Hogyan végezzünk el bedobást szaltózva? Nézzék meg önök is!

Vágólapra másolva!
2008.11.24. 14:14
Címkék
A nagy bedobás – mint ezt jó néhány csapat már az 1930-as években felismerte – jelentős fegyver. Manapság a legtöbb csapatnak van már „bedobóspecialistája”, elég, ha a Stoke futballistájára, Rory Delapre gondolunk. Vannak aztán, akik még egy csavart (vagy szaltót…) is beletesznek a bedobásba: legutóbb Leah, a brazil női U20-as válogatott játékosa próbálta ki ezt a különleges megoldást. Persze „nagy elődöktől” tanulta: Risto Kalleste vagy Steve Watson már a kilencvenes években tökélyre fejlesztette a technikát.
A NAGYMESTER: RISTO KALLASTE

A szaltó-bedobás kombináció első ismert mestere, az észt nemzeti csapat oszlopos tagja a kilencvenes években. A 36-szoros válogatott jobbhátvéd karrierje nagy részét a tallinni Floránál töltötte, de két ízben megfordult Dániában is.

RISTO KALLASTE



STEVE WATSON

Kallestéhez hasonlóan elsősorban jobbhátvédként és jobbszélsőként szerepelt a Newcastle United, az Aston Villa, az Everton és a West Bromwich egykori, a Sheffield Wednesday mostani játékosa. Még ifjú korában, a „szarkák” színeiben próbálkozott ő is a szaltós bedobással, aztán később leszokott erről – elsősorban azért, mert az angol szövetség (FA) úgy gondolta, a megoldás szabálytalan.

STEVE WATSON



ROB JOHNSON

A New York/New Jersey MetroStars egykori játékosa sokoldalú sportemberként lett ismert és elismert: állami bajnok volt birkózásban, kitűnő eredményekkel büszkélkedhetett atlétikában, aztán mégis a labdarúgás mellett döntött. Bedobása alapján tornából sem lehetett felmentve…

ROB JOHNSON



LEAH

A brazil női U20-as válogatott aprócska, 155 centis középpályása úgy döntött, világbajnokságon is megmutatja a trükkös bedobást. A brazil–mexikói mérkőzésen még kvázi gólpasszt is adott a látványos megoldás végén.

LEAH-BEDOBÁSOK





A SZABÁLYKÖNYV A BEDOBÁSRÓL

A labda elengedésének pillanatában a dobó játékosnak:
  • arccal a játéktér felé kell fordulnia
  • mindkét lábának egy részével érintenie kell vagy az oldalvonalat, vagy a játéktéren kívül a talajt
  • mindkét kezét használnia kell
  • a labdát hátulról a feje felett előrehozva kell bedobnia.
  • a dobó játékos nem érintheti ismét a labdát, mielőtt az más játékost érintett.
  • minden ellenfél játékosnak a dobás helyétől legalább 2 méterre kell állnia.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik