Roger Federer kiesett – továbbra sem lesz egyéni olimpiai bajnok

Vágólapra másolva!
2008.08.14. 15:51
Roger Federer 6:4, 7:6 arányban kikapott az amerikai James Blake-től a férfiteniszezők negyeddöntőjében. Ezzel a svájci Pekingben sem lesz olimpiai érmes egyéniben, ahogy négy éve Athénban, és nyolc éve Sydneyben sem volt.
Federer elbúcsúzott az egyes küzdelmeitől
Fotó: Reuters
Federer elbúcsúzott az egyes küzdelmeitől
Federer elbúcsúzott az egyes küzdelmeitől
Fotó: Reuters
Federer elbúcsúzott az egyes küzdelmeitől

Biztosan megkönnyebbült Roger Federer, amikor az előző körben megverte Tomás Berdychet, mivel az athéni olimpián éppen a cseh fiú foszlatta szét az (arany)éremről szőtt álmait, kiejtve őt már a második fordulóban.

A pekingi negyeddöntőben azzal a James Blake-kel találkozott, akit eddig nyolcból nyolcszor felülmúlt, így már csupán ezért is a svájci volt az esélyesebb.

Ehhez képest az első szettben az amerikai olyan magabiztosan játszott, hogy Federernek még csak lehetősége sem volt elvenni az adogatását. Blake viszont a három bréklabdája közül az egyiket kihasználta, s ezzel 6:4-re megnyerte az első szettet.

A második játszmában mindketten egyszer-egyszer bukták el adogatásukat, így rövidítésre került sort, amelyben Federer teljesen leblokkolt. Nem sűrűn fordul elő, hogy a 12-szeres Grand Slam-győztes 2-re bukja el a tie-breaket, most azonban ez történt, így minden idők (egyik) legjobb teniszezőjének minimum (újabb) négy évet kell várnia az egyéni olimpiai éremre.

Párosban Stanislas Wawrinka oldalán még versenyben van Federer. Ott az indiai Paes, Bhupathi duóval mérkőznek meg a negyeddöntőben.

FÉRFITENISZ

EGYES, NEGYEDDÖNTŐ
Blake (Egyesült Államok, 17.)–Federer (Svájc, 1.) 6:4, 7:6

INTERJÚ JAMES BLAKE-KEL

– Milyen érzés, hogy legyőzte Roger Federert, ráadásul éppen az olimpián?
James Blake: – Nem találok szavakat. Ez egyszerűen hihetetlen. Nem sűrűn mondhatja el magáról az ember, hogy megverte a világelsőt, és pláne azt, hogy mindezt az olimpián tette meg, az Amerikai Egyesült Államokat képviselve. Nagy büszkeséggel tölt el, hogy ennek a csapatnak a tagja lehetek.

– Ez pályafutása legnagyobb győzelme?
Blake: – Azt hiszem, igen. Érzelmileg ez és a Davis Kupa-diadalunk jelenti a legtöbbet, mivel nem csak önmagamért küzdöttem, hanem egy sokkal nemesebb célért.

– Hogyan sikerült nyolc vesztes mérkőzés után felülmúlnia Federert?
Blake: – Fogalmam sincs. Ha sokszor játszol vele, előbb-utóbb jön egy gyengébb napja. Ma nem a legjobbját nyújtotta, én viszont remekül szerváltam, különösen a rövidítésben. Roger éppen azért volt a világ legjobbja ennyi időn keresztül, mert a legfontosabb labdameneteket mindenki másnál jobban játszotta meg. Most azonban én nyertem meg ezeket a pontokat.

– Ezzel a győzelemmel az érem közelébe ért.
Blake: – Még nem vagyok érmes. Tovább kell dolgoznom. Már csak egy mérkőzést kell megnyernem a hátralévő kettőből, hogy a dobogóra állhassak, de ez egyáltalán nem ígérkezik könnyű feladatnak, mivel a másik három srác is az olimpiai medáliára hajt. Továbbra is koncentráltnak kell maradnom, és aludni egy jót, hogy holnap ismét jó formában legyek.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik