Önkritikus brazil kapitány: Patóék egysíkúak voltak

Vágólapra másolva!
2011.07.04. 18:13
null
A brazil 10-es, Ganso (jobbra) keveredett összetűzésbe az ellenféllel (Fotó: Reuters)
A brazil labdarúgó-válogatott egy igen kellemetlen döntetlennel (0–0 Venezuela ellen) kezdte a 2011-es Copa Américát. A házigazda, nagy rivális argentinok csak azért nem tudtak „tiszta szívből kárörvendeni” a botlásnak, mert a nyitó meccsükön ők hasonlót éltek át Bolívia ellen (1–1). A brazil szövetségi kapitány, Mano Menezes szerint csapata nagyon egysíkúan támadott, a venezuelai csapatot irányító César Farías – aki a szünetben összetűzésbe keveredett Neymarral – pedig úgy látta: megérdemelték a döntetlent.

„A pálya középső részén jól játszottuk meg a labdát, a gondjaik onnantól kezdődtek, mert lelassultunk, az utolsó passzok rendre rosszul sikerültek, és nagyon egysíkúan támadtunk” – ismerte el dicséretes önkritikával Mano Menezes.

A szakember szerint az első félidőben megvoltak lehetőségeik, de a szünet után már hiányzott belőlük az erő, és egyáltalán nem bizonyultak meggyőzőknek. Menezes sem ment el szó nélkül a pálya talaja mellett, a tréner megerősítette játékosai kifogását, hogy a fű túl magas volt, ez pedig lassította a labdát és a játékot.

SZAVAZÁS

Melyik válogatott nyeri meg a 2011-es Copa Américát?

KÖSZÖNJÜK, HOGY SZAVAZOTT!

Ez a magyarázat inkább magyarázkodásnak tűnik. Legutóbb José Mourinho élt ezzel a taktikai fogással, de a Real Madrid így sem ment sokra a Barcelona ellen a Bernabéu-stadionban, a katalánok sokpasszos játékának még ezzel sem tudta elejét venni.

Mi inkább emlékezzünk arra, hogy a Roberto Rosales (Twente), Grenddy Perozo (Boyaca Chicó), Oswaldo Vizcarrondo (Anzoátegui), Gabriel Cichero (Newell’s Old Boys) alkotta védőnégyes, mögöttük a megbízhatónak látszó Renny Vega (Caracas) kapussal gyakorlatilag lelkes, fegyelmezett munkával eltüntette a pályáról a vasárnap este leginkább csak nevében félelmetes Ganso (Santos), Robinho (Milan), Pato (Milan), Neymar (Santos) brazil formációt.

Pedig a venezuelai tehetségektől nem hemzseg az európai topfutball, miként az ország futballakadémiái sem világhíresek és ontják magukból vég nélkül a tehetségeket. A nemzeti bajnokság színvonalától nem visszhangos a sportág, a benne rejlő anyagi lehetőségekről nem is beszélve. Valahogyan mégis meg tudták oldani, hogy semlegesítsék a náluk nagyságrendileg többre taksált – és kereső – együttes klasszisait. Vélhetően tízből csak egyszer nem kapnának ki – húsz korábbi mérkőzésük közül egyet nyertek meg, egyszer pedig döntetlen értek el –, ezúttal viszont mindenkinek el kell ismernie: rászolgáltak a döntetlenre, megdolgoztak az egy pontért.

A brazil Lucas Leiva (jobbra) lép oda keményen César Eduardo Gonzáleznek (Fotó: Reuters)
A brazil Lucas Leiva (jobbra) lép oda keményen César Eduardo Gonzáleznek (Fotó: Reuters)
„Hiába megérdemelt a döntetlen és az egy pont, igazából még nem értünk el semmit, hiszen vár még ránk két nagyon erős ellenfél” – mondta a realitás talaján maradva César Farías a 0–0-s sikert követően, utalva a Paraguay és Ecuador elleni csoportmérkőzésekre. Utóbbi gárdák egymás ellen szintén 0–0-val

rajtoltak.

„De összegezve a történteket, Brazília egy jó csapat, a döntetlen ellenük nagyon fontos számunkra. Nem hagytuk magunkat, tudtuk, mikor szabad támadnunk, és nem felejtettük el, hogy mikor kell védekeznünk” – emelte ki a szövetségi kapitány.

„Arra készültünk, hogy sok munkával megnehezítjük a dolgukat. Megcsináltuk, és most egy fokkal előrébb kell jutnunk, mert még nem nyertünk” – nyilatkozta Renny Vega, a kapuja ártatlanságát a brazilok ellen megőrző venezuelai hálóőr.

„A döntetlen igazságos volt, és figyeljék csak Venezuelát, szolgáltatunk még beszédtémát a torna során. Megmutattuk, hogy bárkivel felvehetjük a versenyt, fegyelmezetten védekeztünk. Ahol egy brazil volt a pályán, ott mindig két venezuelai termett” – mondta a magyar származású Nicolás Fedor, becenevén Miku, a venezuelaiak jól felépítésű, kapura is veszélyes támadója, aki a spanyol élvonalban légióskodik.

„Az emberek, amikor Venezuelát elemezték a torna előtt, arról beszéltek, hogy van néhány jó támadónk, de most megmutattuk, hogy hátul is tudunk jól játszani. A brazilok megszenvedtek ellenünk, és az olyan játékosok, mint Neymar – aki a következő tíz év meghatározó futballistája lesz – alig tudott belépni a támadásokba. Keményen küzdöttünk.”

BRAZÍLIA–VENEZUELA 0–0

A fiatal brazil csillag, akivel kapcsolatban az elmúlt hetekben naponta jelentek meg Real Madriddal összefüggésbe hozható cikkek, mással is témát szolgáltatott. A szünetben, már a játékoskijáróban összetűzésbe keveredett a venezuelai szövetségi kapitánnyal.

César Farías azt vetette Neymar szemére, hogy nem rúgta ki a labdát, amikor a földön maradt Miku ápolásra szorult volna, hanem támadást vezetett. Neymar védelmében jegyezzük meg, Ganso volt az, aki ezt először megtehette volna, de elmulasztotta. A brazil támadót és a venezuelai szakembert végül többeknek kellett elválasztaniuk egymástól, a tömegjelenet közben valaki megütötte Farías. Az érintettek nem ismerték el, hogy ez Neymar lett volna…

„Nem Neymar volt az, aki bántalmazott engem, de nem láttam pontosan ki volt az, mert annyian szaladtak oda hozzánk – nyilatkozta César Farías. – Csak azért szóltam, mert nagyon igazságtalan dolognak érzem, hogy egy csapat épp egy ilyen támadásból szerezze meg a győztes találatot. Felhívtam a figyelmét, hogy ilyenkor az a helyes megoldás, ha kirúgja a labdát a játéktéren kívülre, hogy ápolni lehessen a sérültet.”

„Én csak reagáltam, mert a szakember kezdett el engem sértegetni, amiből viszont én nem értettem semmit – mondta Neymar, aki nem beszél spanyolul. – Mano kelt a védelmemre, aki viszont megértette, hogy mit mondott nekem.”

„Nincs joga az ellenfél edzőjének így beszélnie egy játékossal. Csak nekem van jogom ahhoz, hogy leszidjam őt, amikor annak szükségét látom” – érvelt bölcsen Menezes.

A B-csoport 2. fordulójában július 9-én (szombaton) Brazília–Paraguay és Venezuela–Ecuador mérkőzéseket rendeznek.

NEYMAR VS. CÉSAR FARÍAS
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik