Gennaro Gattuso nagyon szívesen felpofozná Roberto Donadonit

Vágólapra másolva!
2008.06.02. 14:07
Senki nem szereti, ha szembekerül vele. Senkinek nem ad, de nem is kér kegyelmet. Calabria szülötte, Gennaro Gattuso negyedik nagy tornájára készül az olasz válogatottal, és a legtitkosabb vágya, hogy sajátos (és jellemző) ünnepi rituáléjával ismét felpofozza edzőjét – lehetőleg egy Európa-bajnoki győzelem után.
"Nem vagyok sztár" – vallja saját magáról Gennaro Gattuso (8). Lehet, hogy nem az, de nélküle nehéz elképzelni az olasz válogatottat.
Fotó: Reuters
"Nem vagyok sztár" – vallja saját magáról Gennaro Gattuso (8). Lehet, hogy nem az, de nélküle nehéz elképzelni az olasz válogatottat.
"Nem vagyok sztár" – vallja saját magáról Gennaro Gattuso (8). Lehet, hogy nem az, de nélküle nehéz elképzelni az olasz válogatottat.
Fotó: Reuters
"Nem vagyok sztár" – vallja saját magáról Gennaro Gattuso (8). Lehet, hogy nem az, de nélküle nehéz elképzelni az olasz válogatottat.

A FIFA honlapja nemes egyszerűséggel „Calabria igáslovának” nevezi Gennaro Gattusót, a squadra azzurra 58-szoros válogatott védekező középpályását. Más talán megsértődne, de a kőkemény Milan-játékos alighanem büszke mindkét jelzőre.

„Büszkeséggel tölt el, hogy "Terrone”, azaz dél-olasz vagyok, bármennyire is sértő a kifejezés. Magaménak vallom a régió értékeit: a családszeretetet, a nagylelkűséget és a szenvedélyt. Létrehoztam egy alapítványt otthon, megpróbálok segíteni a fiatalokon, úgy érzem, vissza kell adnom valamit a szülőföldemnek” – nyilatkozta.

GENNARO GATTUSO

1978. január 9-én született, Coriglianóban. A Perugia nevelése, 19 évesen a Rangershöz igazolt, ahol az első Celtic elleni Old Firmen 10 perc alatt összeszedett két sárgát… A „Rettenthetetlen” becenevet kapta. Innen a Salernitanához vezetett az útja, 1999-ben igazolta le a Milan. Világbajnok, kétszeres BL-győztes, olasz bajnok és kupagyőztes. A Milannal nyert Szuperkupát és klubvilágbajnokságot is.
„Nem vagyok sztár. Csapatjátékos vagyok, aki mindent megtesz a győzelemért. Nincs meg bennem Pirlo technikai kifinomultsága vagy látásmódja, de a képességeimet a csapat javára tudom kamatoztatni. Példát mutatok azzal, hogy labdákat szerzek, sosem adom fel, hajtom a többieket” – vallott a saját maga szerepéről.

Carlo Ancelottit a BL-győzelem, Marcello Lippit a világbajnoki döntő után köszöntötte örömében a szakállas „keményfiú” baráti pofonnal, most Roberto Donadonival is szívesen megismertetné a „gattusós virtust” – persze tudja, hogy az olaszoknak nagyon nehéz dolguk lesz.

„Esélyesek vagyunk, persze. Nagyon nehéz csoportból jutottunk ki, nagyon nehéz csoportba is kerültünk, de a világbajnoki cím kötelez. Éhesek vagyunk a sikerre, de szerintem az Eb a legnehezebb válogatott torna. Sokkal nehezebb, mint a vb. Ezt mutatja az is, hogy az olasz válogatott sokszor csak szenvedett rajta.”

„Nincsenek könnyű ellenfelek, a csapatok nagyon magas szinten játszanak és jól ismerik egymást. Minden meccs olyan, mint egy döntő. Rövidek a pihenőidők, hatalmas a fizikai és lelki igénybevétel, ez legutóbb Portugáliában jól látszott. Máig keserű emlék” – mondta.

Roberto Donadoni igen hálátlan feladatot kapott Marcello Lippi után, de Gattuso úgy véli, a szövetségi kapitány tudott újat mutatni játékosainak.

„Kiszélesítette a taktikai repertoárunkat, Ambrosini, Aquilani és Di Natale beépítése jót tett a válogatottnak, nagyobb lett a variációs lehetőség. Nagyon jó kapcsolatban vagyok vele is, csakúgy, mint Ancelottival és Lippivel. Őket már sikerült felpofoznom nagy győzelmek után, ki tudja, most Robertóval is megteszem. Eddig szerencsét hozott” – mosolygott.

Egy biztos: ő mindent megfog tenni azért, hogy ez megtörténhessen.

AZ OLASZ EB-KERET

Kapusok: Gianluigi Buffon (Juventus), Marco Amelia (Livorno), Morgan De Sanctis (Sevilla)
Védők: Fabio Cannavaro (Real Madrid), Marco Materazzi (Internazionale), Christian Panucci (AS Roma), Andrea Barzagli (Palermo), Gianluca Zambrotta (Barcelona), Giorgio Chiellini (Juventus), Fabio Grosso (Lyon)
Középpályások: Andrea Pirlo (AC Milan), Gennaro Gattuso (AC Milan), Massimo Ambrosini (AC Milan), Daniele De Rossi (AS Roma), Simone Perrotta (AS Roma), Alberto Aquilani (AS Roma), Mauro Camoranesi (Juventus)
Támadók: Luca Toni (Bayern München), Alessandro Del Piero (Juventus), Antonio Di Natale (Udinese), Marco Borriello (Genoa), Fabio Quagliarella (Udinese), Antonio Cassano (Sampdoria)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik