Nincs kizárás, megnyílt az út a Porto előtt a Bajnokok Ligájába

Vágólapra másolva!
2008.06.17. 14:43
A hosszú és szövevényes ügy végére ugyan nem került pont, azonban a közeljövő nagy kérdése eldőlt. Indulhat a portugál bajnok a Bajnokok Ligájában. Két héttel ezelőtt az UEFA megfosztotta indulási jogától az FC Portót, mert a csapat a 2003/04-es szezonban két meccsen megpróbálta megvesztegetni a játékvezetőket. A döntés ellen a portugál klubnál fellebbeztek. A fellebbezést visszaküldték az UEFA fegyelmi bizottságának, amely egyelőre eltekintett a kizárástól.
Az Fc Porto csapata végül idén mégis elindulhat a Bajnokok Ligájában.
Fotó: Imago (archív)
Az Fc Porto csapata végül idén mégis elindulhat a Bajnokok Ligájában.
Az Fc Porto csapata végül idén mégis elindulhat a Bajnokok Ligájában.
Fotó: Imago (archív)
Az Fc Porto csapata végül idén mégis elindulhat a Bajnokok Ligájában.

Hosszú, szövevényes és nem szép ügy ez, amelynek jelenlegi állását az alábbi mondat foglalja össze a leginkább.

„A Portugáliában zajló fegyelmi eljárások, egyelőre még nem fejeződtek be” – áll az UEFA közleményében.

A mondatban szereplő „még” szócska miatt a kijelentésből sok minden következik. Az első és legfontosabb, hogy az FC Porto elindulhat a Bajnokok Ligája 2008/09-es kiírásában. A következőben már nem biztos…

Mint ismeretes a portugál szövetség májusban hat pontot levont a későbbi bajnok gárdától, majd két évre eltiltotta Jorge Pinto da Costa klubelnököt, mert fény derült arra, hogy a 2003/04-es szezonban megkíséreltek megvesztegetni két játékvezetőt.

A döntésre ugrott az UEFA is, és megfosztotta a csapatot a Bajnokok Ligájában való indulástól, hiszen szabályzata szerint olyan egyesület, amely manipulációval került összefüggésbe, nem indulhat a legrangosabb kontinentális sorozatban.

A portugál klub elnökség a döntés ellen fellebbezett, majd az UEFA ennek következtében úgy határozott, hogy a fegyelmi bizottsághoz küldi az ügyet. Igen ám, de mivel a vizsgálat és tárgyalások biztosan nem fejeződnek be augusztus 1-ig – a BL selejtezői pedig ekkor kezdődnek –, az FC Porto megkapta az indulási jogot 2008/09-es szezonra.

A következő szezonban a indulásuk tehát nem csak az elért helyezéstől függ, hanem attól is, hogy milyen eredménnyel zárul a vizsgálat. Ha megállapítják a megvesztegetési kísérlet tényét, akkor a büntetést valószínűleg a 2009/10-es szezonban „hajtja be” az UEFA.

A döntést leginkább a Benfica háza táján fogadták elkeseredetten, hisz a bajnokságban negyedik helyezett csapat a Porto kizárásával indulhatott volna a selejtezőkben, így viszont csak az UEFA-kupában próbálhat szerencsét.

Az ítélet következtében a az FC Porto és a bajnoki ezüstérmes Sporting CP a Bajnokok Ligája főtáblájára kerül, míg a bajnokságban harmadik Guimaraes a selejtezőkben csatlakozik a sorozat küzdelmeihez.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik