Tisza-parti aranyláz

B. A., D. T., S. J. ½B. A., D. T., S. J. ½
Vágólapra másolva!
2007.05.18. 23:45
Címkék
Eddig borult a papírforma az egyik fél harmadik győzelméig tartó férfibajnoki döntőben, hiszen az előzetesen esélytelenebbnek tartott Pick-Szeged 2–0-ra vezet a címvédő MKB Veszprém ellen, s a finálé eddig lejátszott meccsei alapján úgy tűnik, a kellően motivált, egységesebb Tisza-parti gárda van jobb formában.

A veszprémiek rekordot dönt hetnének, ha megnyernék a bajnokságot, hiszen hétszer egymás után még egyetlen magyar férficsapat sem végzett az élen. (Hatszor lett sorozatban első a Bp. Honvéd 1963 és 1968 között, s 2001 óta nyert megszakítás nélkül a Veszprém.) A döntő sorozat kezdete előtt úgy tűnt, különösebb gond nélkül gyűjtheti be újabb első helyét Zdravko Zovko csapata, még úgy is, hogy látszott, a sérült Kiril Lazarov és Ivan Lapcsevics nélkül gyengébb az MKB.

Csakhogy a veszprémiek rengeteget hibáztak az első mecscsen, a Pick pedig élt a felkínált lehetőséggel: büntetőkkel nyert idegenben, és elvette riválisa pályaelőnyét. Ezek után az Újszegedi Sportcsarnokban kellett volna nyernie az MKBnak, ha bajnok akar lenni, ami még a csúcsformában játszó Veszprémnek sem rutinfeladat. Hát még ha messze jár legjobb formájától…

Kőkemény ütközetet láttak a nézők a második meccsen, amelyen mindkét csapat precízen felépítette védekezését, a ziccer közeli szituációkban pedig nem volt kímélet. Időnként pankrációra emlékeztetett a csata, amelyben a Pick kézilabdázói tűntek higgadtabbnak. A szilárd védőfalat szellemes egyéni megoldásokkal, váratlan húzásokkal lehet átjátszani, s ebből hazai oldalon akadt több példa.

A veszprémiek a biztos, begyakorolt figurákat erőltették (ezeket az ellenfél is jól ismeri), miközben a szegediek kínai figurákra, szélről visszapasszolt bejátszásokra is vállalkoztak. Ráadásul védekezésben is ők játszottak stabilabban, a két kiválóan védő kapus közül Puljezevics Nenad bírta tovább idegekkel az őrjítő harcot. Ezt tükrözték a meccs végén történtek is, amikor összeszólalkozott Dejan Periccsel. Az elszabadulni látszó indulatok közepette a veszprémi hálóőrt ketten fogták le, miközben Puljezevics már vígan ünnepelt társaival és a szurkolókkal.

A mezőnyben szereplő kulcsemberek különcsatáit is a szegediek nyerték. Az első meccsen tíz találatig jutó Pérez Carlost például teljesen kikapcsolták a játékból, hét kapura lövéséből mindössze egy gól született, ami nagyon kevés. Igaz, a másik oldal „esze”, Danijel Andjelkovics sem parádézott, ám a kulcsfontosságú pillanatokban megvillant. Ráadásul a Pickben remekelt Milorad Krivokapics és a második félidőben Ilyés Ferenc is, míg veszprémi oldalon a nehéztüzérek közül egyedül a fiatal Putics Barna vállalkozott sokszor, és teljesített jól.

„Most Pick-láz van a városban – mondta Gyöngyösi András, a szegedi vízilabdázók mestere, amikor a Magyar Rádióban arról kérdezték, hogy a szurkolók mennyire várják a pólócsapat Vasas elleni bajnoki elődöntőjét. – Remélem, mire szükségünk lesz a szurkolók biztatására, megnyerik a kézisek a bajnokságot” – tette hozzá az uszodák világában Tojás becenéven ismert szakember.

Nos, vasárnap Veszprémben bajnok lehet a Pick-Szeged…

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik