Fogadási csalás: több mint tíz év után jöhet az elsőfokú ítélet

V. GY.V. GY.
Vágólapra másolva!
2022.04.01. 08:58
null
Fotó: Shutterstock
Pénteken ítéletet hoz a Fővárosi Törvényszék a fogadási csalási ügy nemzetközi szálában.

 

Április elsején, több mint tíz év után hirdetnek ítéletet a Fővárosi Törvényszéken a fogadási csalási ügy nemzetközi szálában. Hosszú, sok nyomozati munkával és rengeteg tárgyalási nappal, valamint több ezer oldalnyi irattal terhelt ügy egy szakasza zárulhat le az elsőfokú ítélettel.

Mint ismert, a Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) feljelentése – 2009. december – alapján indult nyomozás a fogadási csalásokkal összefüggésben, amelynek eredményeként 2011-ben több ismert korábbi labdarúgót és játékvezetőt gyanúsított meg az ügyészség. Mint kiderült, egy nemzetközi, illetve magyar labdarúgó-mérkőzések eredményeinek befolyásolására alakult bűnszervezet magyar szálaira bukkantak a nyomozók, így aztán a szervezet magyar helytartójának tartott K. Zoltán és segítője, L. Mátyás is előzetes letartóztatásba került.

Rajtuk kívül egy szingapúri – T. S. Eng – és további kilenc magyar gyanúsítottja – többek között az NB I-es múltú B. István, G. Krisztián és S. László – lett az ügynek, akik később a vád szerint „olyan nemzetközi bűnszervezetet hoztak létre, amely jogtalan haszonszerzés végett labdarúgó-mérkőzések eredményének manipulatív, jogellenes befolyásolására és ezen mérkőzések eredményeire történő fogadásokra szakosodott. A manipulációval kapcsolatban különféle technikákat alkalmaztak és további ötleteket, technikákat dolgoztak ki. Ennélfogva számítástechnikai rendszer ellen jogtalan haszonszerzés végett elkövetett bűntett, folytatólagosan elkövetett gazdálkodó szervezet tagjának kötelessége megszegésére irányuló vesztegetés és más bűncselekmények miatt emelt vádat az ügyészség.”

Bármennyire is hihetetlen, a vád szerint olyan nemzetközi mérkőzések manipulálásában is közreműködtek a magyarok, mint a 2011 januárjában Törökországban játszott Bulgária–Észt­ország (2–2), Bolívia–Lettország (2–1) felkészülési vagy a Dél Amerikában 2010-ben rendezett Argentína–Bolívia (1–0), valamint az Argentína–Chile (3–1) U20-as válogatott meccs, továbbá a 2011-ben játszott Lecce–Lazio (2–4) olasz bajnoki találkozó.

A pénteken 9 órakor kezdődő tárgyaláson az ítélet kihirdetését a vádlottak utolsó szó jogán történő felszólalása előzi meg. A fogadási csalási ügy három másik szálában már jogerős ítéletek születtek.      

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik