„Bolt csal? Az amerikaiak jobban tennék, ha magukba néznének!”

Vágólapra másolva!
2008.08.25. 18:35
Rekordok nem maradhatnak doppingvádak nélkül: a Pekingben világcsúccsal három aranyérmet nyerő jamaicai sprintert, Usain Boltot több éles támadás is érte az Egyesült Államokból. A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) főnöke, az új-zélandi David Holman egy interjújában megvédte Boltot, és azt javasolta, hogy az amerikaiak inkább a saját portájuk előtt söprögessenek.
Mögötte a világ: Usain Boltnak csak a hátát nézhették Pekingben
Fotó: Reuters
Mögötte a világ: Usain Boltnak csak a hátát nézhették Pekingben
Mögötte a világ: Usain Boltnak csak a hátát nézhették Pekingben
Fotó: Reuters
Mögötte a világ: Usain Boltnak csak a hátát nézhették Pekingben

„Miért éppen Boltot szúrták ki, és nem mondjuk a nyolcszoros aranyérmes Michael Phelpset? Mindketten elképesztő képességű atléták, erről van szó” – nyilatkozta David Howman, a WADA igazgatója.

Az új-zélandi sportdiplomata szerint az amerikaiaknak egyébként is inkább saját magukkal kellene törődniük.

„Néha felmerülnek kételyek, de úgy vélem, az amerikaiak jobban tennék, ha magukba néznének. 2000-ben és 2004-ben is több aranyérmet nyertek csalással, így azt hiszik, dopping nélkül senki nem nyerhet. Boltot sokszor tesztelték a szakembereink” – mondta Howman, aki kitért arra is, hogy Jamaicának miért csak a múlt héten nyílt meg a doppingellenes ügynöksége.

„Ez így nem igaz. Én magam is ott voltam a megnyitón 2005-ben, de azóta a politikusok nem akarták finanszírozni” – mondta.

Howman szerint a WADA doppingellenes programja az egyik oka annak, hogy megváltoztak az atlétikai erőviszonyok.

„Nem csak az amerikaiak szerepeltek rosszabbul. Észre kell venni, hogy a doppingellenes harc eredményeként sok olyan atléta került dobogóra, akinek korábban nem volt esélye. Ráadásul megerősödött két viszonylag tiszta küldöttség, az ausztrál és a brit is” – mondta.

Az olimpia alatt hat sportolót kellett kizárni doppingvétség miatt, de a pekingi ötkarikás játékok előtt Bulgáriában és Oroszországban is sportolók sorát érintő doppingügyek robbantak ki.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik