Átadták a Lendva akadémiáját

BORSOS LÁSZLÓBORSOS LÁSZLÓ
Vágólapra másolva!
2023.10.26. 20:14
null
Átadták Lendván Szlovénia legnagyobb utánpótlásműhelyét (Fotó: Török Attila)
Átadták Szlovénia legnagyobb akadémiáját Lendván, Végh Gábor, a Nafta hat éve regnáló elnöke a magyar kormány közreműködésével épített létesítményben látja a garanciát a másodosztályban szereplő klub jövőjére.

Kukoricaföld helyén létesítettek futballakadémiát Lendván. A muravidéki településen és környékén a mai napig jelentős magyar kisebbség él, Végh Gábor, a ZTE FC elnöke pedig 2017-ben úgy döntött, beszáll a 10 500 lelket számláló város futballjába, immár hat esztendeje tölti be a másodosztályban szereplő NK Nafta Lendava 1903 elnöki posztját is. Megválasztását követően – a magyar kormány támogatásával – nekilátott egy utánpótlásműhely létrehozásának. A másodosztályú egyesület akadémiájának alapkőletételére 2021. július 17-én került sor, az eseményen jelen volt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is. A kormánytag úgy vélte, még abban az esztendőben elkészülhet a létesítmény, ám mint utóbb kiderült, rögös út vezetett a befejezésig. Elhúzódott a projekt, így 2023. október 26-án, csütörtökön adhatták át ünnepélyes keretek között az országban egyedülállónak nevezett sportkomplexumot – a megnyitón többször is hangsúlyozták, ez Szlovénia legnagyobb akadémiája. A klubban dolgozó szakemberek munkáját dicséri, hogy az egyesület U19-es csapata az élvonalban, míg az U17-es, valamint az U15-ös együttese a másodosztályban szerepel. A kötelékében nevelkedő 197 igazolt futballistát hetven kilométeres körzetben szemelték ki, szlovén, magyar, valamint horvát fiatalok pallérozódnak a Naftában.

Végh Gábor (középen), a ZTE FC elnöke sokat tett a lendvai labdarúgásért (Fotó: Török Attila)
Végh Gábor (középen), a ZTE FC elnöke sokat tett a lendvai labdarúgásért (Fotó: Török Attila)

Ami a Lendva déli részén található létesítményt illeti: egy kiszolgáló-, illetve egy főépületből, két élő-, valamint egy műfüves, egyaránt 105 méter hosszúságú, 68 méter szélességű, világítással felszerelt futballpályából áll, de műfüves lábtengópályát is építettek. A 2000 négyzetméter alapterületű, kétemeletes főépület földszintjén nyolc, vizesblokkal ellátott öltözőhelyiséget, edzőtermet, masszázsszobát, személyzeti és edzői öltözőt, két étkezőt, valamint melegítőkonyhát találni, míg az emeleten irodák, tárgyalók, konferenciatermek, szabadidős, valamint tanulószobák találhatóak a tizenhat, akadémistáknak szánt kétszemélyes szobán kívül. A főépület mellett felhúzott B-épület a kiszolgálásért felel, itt kapott helyet például a kazánház, míg alatta egy víztározó medencét alakítottak ki, ahol a pályák és a parkok öntözéséhez szükséges víz tárolható.

Az ünnepélyes megnyitó egybeesett a város labdarúgásának 120 éves évfordulójával. Az eseményen összecsapott egymással a klub és a ZTE FC U17-es, U15-ös, U13-as és U9-es csapata, valamint a Nafta és a Muraszombat öregfiúkgárdája. Végh Gábor köszöntőjében elárulta, legfőbb célja volt, hogy olyan méltó környezetet teremtsenek a játékosoknak, ahol a lehető legjobb minőségű munka végezhető, külön kiemelte a magyar állam segítségét, amely megteremtette az anyagi lehetőséget a projekthez.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja, az olimpiai bajnok Gyurta Dániel nagykövet elmondta, boldogsággal tölti el, hogy ennyi év után is van sportélet Lendván, büszke rá, hogy számos sportakadémiát létesített a kormány a Kárpát-medencében.

Gellei Imre,
az MLSZ utazó nagyköveteként hangsúlyozta, a futball közösségformáló ereje erősebb kötelék, minthogy azt a 20–21. század viharos történelme szétszakítsa, a futball ugyanis a világ legcsodálatosabb játéka – ennek szellemében ahol a határon túl magyar kisebbség él, ott a kormány jelentős pénzt áldoz a labdarúgás fejlesztésére.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik