A szenvedély könyve – a magyar labdarúgó-válogatott első világháború előtti időszakának krónikája

HEGYI TAMÁSHEGYI TAMÁS
Vágólapra másolva!
2023.07.20. 15:07
null
1911. október 29.: Magyarország–Svájc 9:0 – a két csapat tagjai közös fotóra várva
A 365 oldalas, több mint háromkilós kötet górcső alá veszi a meccsek helyszíneit, a futballistákat adó klubokat, a találkozókon közreműködő játékvezetőket is, sőt az ellenfelek kiemelkedő spílerjeiről sem feledkezik meg.

 

 

Sokan sokféleképpen dolgozták fel könyv formájában a magyar labdarúgás hőskorát. Azokat az éveket, amikor a magyar futball intézményes keretei is formálódtak: megalakult az MLSZ, elkezdődtek a bajnoki küzdelmek, és az A-válogatott is lejátszotta első hivatalos mérkőzését. A nagyválogatott történetét is megírták már – de egyik mű sem tárgyalta csak a kezdeti éveket, és (értelemszerűen) egyik mű sem mutatta be olyan részletességgel a vonatkozó korszak eseményeit, mint Kapási Attila 2023. március végén megjelent könyve, a magánkiadásban napvilágot látó Válogatottak – Az előidőktől az I. világháborúig című kötet. Vagy ahogy a szerző is hirdeti: a könyv a magyar labdarúgó-válogatott első világháború előtti időszakát taglalja.

Ami unikálissá teszi a könyvet, hogy nemcsak a mérkőzésekről, játékosokról, szövetségi kapitányokról ír nagy részletességgel, statisztikai kimutatásokkal megspékelve, hanem górcső alá veszi a meccsek helyszíneit, a futballistákat adó klubokat, a találkozókon közreműködő játékvezetőket is, sőt az ellenfelek kiemelkedő spílerjeiről sem feledkezik meg. Mindezt idegen nyelvű forrásokra is támaszkodva. A könyvből a különböző reprezentatív (tehát nem A-válogatott) csapatok – nem hivatalos – összecsapásai sem hiányoznak; eddig még senki sem gyűjtötte össze őket.

A kötet külseje, arculata szintén minőségi: bordó (burgundi vörös?) szín, kemény fedél; fotók (nem egy ritkaság közülük!), táblázatok garmadája különböző színek felhasználásával; fényes papír. S ha ehhez hozzátesszük, hogy az igazán olvasóbarát grafikai munka és tördelés is a szerzőt dicséri, nyugtázhatjuk: különleges műről van szó.

Már csak azért is, mert ezt a könyvet egy szurkoló írta.

Nem mi mondjuk, maga Kapási írja kötete előszavában. Majd így folytatja: „Egy szenvedély hívta életre, és a szenvedélyről szól. Történetek, képek, évszámok, statisztikák gyűjteménye, de mindenekfelett sok-sok ember futball iránti mérhetetlen lelkesedésének és elkötelezettségének lenyomata.”    Egy másik részlet belőle: „Minden válogatott meccsnek volt valami érdekessége, valami sajátossága, ami csak és kizárólag ahhoz a mérkőzéshez kapcsolódott. Később már az lett a cél, hogy minél többet megtudjak minden egyes válogatott összecsapásról. A kutatómunkámat nehezítette, hogy a különböző könyvekben és a korabeli napilapokban rengeteg ellentmondásra figyeltem fel. Ez tovább fokozta az érdeklődésemet és azt a törekvésemet, hogy az itt leírtak minél hitelesebbek legyenek. Igyekeztem a tényeket, adatokat, információkat több oldalról is letesztelni, és ellentmondás esetén a legvalószínűbb verzió mellett döntöttem.”

Az 1908-as magyar–angol (0:7) a Millenárison
Az 1908-as magyar–angol (0:7) a Millenárison


Még valami. A Magyar Sportújságírók Szövetsége is döntött, amikor a könyvet a Nagy Béla-program keretében érdemesnek tartotta támogatni, így valósulhat meg a második kiadása, amely a tervek szerint augusztusban jelenik meg.

Háromszázhatvan oldalon, több mint háromkilósan – másodszor.

(Kapási Attila: Válogatottak – Az előidőktől az I. világháborúig; magánkiadás, 2023)


(A cikk a Nemzeti Sport szombati melléklete, a Képes Sport 2023. július 15-i lapszámában jelent meg.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik