Zöld út a Volánnak!

Amler Zoltán, Rodics DánielAmler Zoltán, Rodics Dániel
Vágólapra másolva!
2007.05.16. 00:20
Címkék
Az Osztrák Jégkorongliga szerdai ülésén szavaztak az Alba Volán felvételi kérelméről. Az Erste Bank Liga kilenc csapata képviselőinek döntése alapján a magyar bajnok jövőre elindulhat a sorozatban, így nem mindennapi mérkőzéseket láthatunk majd Fehérvárott.

„Irány az ERSTE LIGA! MEG VAN!”

Körüzenet a telefonon, idősebb Ocskay Gábortól. Az Alba Volán jégkorongcsapatának igazgatója kedden 17.30 órakor kürtölte világgá a nagy hírt: a magyar bajnok bebocsátást nyert az osztrák bajnokságba.

„Hatalmas fába vágtuk a fejszénket, de megérte! – mondta boldogan idősebb Ocskay Gábor. – Minden kritériumnak megfeleltünk, az osztrákok minden körülményt rendben találtak. Köszönöm mindenkinek, aki hozzásegített bennünket ehhez a történelmi döntéshez, és nem titok, várjuk azok jelentkezését, akik csatlakoznának hozzánk, mert bizony hatalmas áldozatot hozunk az osztrák ligában indulásért.”

A magyar klubhoki első számú, példamutatóan agilis vezetője a hatalmas ádozattal persze nem arra célzott, hogy a lapunkban megfogalmazott ígéretéhez híven ezennel leszokik a dohányzásról, hiszen ezt nagyon, de nagyon boldogan teszi…

Minimum ötven-hatvan millió forintot kell még előteremtenie a Volánnak ahhoz, hogy valóban ott legyen majd az őszi rajton, s mint idősebb Ocskay fogalmazott: „Ezt az amúgy nem kis összeget össze fogjuk kaparni, ha a fene fenét eszik is!”

Az osztrák élvonalban így most már tíz csapat játszik: hét hazai, két szlovén és egy magyar. A kiírás szerint hetente három mérkőzést vívnak a résztvevők. Az Osztrák Jégkorongliga ülésén a szavazás előtt leginkább az Innsbruck húzódozott az új tag felvételétől, azonban a magyar együttes helyzetén jelentősen javított, hogy az osztrák klub vezetőedzője Pat Cortina, a magyar válogatott szövetségi kapitánya, a Volán egykori sikeredzője lett. A szavazás eredményét nem hozták nyilvánosságra, ám a kiszivárgott információk szerint 8:1 arányban kapott zöld jelzést a fehérvári társulat.

Az Alba Volán az Interliga megszűnése után tehát követi a szlovén mintát: a Jesenice és az Olimpija Ljubljana után a magyar gárda is elindul a jóval erősebb osztrák bajnokságban, ami rengeteget segíthet a magyar jégkorong fejlődésében. Anze Kopitar, a ljubljanai divízió 1-es vb-n a magyar válogatott előtt az A-csoportba jutó szlovén nemzeti csapat NHL-es sztárja a Nemzeti Sportnak adott exkluzív interjújában is kiemelte: a feljutásban döntő szerepet játszott a jesenicei hokisok osztrák ligában szerzett tapasztalata. Rengeteg a külföldi, minőségi játékos, sok a kanadai, a svéd klasszis, gyakorlatilag minden meccs telt ház előtt zajlik, profin szervezett a sorozat. Nem vitás, itt elindulni nem mindennapi lehetőség! Az osztrák jégkorongozás előrébb tart, mint a magyar, annak ellenére, hogy az alpesi ország válogatottja most kiesett a világ élvonalából. Az osztrák válogatott a 17., a magyar a 21. a legfrissebb világranglistán.

Az Alba Volán indul a magyar bajnokságban és a kupában is. A hazai bajnokságban csak a kiemelt mérkőzéseken lépnének jégre a meghatározó játékosok, akik igazán az osztrák élvonalban tudják tudásukat fejleszteni. A fehérváriak úgy tervezik, hogy 45-50 tagú keretet alakítanak ki, és a szakemberek Jan Jasko edző irányításával majd eldöntik, hogy ki és melyik találkozón lépne jégre.

Jelen állás szerint a magyar bajnokságban (a Borsodi Sörgyár távozása után keresik az új névadó szponzort) is lesznek külföldiek: az elmúlt idényben a Sportclub Csíkszereda bronzérmes volt, és most a városi rivális, a HC Csíkszereda, valamint a horvát Medvescak Zagreb is jelezte: szívesen beszállna a 2007–08-as szezonra. Ami még érdekes: az Újpest is kacsingat kifelé, hiszen szívesen indulna a szlovák első osztályban, amely az Extraliga után a második számú sorozat.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik