Verrasztó Evelyn: csodás ezüstérem!

KOVÁCS ERIKA jelenti EindhovenbőlKOVÁCS ERIKA jelenti Eindhovenből
Vágólapra másolva!
2008.03.21. 23:34
Címkék
Újabb nap és újabb érem, így már ötnél tart a magyar csapat Eindhovenben: pénteken Verrasztó Evelyn szerzett ezüstöt kétszáz vegyesen.

A decemberi debreceni rövid pályás Eb egyik döntője előtt Verrasztó Evelyn kissé szomorúan vette tudomásul, hogy nem úszhat a fináléban kedvenc pályáján, a kettesen – mégpedig azért nem, mert kizárták egyik vetélytársát. Akkor a hatos pályára került, három hónappal később Eindhovenben a 200 méter vegyes döntőjében azonban teljesül az álma. A kettes pályán úszhat.

A pillangó után még csak a hetedik helyen fordul, ám háton már vezet. Aztán következik a mell…

„Mellen nem megy. Az edzéseken úszott már jobban, de most ennyi volt bennem – mondja már a döntő után. – Még szerencse, hogy hátravolt a gyors.”

És még milyen szerencse! Verrasztó ugyanis elképesztően hajrázik, valahogy úgy, ahogyan Debrecenben is láthattuk már. Sokáig, milyen sokáig nem jött ki neki a lépés felnőttvilágversenyen. De ez már a múlté, hiszen Debrecenben bronzérmes lett, Eindhovenben pedig ezüstérmes – mégpedig új országos csúccsal (2:12.93).

„Őszintén remélem, nem ez lesz a legjobb eredményem a pályafutásom során – értékel a Jövő SC versenyzője. – Számítottam az éremre, örülök, hogy ismét sikerült. Kezdhettem volna erősebben is, de akkor nem bírtam volna a végét.”

Hosszú Katinka pontszerző helyen, hatodikként ér célba.

Míg az újabb magyar döntőre várunk, megdől a férfi 100 méter gyors világcsúcsa. Az előfutamok során a francia Alain Bernard éppen a holland Pieter van den Hoogenband rekordját (47.84) adja át a múltnak (47.60). Az újabb „magyaros” döntő is megkezdődik, ám nem úgy fejeződik be, ahogyan azt vártuk, ahogyan azt szerettük volna. Gyurta Dániel az ötödik legjobb idővel (2:12.93) került a péntek esti döntőbe, és javít is előző napi eredményén (2:12.44), fájdalom, ezért ezúttal nem osztanak érmet – „csak” egy ötödik helyet.

„Semmi gond nincs, Dani ilyen típus, a magaslati edzőtáborok után hosszabb időre van szüksége ahhoz, hogy jó időket ússzon – mondja Széles Sándor, Gyurta edzője. – Kicsit csalódottan szállt ugyan ki a medencéből, de már elég érett versenyző ahhoz, hogy megértse, az, hogy most négyen is jobban úsztak nála, nem jelent semmit. Dolgozunk tovább.”

Keseregni nincs idő, mert máris jön Szepesi Nikolett, és bár a kettes pályán úszik, akárcsak Verrasztó, ő most nem tud beleszólni a dobogós küzdelmekbe. Anasztaszija Zujeva megveri Laure Manaudou-t – az orosz a győzelemhez Európa-rekordot is hozzátesz (59.41), ráadásul pont a francia úszósztártól veszi át a csúcstartó szerepet. Szegény orosznak a dobogóra lépés előtt még végig kell néznie a „Manaudou-filmet”, merthogy a szervezőknek és a LEN-nek éppen akkor kell átadniuk a 2007 legjobb női úszójának járó díjat, amikor a francia egyébként „csak” a második helyen végez. Fura helyzet. Zujevának mindenképpen. A tapsból és az éljenzésből most inkább Manaudou-nak jut…

A női 4x200-as gyorsváltó már a délelőtti előfutamok során két, sőt három sikert is elkönyvelhetett. Mutina Ágnes a váltó első tagjaként új országos csúcsot úszott (1:58.62), bőven az Aszinten belül, vagyis Mutina egyik Eb-célja már teljesült. A csapat (Mutina, Tompa Orsolya, Jakabos Zsuzsanna, Verrasztó) is megdöntötte a korábbi országos rekordot (8:03.88), így „járt” a jutalom, vagyis a döntős szereplés. Este, a fináléban aztán Jakabos helyett már Hosszú Katinka társul a Jövő SC három versenyzőjéhez. Mutina kezd, kicsit gyengébben, mint délelőtt, de nem panaszkodhatunk, második helyen ugrik a vízbe Tompa, de már csak a hatodik helyen „adja át” a váltót Hosszúnak. Verrasztó hajráját már ismerjük, de lehetetlenre ő sem képes, vagyis Hosszúnak bele kellene húznia… Nagy a hátrány, elég nagy, és nem sikerül előrébb lépni. Verrasztónak sem. A pontszerzés megvan, az újabb országos csúcs (8:02.36) is.

Nagy Réka a 800 méter gyors döntőjében a nyolcadik helyen végzett. Kovács Emese 100 méter pillangón nem jutott döntőbe (59.83), és Bor Katalinnak sem sikerült nyolc közé kerülnie 200 méter mellen (2:31.41).

A műugróknál a női torony fináléját rendezték meg, amelyben Mátyás Melinda a kilencedik helyen végzett. A számot az olasz Tania Cagnotto nyerte meg.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik