U21: Óriási potenciál van Lisztes Krisztiánban – Gera Zoltán

MOHAI DOMINIKMOHAI DOMINIK
Vágólapra másolva!
2023.06.13. 14:48
null
A Gera Zoltán vezette U21-es válogatott csütörtökön játssza az első felkészülési meccsét (Fotó: AFP)
Sajtótájékoztatót tartott a magyar U21-es válogatott szövetségi edzője, Gera Zoltán a Szlovákia és az Izland elleni felkészülési mérkőzés előtt. A csapat jó erőállapotban várja a szeptemberi Eb-selejtezők előtti utolsó meccseket.

Nyári szünet után, és nyári szünet előtt, s van, aki talán mindkét kategóriába beleesik a magyar U21-es válogatott edzőtáborában. Gera Zoltán tanítványai a bajnoki idényzárásokat követően nem sokkal érkeztek a Magyar Labdarúgó-szövetség telki edzőközpontjába, és a múlt heti „napközis” összerázódások után – aki a közelben lakott, hazamehetett az edzések után – a héten már teljes koncentrációval zajlik a hangolódás a Szlovákia elleni felkészülési mérkőzésre.

„A játékosok megérkezése után a fizikai állapotuk felmérésével kezdtünk, és ha egy-két játékosnak volt is lemaradása a többiekhez képest, az sem jelentett problémát, hamar egy szintre került a csapat ilyen téren – nyilatkozta lapunknak Gera Zoltán.

Lisztes Krisztián először kapott meghívót az U21-es válogatottba, tavaszi teljesítménye a Ferencvárosnál nemcsak az utánpótlás-válogatottnál végzett munkája, hanem ferencvárosi kötődése miatt is örömet szerezhetett a szövetségi edzőnek.

„Szerintem mindenki örül neki, ha egy fiatal magyar játékos berobban a Fradiba. Én is boldog voltam, amikor elkezdett játszani, és gólt lőni a felnőttek között, szurkolok neki. Most, hogy itt van, közelebbről is megismerkedünk vele, látjuk a kvalitásait, és várom, hogyan teljesít a mérkőzéseken. Mivel a többi utánpótlás-válogatottal is sokat foglalkozom, én már régebb óta ismerem Lisztes Krisztiánt, tehát sok meglepetést nem nyújt az edzéseken mutatott játéka. Vannak dolgok, amiket »be kell állítani« nála, de ez valójában minden hasonló korú játékosra vonatkozik. Nagyot fordult vele a világ, de óriási potenciál van benne, és úgy látom, jól kezeli a felhajtást.”

Gera Zoltán azt is elmondta, ritka, hogy ennyit készüljön együtt az U21-es csapat, ezért a taktikai utasításokat is könnyebb elsajátítania a játékosoknak, és az edzői stábnak jó a fejét törnie azon, ki kerüljön a kezdőcsapatba. Ezúttal a támadóposztokon alakult ki komolyabb tülekedés a helyekért. A szövetségi edző szerint a Szlovákia, valamint az Izland elleni felkészülési mérkőzés segíthet eldönteni, miben kell még fejlődnie a csapatnak, hiszen ezek erős csapatok, előkerülhetnek a hibák.

Komáromi György első teljes idényét töltötte a Puskás Akadémia felnőttcsapatában, és bár vannak különbségek Hornyák Zsolt és Gera Zoltán taktikai elképzelései között, mindkét csapatban egyre komolyabb szerepkört szánnak neki edzői.

„Nem tartom magamat alapembernek a válogatottban, inkább örülök, hogy itt lehetek, és élhetek a lehetőséggel – mondta lapunknak Komáromi György. Itt nem ugyanolyan felállással játszunk, mint a Puskás Akadémiában, többet kell védekeznem a bal oldalon, de Gera Zoltán azt kéri tőlem, hogy támadásban is minél többet segítsek. Nagy Zsolt idény eleji sérülése után hasonló szerepkörben már játszottam Hornyák Zsolt vezetése alatt is, és bár ez több védekező feladattal járt, azt hiszem jól megoldottam. Minden korosztályban presztízsmeccsnek minősülnek a szomszéd országokkal szembeni találkozók, de felesleges ezzel foglalkoznunk, úgy készülünk, ahogy minden máskor.”

A magyar U21-es válogatott csütörtökön fél hattól Nagyszombatban játszik Szlovákia ellen, majd június 19-én a Bozsik Arénában fogadja Izlandot.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik