Női futsal Eb: nagyot küzdöttek a mieink, de Ukrajna a döntős

Vágólapra másolva!
2023.03.17. 21:18
A debreceni női futsal Európa-bajnokság elődöntőjében a magyar női válogatott 2–1-re kikapott Ukrajnától, így a bronzéremért meccselhet vasárnap Portugália ellen.
Ukrajna jutott be az Eb-döntőbe (Fotó: Kovács Péter)
A GALÉRIÁÉRT KATTINTSON A KÉPRE!
Ukrajna jutott be az Eb-döntőbe (Fotó: Kovács Péter) A GALÉRIÁÉRT KATTINTSON A KÉPRE!

 

A debreceni Főnix Aréna ad otthont az idei női futsal Európa-bajnokságnak március 17–19. között, s bár harmadszor rendezik meg a tornát, másodízben magyar részvétellel, de először hazánkban. A magyar válogatottnak azt az ukránt együttest kellett legyőznie az Eb-döntőbe jutásért, amelytől a tavalyi kontinensviadal bronzmeccsén 2–1-es vereséget szenvedett. Az biztos volt, hogy az elődöntő győztesére a fináléban Spanyolország legjobbjai várnak, akik hatalmas küzdelemben, rendkívül látványos, izgalmas összecsapáson 3–2-re győzték le a másik bombaerős nemzeti együttest, a portugált. Az első meccset még viszonylag kevesen követték a Főnix Arénában, ám a magyar hölgyek – akik között öt abszolút hazai, DEAC-os is szerepelt – bemutatkozására elkezdett megtelni a csarnok. Noha telt ház nem volt, előzetesen az UEFA és az MLSZ is kiemelte, hogy épp a sportág népszerűsítése is a cél. Erre pedig nemcsak a két klasszis, a spanyol és a portugál gárda összecsapása adott alkalmat, izgalmas meccs kerekedett a magyar–ukrán elődöntőből is.

A mérkőzés első percei leginkább az ukrán támadásokról, és nem mellesleg Torma Lilla parádés védéseiről szóltak. Az első igazán nagy magyar helyzetre közel nyolc percet kellett várni, akkor Fábián Rebeka maradt le középen az egyik remek ütemű beadásról. A vendégek idővel kezdtek idegesebbek lenni, még akkor is, ha közelebb álltak a gólszerzéshez, s jött is az időkérés a sárga-kékektől. A kis taktikai pihenő magyar szempontból sikerült jobban, a 12. perc elején ugyanis Horváth Viktória nagyszerű csel után végigszáguldott a pályán, majd kilenc méterről a hálóba lőtt.

Sokáig nem tartott a hazai öröm, a 15. percben egyenlített Ukrajna, 1–1-gyel zárult az első játékrész, a mutatott játék és az eredmény alapján aggodalomra nem volt ok, az izgalmak pedig még csak ezután következtek. A második félidőben Ukrajna irányított, s a fölény góllá is érett, míg a magyarok akaratosan mentek előre, de meddő volt a mezőnyfölény. A szakvezetés taktikát váltott, a csapat a hajrában már öt a négy ellen támadott, de az akciókat nem sikerült jó figurákkal befejezni.

Egyenlíteni nem sikerült, így a bronzmeccsen vigasztalódhat a magyar válogatott, ami azért is bosszantó, mert kicsit pontosabb játékkal még az utolsó pillanatban is lehetett volna esély az egyenlítésre. Az ukránok a spanyolokkal vívják a döntőt – a magyar válogatott vasárnap 16 órától Portugália ellen meccselhet a harmadik helyért.

NŐI FUTSAL EURÓPA-BAJNOKSÁG, DEBRECEN
Elődöntő
Ukrajna–MAGYARORSZÁG 2–1
(1–1)
UKRAJNA: Kislova – Sulha, Hricsenko, Dubicka, Forsjuk. Cs: Mitrofanska, Terek (kapusok), Drozd, Titova, Kirilcsuk, Volovenko, Skibinja, Babenko, Djatel
MAGYARORSZÁG: Torma – Fülöp, Krascsenics, Horváth. Cs: Hargas (kapus), Szalkai, Fábián, Folk, Gruber, Üveges, Kota, Varga, Koch
G: Sulha (15., 32.), ill. Horváth V. (12.)

Az elődöntő másik mérkőzésén
Spanyolország–Portugália 3–2 (2–1)

További program
Március 18., vasárnap
16.00:
bronzmérkőzés
19.30: döntő

A magyar válogatott kerete
Kapusok:
Hargas Annamária (TFSE-Bestrong), Torma Lilla (DEAC)
Mezőnyjátékosok: Fábián Rebeka (Budaörs Futsal), Folk Zsuzsanna (TFSE-Bestrong), Fülöp Diána (DEAC), Gruber Brigitta (TFSE-Bestrong), Horváth Viktória (DEAC), Koch Fruzsina (Budaörs Futsal), Kota Gabriella (TFSE-Bestrong), Krascsenics Petra (2F-Bau Tolna-Mözs), Szalkai Kitti (2F-Bau Tolna-Mözs), Tóth Nóra (DEAC), Üveges Katalin (DEAC), Varga Adél (TFSE-Bestrong)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik