Vb-selejtező: három év után előkerült az elveszettnek hitt észak-koreai csatár

Vágólapra másolva!
2023.11.17. 15:38
null
Han Kvang Szong története szomorú mese egy ígéretes pályafutásról, amit a geopolitika tört derékba (Fotó: Getty Images)
Pályára lépett az észak-koreai labdarúgó-válogatottban Han Kvang Szong, aki 2020-ban teljesen eltűnt a futballvilág szeme elől, s nem lehetett tudni, hogy él-e, s ha igen, akkor futballozik-e még.

 

A 25 éves, tehetséges labdarúgó pályafutása 2020 augusztusában szakadt félbe, amikor szó szerint eltűnt a futballvilág szeme elől, de három év kihagyás után csütörtök este pályára lépett a Szíria–Észak-Korea vb-selejtezőn.

Az észak-koreai nemzeti csapatban a 10-es mezszámot viselő csatár kezdőként egy félidőt kapott az 1–0-s vereséggel végződő találkozón. Bár nem lehet tudni, hogy mi történt az elmúlt három évben, a jelek szerint hazájában a mai napig számítanak a szolgálataira.

A 25 éves támadó 2017 és 2019 között Olaszországban játszott, a Cagliariban, a Perugiában és a Juventus U23-as csapatában. A 2016–2017-es évadban a Cagliari színeiben szerzett találatával történelmet írt: ő lett az észak-koreai labdarúgás első topligás góllövője.

A Juventus felnőttcsapatánál – ahol tétmeccsen nem jutott szóhoz – eltöltött idő után a katari Al-Duhail körülbelül hétmillió euróért szerződtette az akkor 21 éves játékost, aki húzóemberré vált, s bajnoki címet nyert Katarban. Az idény végeztével – 2020 augusztusát írtuk ekkor – azonban eltűnt, s sokáig senki nem tudta, mi történt vele. Az ENSZ Biztonsági Tanácsának 2021 márciusi jelentéséből kiderült, hogy klubja az ENSZ Észak-Korea elleni szankciói miatt kénytelen volt felbontani a játékos szerződését, akit 2021 januárjában kitoloncoltak Katarból, de hazájába tartó repülőjárat hiányában Rómában kötött ki, ahol a CNN információi szerint egy darabig egy meg nem nevezett nagykövetségen élt, de a jelek szerint időközben visszajutott hazájába, ahol – a válogatottbeli szereplésből kiindulva – a mai napig futballozik.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik