Elhajított bronzérem

Vágólapra másolva!
2008.08.15. 01:00
Arról beszélt Ara Abrahamian edzője, hogy a svéd-örmény birkózó a politika áldozata lett az olasz Andrea Minguzzi elleni meccsen. Szerinte ezért nem jutott fináléba tanítványa a kötöttfogásúak 84 kilós versenyében. Mindezt azok után fejtette ki a derék mester (Leo Myllarnak hívják amúgy), hogy Abrahamian az ominózus elődöntőt követően megpróbálta felkoncolni az ellene ítélő bírókat, aztán jobb híján szétvert egy reklámtáblát, az eredményhirdetésnél pedig a szőnyegre hajítva a bronzérmét kivonult a csarnokból.

Myllar sporttárs arról hallgatott, hogy kommunista összeesküvésre, szabadkőművesek ármánykodására netán szélsőjobbos beavatkozásra gondolt-e. Ám mi, magyarok a pekingi boksztermet, a dzsudócsarnokot vagy éppen a vívópástot uralmuk alatt tartó bírói maffiák ténykedése fényében félszavakból is megértjük a Gyumriból származó 33 éves birkózó fájdalmát. S meglehet, titokban kalapot emelünk Athén ezüstérmese előtt. Elvégre ő meglépte azt, amit sokszor mi is szívesen megcselekednénk, mégsem tesszük. Nem rúgjuk fenékbe a jutasi őrmestert idéző főnököt, nem vágjuk a pimasz BKV-ellenőr képébe a bérletünket, nem borítjuk az asztalt a velünk packázó bürokratára.

Manapság az a példaképnek állítandó profi, aki az év bármely napján képes emberfelettit produkálni. Egyébként pedig poroszos fegyelemmel tűri az edzésnek titulált kiképzéseket, tartja a pofáját doppingról, tippmixügyekről meg a sportvilág egyéb, színfalak mögötti manipulációiról. Elvégre nem vetülhet árnyék az őt „kitermelő” műhelyre, másként a mindenható szponzor viszi a pénzét, s összedől a nagy mutatvány. Abrahamian belevágta az érmét az élsport kiglancolt kirakatába.

Ám ne legyen kétségünk: a dacoskodó tiltakozásból most ő húzza a rövidebbet. A legkevesebb, hogy (sport)emberi mivolta kétségbe vonatik. Bár a meccs talán még nincs lejátszva. Ki tudja, néhány év múlva egy bírónak nem támad-e őszinteségi rohama, ami utóbb vereséggé írja át Minguzzi elődöntős sikerét. Vegyük figyelembe: a kokszoló Marion Jonest például hét évvel Sydney után fosztotta meg a minden gyanú felett álló Nemzetközi Olimpiai Bizottság a 100 méteres síkfutás aranyától.

Az már a sport örök kiszámíthatatlansága, hogy az amerikai atléta gazdátlanná váló érmének az az Ekaterini Tanu lett a várományosa, akit Athénban csíptek nyakon doppingvétség miatt...
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik