Tóth Imre eddigi legjobbja

H. A., T. A.H. A., T. A.
Vágólapra másolva!
2009.05.18. 01:18
Címkék

A csapatával hétfőn szerződést bontó Talmácsi Gábor nagyon hiányzott a Francia Nagydíjról, ám Tóth Imre gondoskodott arról, hogy magyar szempontból mégis sikeres legyen a Le Mans-i verseny. Tóth megismételte 2005-ös Le Mans-i teljesítményét – akkor még a nyolcadliteresek között motorozott –, és négy év után ismét a kilencedik helyen intették le. Ez azt jelenti, hogy a kategóriában harmadik idényét töltő magyar pilóta negyedliteres pályafutása eddigi legjobb eredményét érte el. Növeli teljesítménye értékét, hogy nagyon nehéz körülmények között, esőben tudott talpon maradni és felzárkózni az előkelő kilencedik helyig. A nehézségeket jól mutatja, hogy a 24 indulóból tíz pilóta nem tudta befejezni a versenyt. Az olasz Marco Simoncelli viszont hibátlan volt: a tavalyi világbajnok óriási fölénnyel szerezte meg idei első győzelmét a jégpályához hasonló Bugatti-pályán.

„Vízen már tökéletes az összhang a motorral, és az időeredmények is egyre biztatóbbak – mondta Tóth. – Az elején voltak gondjaim, mert túl keményre állítottuk a futóművet, de ahogy kezdett felszáradni a pálya, már az ötödik-hatodikkal azonos időket motoroztam, s egyre jobban ráéreztem a ritmusra. Örülök az eredménynek.”

A 125-ben még több volt a baleset (24 bukás történt, 18 motoros adta fel a viadalt), a spanyol Julian Simon viszont magabiztosan hasította a vizet, utcahosszal győzött, és pályafutása során először vezeti az öszszetett pontversenyt is.

A MotoGP-ben ugyancsak fölényes győzelmet láthattunk. A kétszeres világbajnok Jorge Lorenzo a felszáradó és a teljesen száraz pályán is a leggyorsabban száguldott, a Japán GP után újra győzött, és visszavette az összetett első helyét. Csapattársa, a nyolcszoros világbajnok Valentino Rossi viszont nagyon rossz napot fogott ki: háromszor is motort kellett cserélnie, ám így is folyamatosan gondjai voltak a gumikkal, ráadásul egyszer elesett, sőt boxáthajtásos büntetést is kapott, mert túllépte a megengedett sebességet az egyik motorcserénél. A Doktor a 16., utolsó helyen végzett, legutóbb 2007-ben maradt pont nélkül.

Eredmények a 16. oldalon

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik