Új „királyok” foglalták el 2008-ban Észak labdarúgótrónjait

M.G. M.G.M.G. M.G.
Vágólapra másolva!
2008.11.10. 20:45
Európa nagy részén még javában folynak a labdarúgó-bajnokságok, esetleg lassan már a téli szünetre készülnek a játékosok, de Észak-Európa pályáin már véget ért a szezon. Az észak-európai tavaszi-őszi rendszerű bajnokságok mindegyikében túl vagyunk már a bajnokavatáson és az új „királyok” koronázásán: összefoglaló cikkünkben áttekintjük, mi történt a nordikus f(j)ordulókban.
A Stabaek "vikingjei" ülhettek Norvégia trónjára
Fotó: Imago
A Stabaek "vikingjei" ülhettek Norvégia trónjára
A Stabaek "vikingjei" ülhettek Norvégia trónjára
Fotó: Imago
A Stabaek "vikingjei" ülhettek Norvégia trónjára


NORVÉGIA – STABAEK


Jelenleg Észak-Európa tán legerősebb bajnoksága a norvég Tippeligaen, melynek küzdelmeit viszonylag simán, hat ponttal nyerte a Stabaek csapata, ezzel kiharcolva a 2009–10-es Bajnokok Ligája selejtezőkörében való indulás jogát.

A „kékeknek” becézett csapat a 2007-es ezüstérmet idén már aranyra cserélte, és ezzel megszerezte történelme első bajnoki címét. A viszonylag kiscsapatnak számító Stabaek az utolsó előtti fordulóban a címvédő Brannt győzte le, ezzel gyakorlatilag bebiztosítva magának a bajnoki címet.

„A Stabaek győzelme teljesen megérdemelt. Az utóbbi években Norvégia legjobb csapatai közé tartoztak, tudatosan építkeztek, ráadásul Farnerud és Jonas Andersson érkezésével gyakorlatilag legyőzhetetlenek lettek” – nyilatkozta Mons Ivar Mjelde, a végül csak a 9. helyen végző Brann edzője.

A „kékek” a bajnoki címmel egyben stadionjukat is búcsúztatták: a kis Nadderudból a vadonatúj, 425 millió norvég koronás befektetéssel épített fedett Telenor Arenába költöznek 2009-ben.

Az Európa Liga 2009–10-es kiírásában az ezüstérmes Fredrikstad, a bronzérmes Tromsö és a kupagyőztes Valerenga vehet részt. Kiesett a HamKam, osztályozót játszik az Aalesund, feljutott az Odd Grenland, a Sandefjord és a Start.

A másodosztály bajnokának 2008-as sikereiben főszerepe volt Kovács Péternek: az egykori válogatott csatár 22 gólt lőtt, végig parádés formában focizott, és megszerezte a gólkirályi címet is. Az Odd Grenland meneteléséről szóló videót (benne gólokkal a 9-es számot viselő Kovácstól) itt tekintheti meg! Az élvonalban a legjobb góllövőnek a bajnokcsapat játékosa, Daniel Nannskog bizonyult.

Kovács Péter remek idényt zárt, és gólkirályi, valamint bajnoki címet szerzett a norvég másodosztályban
Fotó: Imago
Kovács Péter remek idényt zárt, és gólkirályi, valamint bajnoki címet szerzett a norvég másodosztályban


SVÉDORSZÁG – KALMAR FF


A svéd Allsvenskanban hihetetlen izgalmak közepette dőlt el a bajnoki cím sorsa. Az utolsó forduló előtt a Kalmar FF 63 ponttal vezette a tabellát a 60 pontos Elfsborg előtt. A borasiak 2–1-re nyertek a Gefle ellen, ezzel pedig a nyomás az első bajnoki címére hajtó Kalmaron volt.

A piros-fehérek a 87. percig 2–1-es vesztésre álltak a Halmstad otthonában, és úgy tűnt, kicsúszik a kezükből a bajnoki cím, de ekkor a gólkirályi címet 19 góllal megszerző Patrik Ingelsten betalált, és a dél-svéd csapat szurkolói elkezdhették a vad ünneplést.

„Leírhatatlan öröm ez. Néhány éve annak is örültünk, hogy felkerültünk az élvonalba, ez az idény pedig egészen fantasztikus volt” – nyilatkozta a KFF kapusa, Petter Wasta.

A története első bajnoki címét megszerző Kalmar FF mögött nagymúltú együttesek végeztek: az ezüstérmet az Elfsborg, a bronzot az IFK Göteborg szerezte meg (a „kék angyalok” a kupával vigasztalódhattak), a negyedik pedig a Helsingborg lett. Kiesett a GIF Sundsvall és az IFK Norrköping, osztályozót játszik a Ljungskile. Feljutott az Örgryte és a Häcken.

FINNORSZÁG – FC INTER


Finnországban is először ünnepelhetett története során a bajnokcsapat – a turkui FC Inter szerezte meg az aranyérmet. Igaz, a „nagy” Interhez hasonlóan kék-fekete csíkos mezben pompázó turkuiak története mindössze 1990-ig vezethető vissza.

Ekkor alapította ugyanis a vállalkozó Stefan Hakans a gárdát, a pletykák szerint azért, mert akkor 11 éves fia nem fért be egyetlen másik helyi ificsapatba sem…

Az új egyesület 1992 óta felnőtt csapatot is indít, és 1996 óta a finn élvonalban szerepel. Sok sikert eddig nem ünnepelhettek, de a holland edző, Job Dragtsma irányításávaé végül négy ponttal megszerezték a 2008-as bajnoki címet az FC Honka előtt.

A sierra leone-i, holland, angolai, argentin, nigériai, horvát és észt légiósokat is alkalmazó kék-feketék az FF Jaro legyőzésével tették fel a koronát teljesítményükre. A bronzérmes a Lahti, a negyedik a kupagyőzelmet megszerző HJK lett. Kiesett a KooTeePee, feljutott a JJK.

A finn bajnokságban két honfitársunk is jó évet zárt: a másodosztályt megnyerő JJK-ban Szeróvay Mihály, az élvonal bronzérmével a klubtörténet legnagyobb sikerét elérő FC Lahtiban pedig Szentpéteri Viktor állt a kapuban. A JJK csapata egyébként sporttörténelmet írt, hiszen korábban Jyväskylä városnak sosem volt első osztályú futballcsapata.

Az FH hívei a csapat negyedik izlandi bajnoki címét ünnepelhették
Fotó: Imago
Az FH hívei a csapat negyedik izlandi bajnoki címét ünnepelhették


IZLAND – HAFNARFJÖRDUR


Az izlandi pontvadászatot nagyon szoros küzdelemben, mindössze egy ponttal nyerte a Keflavík előtt a Hafnarfjördur csapata. Az FH (az érdeklődők kedvéért: Fimleikafélag Hafnarfjardar) 2004, 2005, 2006 után negyedszer szerezte meg a bajnoki címet, és az elmúlt fél évtizedben egyértelműen uralja a szigetország futballját.

Az utolsó forduló előtt a rivális Keflavík még két ponttal vezetett, de kikapott a bronzra hajtó Framtól 2–1-re, az FH pedig a Fylkir 2–0-s legyőzésével megszerezte a bajnoki címet.

A Keflavíkon kívül a Fram és a kupagyőztes KR harcolta ki a 2009–10-es Európa Liga-indulás jogát. Kiesett a HK és az ÍA Akranes.

FERÖER – EB/STREYMUR


A feröeri élvonalban a bajnoki címet (szintén története során először) az EB/Streymur szerezte meg, ötpontos előnnyel a HB Tórhavn előtt, ráadásul a kupát is megszerezte. A harmadik helyen a B36, a negyediken az NSÍ végzett, és az élvonalban nem kevés magyar vitézkedett.

A bajnokcsapat és kupagyőztes tagja volt a szezonzárás után Kecskemétre igazoló Balog Marcell és Szekeres Zsolt, az NSÍ-ben Potemkin Károly játszott. Az ötödik Vikingurt a volt válogatott Bükszegi Zoltán, a hetedik Fuglafjördurt pedig Gángó András és Sinkó Balázs segítette. ----
----



Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik