Hatalmas izgalmak után jutott be a fináléba a Dunga-csapat

Vágólapra másolva!
2007.07.11. 07:05
Brazília jutott be elsőként a Copa America döntőjébe, miután 2-2-s rendes játékidőbeli eredmény után tizenegyesekkel 5-4-re verte Uruguayt. A két csapat három éve ugyancsak az elődöntőben futott össze, és akkor is büntetőkkel nyertek a brazilok. Az első félidőben áramszünet miatt tizenhárom percig állt a játék.
Doni, a brazilok kapusa így védte ki Diego Lugano 11-esét a büntetőpárbajjal. Ekkor dőlt el végleg, hogy a 7-szeres győztes, címvédő selecao játszhatja a döntőt
Reuters
Doni, a brazilok kapusa így védte ki Diego Lugano 11-esét a büntetőpárbajjal. Ekkor dőlt el végleg, hogy a 7-szeres győztes, címvédő selecao játszhatja a döntőt
Doni, a brazilok kapusa így védte ki Diego Lugano 11-esét a büntetőpárbajjal. Ekkor dőlt el végleg, hogy a 7-szeres győztes, címvédő selecao játszhatja a döntőt
Reuters
Doni, a brazilok kapusa így védte ki Diego Lugano 11-esét a büntetőpárbajjal. Ekkor dőlt el végleg, hogy a 7-szeres győztes, címvédő selecao játszhatja a döntőt

A három évvel ezelőtti tornához hasonlóan ismét az elődöntőben találkozott egymással Uruguay és Brazília együttese. A perui összecsapást akkor 1-1-es eredmény után büntetőkkel 5-3-ra a brazilok nyerték.

A 2007-s torna negyeddöntőjéhez képest egyik szakvezető sem változtatott az összeállításon. Még 15 perc sem telt el, amikor megszerezte a vezetést Dunga együttese: Mineiro tűnt fel a tizenhatosnál, és bár az ő lövését még kiütötte Carini, Maicon lövésével szemben már tehetetlen volt.

A gól után percekig állt a játék, mivel a stadion egyik világítóteste felmondta a szolgálatot. Bár a hibát nem sikerült elhárítani, 13 perc elteltével Oscar Ruiz játékvezető továbbengedte a játékot.

A 40. percben Forlan is megvillant, a tizenhatosról leadott ballábas lövését Doni óriási bravúrral tolta ki a bal felső sarok elől. Négy perc múlva Recoba tesztelte Donit, de a jobblábas lövés után a kapus jött ki győztesen. Ezekben a percekben Uruguay fölényben játszott.

A kényszerszünet miatt természetesen jócskán hosszabbított a kolumbiai bíró, és a ráadás negyedik percében kiegyenlített Oscar Washington Tabarez csapata: Recoba szögleténél Doni bizonytalankodott, röviden ütötte ki a labdát, Forlan pedig a hálóba vágta a játékszert.

Négy perc múlva visszavették a vezetést a brazilok: egy jobb oldali szabadrúgásra nem jött ki Carini, az egyedül hagyott Julio Baptista pedig közelről a bal felső sarokba továbbította a labdát.

Doni védése közelről
Reuters
Doni védése közelről

Tabarez kettőt cserélt a szünetben, Ignacio Gonzalez és Sebastian Abreu is pályára lépett. Dario Rodrigueznek és – némi meglepetésre talán – Alvaro Recobának nem kellett kijönnie a második félidőre.

A második játékrész első felében nemigen láttunk helyzetet, de az első komolyabb lehetőséget gólra váltották az uruguayiak: Christian Rodriguez a bal oldalon befutott egy labdát, középre is tudta adni, Forlan fejese keresztbe ment a kapu előtt, a hosszún azonban érkezett Abreu, akinek lövése a kapufáról a vetődő Doni vállára, onnan pedig a hálóba pattant.

Dunga is reagált a kialakult helyzetre, Julio Baptista és Josué helyére Fernandót és Diegót küldte pályára a kapitány, majd nem sokkal később Afonso Alves is beszállt.

A rendes játékidő nem hozott döntést, akárcsak három éve, most is tizenegyesekre került sor.

Robinho kezdte a sorozatot, kicsit megtorpant, majd a jobb sarokba lőtt. 1-0 Brazíliának. Forlan középre lőtte a labdát, amely elakadt Doni lábában. Továbbra is 1-0. Juan a bal sarokba lőtt. 2-0. Scotti ugyanazt az oldalt választotta 2-1. Népszerű az a sarok, Gilberto Silva is magabiztos volt. 3-1. Ignácio Gonzalez is a bal oldalt választotta 3-2. Afonso Alves már a jobb sarkot választotta, de lövése kipattant a kapufáról. Maradt a 3-2. Cristian Rodriguez erős lövésén rajta volt Doni, de a labda mégis csak a hálóban kötött ki. 3-3. Diego nagyon magabiztos volt, a jobb sarkot választotta. 4-3. Abreu gyönyörűen nyesett alá a labdának, amely a kapu közepébe jutott. 4-4.

A csereként beállt Fernando állt a labda mögé, és akárcsak Afonso Alves, ő is a jobb kapufát találta el. Maradt a 4-4. Pablo Garcia eldönthetett volna mindent, ám lövése a bal kapufáról vágódott vissza a mezőnybe. Még mindig 4-4. Érkezett Gilberto, és a Hertha védője nagy erővel lőtt a bal sarokba. 5-4 Brazíliának. Diego Lugano nagyon rosszul lőtte a büntetőt, a középre tartó lövést Doni kiütötte.

A lefújás után még kakaskodott kicsit egymással a két csapat (Alex és Cristian Rodriguez volt a két főkolompos), de a brazil csapat 2004 után újra bejutott a döntőbe. Ellenfele Argentína vagy Mexikó lesz.

COPA AMÉRICA, ELŐDÖNTŐ:


URUGUAY: Carini - Lugano, Scotti, Darío Rodríguez (Ignacio González, 46.), Fucile - Diego Pérez (Gargano, 74.), Pereira, Pablo García, Cristian Rodríguez - Forlán, Recoba (Abreu 46.). Szövetségi kapitány: Oscar Washington Tabarez
BRAZÍLIA: Doni - Maicon, Alex, Juan, Gilberto - Mineiro, Gilberto Silva, Josué (Fernando, 72.), Julio Baptista (Diego, 72.) - Vágner Love (Afonso, 79.), Robinho. Szövetségi kapitány: Dunga

Gólszerzők: Maicon 13., Diego Forlán 45+4, Julio Baptista 45+8, Sebastián Abreu 70.
Sárga lap: Darío Rodríguez 37., Andrés Scotti 51., Diego Pérez (74.), ill. Gilberto 51., Fernando 77., Gilberto Silva 91.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik