FIFPro: „pánik gomb” a gyanús meccsek jelentésére

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2013.06.25. 23:26
A profi labdarúgókat tömörítő szervezet (FIFPro) olyan új mobil alkalmazást kínál a játékosoknak, amelynek segítségével egy gombnyomással jelezhetik, ha egy meccs manipulálásával keresik meg őket, vagy más gyanús jelet tapasztalnak.

Az alkalmazást használók egy „pánik gomb" megnyomásával jelenthetik, ha bármi gyanúsat tapasztalnak, az alkalmazás már az új szezon megkezdése előtt elérhető.

„A játékos kap egy kódot, majd egy piros gomb megnyomásával, akár névtelenül is értesítheti az illetékeseket, akik kivizsgálják az esetet" – nyilatkozta Harri Syvasalmi, aki a finn sportminisztériumban dolgozik, és egyúttal az Európai Únió fogadási csalásokkal foglalkozó szakértői csoportjának is a tagja. Syvasalmi szerint a rendszer akkor is használható, amikor egy játékos mondjuk a televízión keresztül tapasztal furcsa jeleket egy meccsel kapcsolatban.

„Az Interpol statisztikáival az a baj, hogy a valóságban négyszer-ötször több eset van. Az elmúlt öt évben körülbelül ezer eset volt, ők pedig mindössze évi hetvenről tudnak beszámolni, mert nincs megfelelő rendszerük hozzá. Az UEFA a helyes ösvényen jár, évente 30 ezer meccset követnek nyomon, míg a FIFA mindössze 1500-at, de nem csak utóbbinak, hanem a legtöbb helyi szövetségnek is nagyobb erőfeszítést kell tennie" – tette hozzá Syvasalmi.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik