkalommal, hogy „kérnék még egy kicsit, ha lehet”. A szünetben a vendégseregből többen is sietve tértek vissza a „goulash” szót suttogva egymás között. A klub egyik kollégája elérzékenyülten mesélt személyes emlékéről, hogy utoljára Czibor Zoltán egyik fia főzött neki gulyáslevest.

Az FC Barcelona elnöke, Josep Maria Bartomeu személyesen ment oda a mérkőzés végeztével a magyar pulthoz, és több másodpercig áhítattal élvezte a gulyásleves illatát. Majd megkérte az étterem tulajdonosát, Büki Pétert, és a szakácsot, Vida Gáspárt készítsenek egy közös képet. A Barca TV főszerkesztőjefelkérte őket, hogy nyilatkozzanak a magyar konyhaművészetről és mutassák be a magyar gulyást.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik