González nem pályázik a fair play-díjra, de döntős Pekingben

Vágólapra másolva!
2008.08.15. 20:09
Történelmi mérkőzést vívott egymással csaknem három órán keresztül a chilei Fernando González és az amerikai James Blake a férfi egyes első elődöntőjében. A világelső svájci Roger Federer legyőzője nem bírt a chileivel, aki 4:6, 7:5, 11:9-re győzött, s ezzel döntős. Míg a másik elődöntőn Rafael Nadal hatalmas küzdelemben legyőzte Novak Djokovicsot, aki Federer búcsúját követően elsőszámú ellenfelévé nőtte ki magát.
Gonzalez nem a fair play-díjra, hanem az olimpiai aranyra hajt
Fotó: Reuters
Gonzalez nem a fair play-díjra, hanem az olimpiai aranyra hajt
Gonzalez nem a fair play-díjra, hanem az olimpiai aranyra hajt
Fotó: Reuters
Gonzalez nem a fair play-díjra, hanem az olimpiai aranyra hajt

NADAL IS DÖNTŐS

Rafael Nadal megnyerte a „döntőt”, az utolsó meccsen már csak az első helyért kell játszania Pekingben. Rendkívül kiélezett mérkőzésen egy elképesztő utolsó ponttal – a szerb egy magas labdát egy méterre a hálótól kiütött a stadionból – három szettben múlta felül Novak Djokovicsot, aki Federer búcsúját követően Nadal elsőszámú ellenfelévé nőtte ki magát.
A Blake–Gonzalez találkozó nem csak a chilei győzelméről, hanem egy-két vitatott eseménytől emlékezetes marad. Ami a játékot illeti, a döntő szetrtben, Blake 6:5-ös vezetésénél González szervált, de 0-40-nél az amerikainak három mérkőzéslabdája volt, de a chilei valahogy visszhozta a mérkőzést.

A chilei 9:9 után elvette Blake szervagémjét, saját adogatásánál 40-0-nél jutott meccslabdához, de az amerikai is sikeresen hárította mindhármat. Eztán további két deuce következett, végül az „El Bombardero” becenevű chilei megölte az ötödiket, s ezzel a négy évvel ezelőtti harmadik helyezésén már mindenképpen javított.

Ennyi a krónika, a meccsnek azonban volt két kritikus, sportszerűnek nem éppen nevezhető mozzanata. Először a mérkőzés elején González közelről Blake testére ütött egy tenyerest, nyilvánvalóan szándékosan, s utána hiába kért bocsánatot, a fekete bőrű észak-amerikai nem fogadta el a szabadkozást.

FEDERER PÁROSBAN VIGASZTALÓDHAT

Az egyelőre még világelső svájci egyéniben már biztosan nem lehet olimpiai bajnok, de párosban még vigasztalódhat. Stanislaw Wawrinka oldalán ugyanis pénteken két meccset nyerve bejutott a férfi páros verseny döntőjébe, ahol ellenfelük a svéd Thomas Johansson, Simon Aspelin páros lesz.
Ettől kezdve feszültnek tűnt a hangulat a pályán, s nem is maradt el az újabb incidens. A harmadik szett hajrájában, Blake 9:8-as vezetésénél a jenki ütése megcsúszni látszott González rakettjának tetején, s onnan repült outra. A bíró a pontot a chileinek ítélte, Blake hiába mutatta vehemensen a „csuszát”, s hiába nézett kérdően Gonzálezre, a szemét lesütő, s labda pattogtatásába feledkező dél-amerikaitól hasztalan várta, hogy megpályázza a fair play-díjat, és bemondja a poént.

Csaknem egy órával később a sajtóértekezleten Blake ezt az esetet okolta vereségéért, s kerek perec szemére hányta Gonzáleznek, hogy sportszerűtlen volt.

„Ebben a szituációban mindenki más bemondta volna a csuszát, hiszen a vak is látta, hogy a labdám érintette ellenfelem ütőjét. A döntnök valahová máshová nézhetett… Már csak azért is reméltem Fernandótól, hogy jelezze, hogy beleért a labdába, mert ez az olimpia, a sportszerűség ünnepe, ráadásul abban a játékban, amit az úriemberek sportjának tartanak…” – mondta Blake.

ÉS MIT MOND GONZÁLEZ?

– Mit szól ahhoz a ponthoz, amit 9:8-nál hosszú percekig vitatott Blake? Érintette az ön ütőjét a labda?
–Tudja, már két és fél órája játszottunk, nagyon fáradt voltam, csak hajnali ötkor tudtam elaludni, s tízkor ébredtem fel, alig álltam a lábamon, nem tudom megmondani, hogy érintette-e az ütőmet. Nem éreztem…

– Blake megkérdőjelezte az ön becsületességét.
– Akkor sem éreztem semmit.

– Mit szól ahhoz, hogy ezt a pontot mindenki más bemondta volna?
– Már harmadszor kérdezik ugyanazt, de én harmadszor is csak azt tudom mondani, hogy nem éreztem semmit. Erre a célra ott van a döntnök, azért fizetik, ő pedig nem látott semmit. Nem tudom, miért várják el tőlem egy olimpiai elődöntőben, hogy önmagam ellen ítéljek?


FÉRFI TENISZ

EGYES, ELŐDÖNTŐ
Nadal (Spanyolország)–Djokovics (Szerbia) 4:6, 6:1, 6:4
González (Chile)–Blake (Egyesült Államok) 4:6, 7:5, 11:9

PÁROS, ELŐDÖNTŐ
Federer, Wawrinka (Svájc)–Bryan B., Bryan M. (Egyesült Államok) 7–6, 6–4
Aspelin, Johansson (Svédország)–Clement, Llodra (Franciaország) 7–6, 4–6, 19–17
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik