A címvédőt rendkívüli akaratereje segítheti az újabb aranyhoz

Vágólapra másolva!
2008.07.30. 23:15
Egyszer fent, egyszer lent. Athén olimpiai bajnoka, Vörös Zsuzsanna az idén nyáron, akárcsak az utóbbi években, megjárta a csúcsot és a mélypontot. A csalódást hozó májusi világbajnokság után a nyár egyre rangosabb versenyeket hoz számára: a júniusi országos bajnokságon szárnyalt, a júliusi Európa-bajnokságon szerényen szerepelt, az augusztusi olimpián újra a tökéletesség a cél.
Remélhetőleg Vörös Zsuzsanna ismét az olimpián lesz csúcsformában
Fotó: Farkas József
Remélhetőleg Vörös Zsuzsanna ismét az olimpián lesz csúcsformában
Remélhetőleg Vörös Zsuzsanna ismét az olimpián lesz csúcsformában
Fotó: Farkas József
Remélhetőleg Vörös Zsuzsanna ismét az olimpián lesz csúcsformában

Szeretjük, szeretjük az izgalmakat, az utolsó pillanatokban elért felejthetetlen magyar sikereket, de az sem rosszérzés, amikor úgy ülünk le szurkolni, hogy a verseny első pillanatától kezdve tudjuk: magyar lesz az olimpiai bajnok. Valaha Darnyi Tamás örvendeztetett meg bennünket hasonló élménnyel úszásban – egy testhossz hátránynál sem kellett feszengenünk a széken, hogy mi lesz –, legutóbb pedig Vörös Zsuzsanna futásban.

Az athéni olimpián az öttusa záró számára akkora előnyt szerzett összetettben, hogy szinte csak egy hazafutást kellett véghez vinnie, mint annak a baseballjátékosnak, aki kiüti a stadionból a labdát. Vörös Zsuzsanna hazaért, három egyéni világbajnoki cím birtokosaként a női öttusázás és önmaga második olimpiáján győzni tudott.

Négy évvel idősebben és négy évvel rutinosabban vágott neki a játékoknak Athénban; az volt már az olimpia előtt is a terve, hogy akkora előnyt szerez a futásra, amekkorát nem lehet behozni. Lövészetben 180 körnél többet akart lőni, lett belőle 182. A vívásban húsz ellenfelét akarta megverni, egy híján összejött, úszásban 1200 pontot szeretett volna elérni, ezt majdnem százzal túlteljesítette. És jött a lovaglás, a vízválasztó. Nála – állítják egyhangúlag az öttusa szakértői – ezen múlik szinte minden.

Ezer pont feletti eredményt akart, 1124 jött össze, a riválisainak kevesebb, így a hátát sem láthatták futás közben. Vörös Zsuzsanna megint négy évvel idősebb és rutinosabb lett. De amíg Athénban 27 éves volt, ami az öttusázó számára a csúcsteljesítményhez ideális, most 31. Mégis képes „csúcsra járatni” magát. Érdemes felidézni a júniusi országos bajnokságon látott Vörös Zsuzsannát.

Az ob ugyan nem az olimpia, de a vívást kivéve a többi versenyszámban nem annyira a vetélytársaival, inkább önmagával küzd az öttusázó. Úgy vágott neki a fehérvári versenynek, hogy előtte az edzője két hétig nem is látta, a balul sikerült világbajnokságot pihente ki, miközben betegség réme gyötörte, és a verseny előtti napon gyomortükrözésre kellett mennie. E vizsgálat negatív eredménye dobta fel igazán, de másnap kora reggel mégiscsak úgy kellett kezdenie a napot a lőállásban, hogy edzésekkel nem készült a bajnokságra, és nem hozta formába senki. És olyan teljesítményt nyújtott, amellyel most is olimpiát lehet nyerni.

Száznyolcvannyolc kört lőtt, ez a saját értékelése szerint is kiemelkedő. Negyven asszójából huszonnyolcszor győzött; az olimpián harmincöt ellenfele lesz, és ha ilyen szárnyalásra nem is lehet majd számítani abban a mezőnyben, formába hozás után a négy évvel ezelőtti 19 győzelem felülmúlható. Székesfehérváron három másodperccel lassabb volt, mint Athénban, itt persze közel sem mindegy, mekkora uszodában tartják a versenyt.

A lovaglásban az országos bajnokságon hibátlan maradt, és most is az élről kezdte a futást, igaz, az athéni 41 másodperces előnye helyett jóval kisebb fórral. De aztán töretlen akarattal száguldott végig a pályán. Aki látta, tudja: olyan volt, mint egy gép, ment, ment, ment, ha száz körön át tartott volna a verseny, akkor száz körön át tartotta volna a tempót. Két hét kihagyás után. Körelőnnyel kezdte a napot, és a nap végén ugyan nem körözte le a többieket, de látszott: mindenre képes.

Aztán jöttek a munkás hétköznapok, Kulcsár Antal érthetően nem akarta még formába hozni az olimpikonokat a júliusi Európa-bajnokságra, bőven kapta Vörös Zsuzsanna is, Gyenesei Leila is a terhelést, meg is látszott rajtuk. Ők ketten külön duót képeznek az Alba Volános kvartettben, amelyhez az edzőn kívül Máthé Vivien tartozik. Vörös megy elől, töri és mutatja az utat Gyenesei előtt. Az első olimpiájára készülő Gyenesei pedig követi, sőt időnként meg is előzi.

Az országos bajnokságon mögötte ért célba a második helyen, az Európa-bajnokságon Vörös a negyedik, Gyenesei az ötödik helyről kezdte a futást, Leila a kilencedik, Zsuzsa a tizenegyedik lett. Formába hozás után bizonyosan lényegesen többre lesznek képesek az utolsó versenyszámban, csak az a kérdés, milyen pozícióból kezdik majd. Pekingi sorozatunk összeállításakor úgy láttuk, női öttusában egy aranyesélyesünk van, ez pedig Vörös Zsuzsanna. Megszólaltatott szakértőink egy része viszont állítja, olimpikonjaink közül bármelyik megnyerheti a pekingi olimpiát.

A PROGRAM

Az öttusa női versenyét augusztus 22-én tartják. Magyar idő szerint éjjel fél háromkor kezdik a lövészetet, négykor a vívást, reggel 8.30-kor az úszást, délelőtt 11-kor a lovaglást, délután 14 órakor pedig a futást.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik