Miriutát és Sebőköt fogadási üggyel kapcsolatban emlegetik Romániában

Vágólapra másolva!
2013.02.05. 17:14
A korábbi legendás Dinamo-futballista, majd elismert edző, Cornel Dinu a román ProSport lapban vádolta meg a Steaua Bucuresti jelenlegi trénerét, Laurentiu Reghecampfot azzal, hogy érintett volt a Bundesliga 2002–2003-as szezonjában lejátszott Bayern München–Energie Cottbus (3–1) mérkőzés manipulálásában. Romániában dagad a botrány, amelybe a román sajtó a Cottbus két korábbi magyar válogatott játékosát, Miriuta Vasilét és Sebők Vilmost is belekeverte.

Miriuta Vasile 1998 és 2002 között játszott a Cottbusban (Fotó: Action Images)

 

ÚJABB NEVEK

Szerdán prosport.ro újabb nevekkel jelentkezett és a 2002 őszi Bayern–Cottbus (3–1) meccs után egy másik, a gyanú szerint ugyancsak manipulált meccset is megnevezett, a 2001–2002-es idényben lejátszott Hertha–Cottbus (2–3) találkozót. A már korábban gyanúba kevert Laurentiu Reghecampf és a két magyar válogatott, Miriuta Vasile és Sebők Vilmos mellett a bosnyák kapust, Tomislav Piplicát és a benini középpályást, Moussa Laoundijt nevezték meg.
További részleteket ezzel kapcsolatban itt olvashat!

Cornel Dinu robbantotta ki a román sajtót uraló „bunda-sztorit”, amelynek a megjelent hírek szerint már magyar szálai is vannak.

A vád szerint a Piplica – Kaluzny, Da Silva, Beeck, Berhalter – Reghecampf (Thielemann), Schröter, Akrapovic, Latoundji – Ro. Vágner (Jungnickel), Rink (Juskowiak) összeállítású Cottbusnak a 2002–2003-as szezonban háromgólos vereséget kellett volna szenvednie a Bayerntől. Ez nem teljesült, így a beszervezett Reghecampftól a fogadási maffia visszakövetelte a befektetett pénzt. Ezt követően Reghecampf násznagya, a háromszoros válogatott futballista Iulian Chirita felhívta Dinut, hogy tudna-e segíteni az ügyben. Végül sikerült halasztást kapni a visszafizetési határidőre. (A Nemzeti Sport korábban beszámolt arról, hogy a cottbusiak egy másik meccse, a 2001–2002-es idényben lejátszott Hertha BSC–Energie Cottbus (2–3) összecsapás – a Cottbus összeállítása: Piplica – Kaluzny, Sebők V., Da Silva, Termina (Scherbe) – Reghecampf, Akrapovic, Thielemann, Kobylanski – Topic (Helbig), Labak (Brasilia) – is manipulált volt a gyanú szerint.)

A román sajtó gyanúba keverte Reghecampf cottbusi csapattársát, Miriuta Vasilét is, aki nem érti, hogyan került szóba a neve.

SEBŐK: KOMOLYTALAN AZ EGÉSZ
„Engem tegnap Miriuta Laci hívott fel teljesen felháborodva, tőle hallottam először az egészről – mondta a Nemzeti Sport Online-nak az 52-szeres válogatott Sebők Vilmos, aki cottbusi légiósként lett összeboronálva a fogadási üggyel. – Ugyancsak Lacitól tudom, hogy később bocsánatot kértek tőle, amiért a neve egyáltalán felmerült. Azért az jellemző az ügy komolyságára, még inkább komolytalanságára, hogy egyikünk sem lépett pályára az ominózus, Bayern elleni találkozón. Hogy sérülés vagy eltiltás miatt, már meg nem mondom. A cikkben román csapattársunk lett nevesítve, valószínű honfitársként így került képbe Laci, akinek a keretben én a közeli barátja voltam.”
A legfrissebb fejlemények szerint azonban nemcsak a Bayern, hanem a Hertha elleni mérkőzésen is gyanús a Cottbusnak, márpedig azon a magyar középhátvéd már játéklehetőséghez jutott. (Miriuta azon sem játszott.)
„Én meg úgy tudom, hogy arról nincs szó, csak egyedül a Bayern elleni meccs. Amelyen, még egyszer hangsúlyozom, egyikünk sem lépett pályára.”

„Ezzel az üggyel kapcsolatban már lefolytattak egy vizsgálatot, amely megállapította, hogy Reghecampf ártatlan. Nem értem, hogy került most elő ez az ügy. 1998 és 2002 között játszottam Cottbusban, miért most beszélünk erről?” – idézi a Mediafax hírügynökség, illetve a prosport.ro Miriutát.

„Nem értem, mi közöm nekem ehhez az ügyhöz? Barátok voltunk, segítettem neki a beilleszkedésben. De egy olyan meccsről beszélünk, amin én nem is játszottam. Ezért is nagy meglepetés nekem, hogy szóba került a nevem. A Bayern München, ha akarta volna, hat nullára, hét nullára vagy tíz nullára is megverhette volna a Cottbust. Nincs jobb dolguk, mint hogy engem zaklatnak ezzel az üggyel?” – fakadt ki a kilencszeres magyar válogatott középpályás, amikor a 2002–2003-as szezonban játszott Bayern München–Energie Cottbus meccsel kapcsolatban faggatták.

A Sport.ro televízió a Bayern–Cottbus meccs manipulációja kapcsán egy fültanút is megszólaltatott.

Razvan Ioan Boanchis újságírót, aki hallott egy beszélgetést Cornel Dinu és Reghecampf násznagya, Iulian Chirita között, és az ő beszélgetésükben került elő Miriuta és Sebők Vilmos neve.

„Elég jól emlékszem, pedig már több mint tíz éve történt. Chirita felhívta Dinut. Mintegy fél órát beszéltek. Én nem hallottam mit mondott Chirita, de utána Dinu elmesélte, és elképzelhetik, hogy nem lehetett kitaláció. Mi érdeke volt Dinunak, hogy ilyet találjon ki kétezer-kettőben? Több mindenre emlékszem mint Cornel Dinu. Ahogy én tudom, nem két, hanem még három játékosról volt szó Reghecampf mellett. Miriutáról, Sebőkről és a harmadikra nem emlékszem, ez maradt meg bennem a beszélgetésről” – mondta Boanchis a televíziónak azzal kapcsolatban, kik tudtak a vesztegetési kísérletről.

Mindeközben Reghecampf bejelentette, hogy rágalmazásért beperli az ügyet kirobbantó Dinut.

Itt tart most a román sajtó. Elég kusza a történet, már csak azért is, mert a nevezett Bayern–Cottbus találkozón sem Miriuta, sem Sebők nem játszott. Nem lepődnénk meg, ha hamarosan újabb fejlemények jelennének meg az üggyel kapcsolatban, mert Romániában ez most kiemelt téma.

Sebők Vilmost próbáltuk elérni, egyelőre csak a hangpostája elérhető.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik