Három a Vasas-igazság

A mérkőzésről tudósított: KOVÁCS GÁBOR, RÁC BENEDEK BALÁZS, SZŰCS ANDRÁS, MEGGYESI BÁLINT (fotó)A mérkőzésről tudósított: KOVÁCS GÁBOR, RÁC BENEDEK BALÁZS, SZŰCS ANDRÁS, MEGGYESI BÁLINT (fotó)
Vágólapra másolva!
2009.05.29. 23:50
Címkék
A TEVA-VasasPlaket zsinórban harmadszor szerezte meg a bajnoki címet, miután a döntő negyedik mérkőzésén 10–8-ra győzött Egerben.

Akár véget is érhet! – hasít belénk a felismerés a döntő negyedik mérkőzésének kezdete előtt.

A TEVA-VasasPlaketnek szurkolók örülnének, ha így lenne, a semlegesek azonban még szívesen élveznék a látványos játékot, a vérbeli küzdelmet. Csak hogy néhány momentumot kiragadjunk ezek közül… Ott volt az első mérkőzés remek egri védekezése, Biros Péter és Varga II Zsolt triplája vagy éppen Hárai Balázs tanítani való lefordulása. Másodszor a Vasas Vargái (Dániel és Dénes) érdemeltek vastapsot az általuk bevágott öt, illetve három gól okán, szerdán pedig elég, ha csak Kis Gábor háttal szerzett gólját vagy Tóth Márton zseniális csavarját felidézzük. És minden esély megvolt arra, hogy ez a negyedik meccsen, Egerben is folytatódjon.

Igaz, nem sokon múlott, hogy Varga Dániel lemaradjon a csatáról. A csütörtöki utazással ugyan megúszta a Vasas az M3-as autópályán kialakult dugót, az uszoda előtt viszont annyira elmerült a város felett átívelő szivárványok megfigyelésében, hogy Takács Bálintnak úgy kellett arrébb húznia, nehogy az éppen parkolóhelyet kereső tudósítónk elüsse. Szerencsére a piros-kékek (labda)művésze megúszta az esetet, mint ahogy Varga II a sertésinfluenzát. Az egyik helyi portálon ugyanis a járvány első egri esetéről szóló hír teljesen egybefolyt a Varga II-ről és Erdélyi Balázsról készített képpel, így elsőre azt hihettük, nekik esett bajuk.

A szokásos, persze megunhatatlan uszodai impulzusok (az egy főre jutó csinos hölgyek száma kettő volt) után a csapatok is elkényeztettek minket. Tovább tartott a döntőben látott parádé és a magas szintű pólóélmény.

Varga Dénes például egyszerűen zseniális: az egy dolog, hogy az első góljánál két embert ráz le magáról, a másodiknál viszont percekkel a találat után sem értjük, hogy a 6.8 másodperccel a negyed vége előtt leadott lövése hogyan talál utat a két blokkoló és Szécsi Zoltán mellett a halóba. Emiatt a gól miatt volt tiszavirágéletű a mérkőzést a sajtóhelyen néző Gerendás György öröme. A szakember még éppen az ellenőrrel, Kosztolánczy Györggyel beszélte meg Feltham remek előnygólját, amikor Varga Dénes a kapuba bombázott. És ez még csak az első negyed!

Akárcsak a mérkőzés, a „Dumi-show” sem ér véget. A második negyed közepén nagyjából hét méterről vág óriási gólt a bal felsőbe. Ezt a gólt Gerendás György is tehetetlenül szemléli, bezzeg a negyed elején kapott Kis Gábor-találat miatt igen mérges: már oda is szólt Kosztolánczynak, hogy a hátrány után megvannak, mégis betalál a center. A szakember azonban Tóth Márton találata után lehet csak igazán dühös. Szécsi ujjheggyel kapufára tolja Hosnyánszky Norbert ötösét, s addig rázza örömében az öklét, amíg a gyorsan eszmélő Tóth Márton – védő híján – a későn észbe kapó kapus mellett gólt szerez. Gerendás ekkor dühösen vágja földhöz az ásványvizes flakonját, s rohan ki a sajtóhelyről, kicsit megnyugtatni magát. S láss csodát, egy perc sem telik el, és már mosolyogva magyarázza, hogy a Vasas-védők rossz váltása után miként talált be Nyéki Balázs. A vendégek azonban tesznek róla, hogy a második negyed végén is keserű legyen az edző szájíze, mivel hiába védi Steinmetz Barnabás ejtését Szécsi, Varga Dániel közvetlen közelről a kapuba kotorja a labdát, a gól pedig érvényes.

A fordulás után sem esik a döntő színvonala, az aranyérem sorsa azonban eldőlni látszik. Kovács Róbert pattintásával vezet a Vasas, sőt Hosnyánszky előnygóljával először lesz kétgólos a különbség. Érdekesség, az olimpiai bajnok az alapszakaszban remekelt, a rájátszásban viszont mintha visszafogottabb lett volna.

Ezt cáfolja meg azzal, hogy végül eldönti a bajnoki cím sorsát.

Hiszen nemcsak 8–6-ra, hanem a negyedik negyed elején 9–6-ra módosítja a mérkőzés állást, ezzel pedig karnyújtásnyira hozza az aranyat a Vasasnak. (Ehhez az is kell, hogy a harmadik negyed végén egy gyönyörűen kijátszott fór végén Kiss Csaba fölévágja a labdát.) A Hosnyánszky-dupla egy kicsit meg is fogja az Egert, kell egy-két támadás, mire magához tér, ekkor viszont már késő. Biros Péter még szépít, azonban újabb fórt rontanak a hazaiak, a záró több mint két percbe pedig már csak Varga Dénes ejtése és Hegedüs Gábor gólja fér bele.

A döntő során meccsről meccsre jobban pólózó Vasas teljesen megérdemelten szerzi meg zsinórban harmadik magyar bajnoki címét.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik