In memoriam 2006

Szalay IstvánSzalay István
Vágólapra másolva!
2007.01.04. 00:04
Címkék
Puskás Ferenc
Puskás Ferenc
Puskás Ferenc
Puskás Ferenc
Puskás Ferenc
Puskás Ferenc

JANUÁR

Hajnal Tamás többszörös magyar bajnok, felnőtt-, utánpótlás-válogatott kerettag ökölvívó életének 62. évében hunyt el.
Zavadszky Gábor négyszeres válogatott, négyszeres magyar bajnok, kétszeres Magyar Kupa-győztes labdarúgó, a Ferencváros, a Dunaferr, az MTK és az Apollon Limassol volt játékosa 31 esztendős korában tragikus hirtelenséggel elhunyt.
Molnár Tibor, a Csepel SC egykori középhátvédje, aki 1963 és 1973 között 243 mérkőzésen szerepelt a klub színeiben, 63 éves korában halt meg.
Szörényi Lóránt, a magyar teniszsport tekintélyes személyisége 84 éves korában távozott az élők sorából. A BBTE éljátékosa, a Vasas szakosztályának alapító tagja, később vezetője volt.
Baráth János, a Szegedi Honvéd, a Szegedi Haladás és a SZEAC NB I-es labdarúgócsapatának jobbfedezete életének 81. évében hunyt el. Csak szegedi csapatokban játszott, 192 élvonalbeli mérkőzésen 9 gólt szerzett.
Boros István, a Ferencváros, a Maccabi Haifa és a Vasas úszóedzője 63 éves korában hunyt el.
Beckl Sándor, az Országos Testnevelési és Sporthivatal, valamint a Magyar Olimpiai Bizottság egykori elnöke életének 82. évében távozott az élők sorából.
Bényi Károly életének 91. évében hunyt el. Az Újpesti Dózsa atlétikai szakosztályában olyan versenyzők felkészülését segítette, mint a távolugró Földessy Ödön vagy a diszkoszvető Koncsek Jolán.

FEBRUÁR

Komáromi Ede testnevelő tanár, edző, a helsinki olimpián szereplő kosárlabda-válogatott tagja súlyos betegség után 77 éves korában hunyt el.
Dalnoki Jenő olimpiai bajnok labdarúgó életének 74. évében halt meg. A Ferencvárosban 283 bajnoki mérkőzésen játszott, a válogatottban 14 alkalommal jutott szóhoz. Két olimpián szerepelt, Helsinkiben 1952-ben arany-, Rómában 1960-ban bronzérmes lett. Játékosként két (1963, 1964), edzőként egy bajnoki cím (1976) fűződik a nevéhez. Az FTC örökös bajnoka az ifjúsági válogatott kapitánya és a Tatabánya edzője is volt.
Bánka Kristóf labdarúgó 24 évesen szívroham következtében hunyt el. A REAC, az Újpest, az MTK, a BKV Előre, a Nyíregyháza és utoljára a harmadosztályú Fót csapatában szerepelt.
Taczman Elek fogathajtóbajnokot 51 éves korában meggyilkolták. Kétszeres mozgássérült-világbajnok, egyszeres vb-ezüstérmes, a sportág örökös bajnoka volt.
Varga Lajos 73 éves korában távozott az élők sorából. A 13-szoros magyar bajnok tornász részt vett az 1960-as római és az 1964-es tokiói olimpián. Edzőként tanítványa volt a későbbi olimpiai, világ- és Európa-bajnok Csollány Szilveszter is.
Dukai Géza háromszoros paralimpiai bajnok úszó életének 50. évében hunyt el. A mozgáskorlátozottak közül ő volt az első, aki átúszta a Balatont. 1985-ben az év mozgáskorlátozott sportolójává választották.
Csák Ibolya
Csák Ibolya
Csák Ibolya
Kádárné Csák Ibolya, a magyar atlétika első női olimpiai és Európa-bajnoka 91 éves korában halt meg. Az 1936-os berlini olimpia és az 1938-as bécsi Európa-bajnokság aranyérmese hét magyar magasugró- és két távolugró-bajnoki címet is szerzett. Mező Ferenc-emlékéremmel, Csík Ferenc-díjjal és Nemzetközi fair play életműdíjjal tüntették ki.
Kárpáti György NB-s kézilabda-játékvezető, aki hosszú éveken át volt a fővárosi szövetség titkára, 54. életévében tragikus hirtelenséggel halt meg.
Árva István tízszeres magyar bajnok 400 méteres gátfutó 57 éves korában súlyos betegség után hunyt el.
Iglódi Balázs, a Ferencváros kilencszeres válogatott kézilabdázója 71 éves korában halt meg.
Toma József egykori válogatott kerékpáros, majd versenybíró 92 éves korában távozott az élők sorából.
Kertész László, aki a hatvanas-hetvenes években a Bp. Honvédban, az MTK-ban és a Pénzügyőrben röplabdázott, 61 éves korában hunyt el.
Bene Ferenc olimpiai bajnok labdarúgó életének 62. évében halt meg. 76-szor játszott a válogatottban, és 36 gólt szerzett. Az 1964-es tokiói játékokon aranyérmet nyert, s 12 góljával a torna gólkirálya lett. Az Újpesti Dózsa színeiben nyolc alkalommal volt bajnokcsapat tagja. Ötszörös gólkirály volt. 418 bajnoki mérkőzésen 303 gólt ért el, játszott az Európa-válogatottban is.

MÁRCIUS

Bebesi Antal székesfehérvári tekeversenyző 51 éves korában, mérkőzés közben szívinfarktust kapott, és meghalt.
Garay Sándor középtávfutó 86 éves korában hunyt el. Sokszoros magyar bajnok és csúcstartó volt, indult a londoni és a helsinki olimpián, számtalan nemzetközi versenyen győzött. 1974 és 1980 között a Magyar Atlétikai Szövetség elnöke, a Vasas SC örökös bajnoka.
Zei Antal Alfréd, a Malév SC volt elnöke, a PLER kézilabdacsapatának szakosztály-igazgatója 61 éves korában halt meg.
Gyulai István, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség főtitkára életének 63. évében hunyt el. Atlétikában 23 országos bajnoki címet szerzett, 1961-től 1969-ig volt válogatott. A tokiói olimpián a 4x100 méteres váltó tagjaként indult, a staféta 1963-ban az Universiadén aranyérmet nyert. 1969-től a Magyar Televízió sportriportere, 1984-től a Nemzetközi Atlétikai Szövetség tanácsának tagja, 1991-től haláláig a főtitkára volt.
Nagy Béla, a Ferencváros legendás krónikása 62 éves korában távozott az élők sorából. 1970 óta szinte megszámlálhatatlanul sok könyvben dolgozta fel a Ferencváros labdarúgócsapatának több mint százéves történetét.

ÁPRILIS

Meszes Norbert dartsvilágbajnok 24 éves korában balesetben életét vesztette. A sportág egyetlen magyar egyéni világbajnoka, Európa-bajnoki címet is szerzett.
Mester István, a Vasas és a Bp. Honvéd SC motorversenyzője, a magyar Formula–1-es viadalok műszaki vezetője 74 éves korában, súlyos betegségben hunyt el.
Dr. Mohácsi János 66 éves korában halt meg. 1983-tól 1986-ig a labdarúgó-válogatott, majd az MTK-VM és a Bp. Spartacus orvosa volt.
Horváth Béla, a Győri ETO FC egykori labdarúgója, majd technikai vezetője életének 64. évében, súlyos betegség következtében huny el.
Raabe Kurt Gusztáv, aki hosszú esztendőkön át volt a Magyar Vívószövetség szakfelügyelője és a Vasas vívószakosztályának edzője, 82 éves korában halt meg.
Jeney László életének 83. évében hunyt el. Négy olimpián védett, kétszeres olimpiai és Európa-bajnok, minden idők egyik legnagyszerűbb vízilabdakapusa volt. Alapító tagja volt a Vasasnak, amelyhez mindvégig hű maradt.

MÁJUS

Zechmeister László, a Budapesti Judoszövetség egykori tisztségviselője 65 éves korában távozott az élők sorából.
Róka Gaszton, a Vasas egykori kiváló röplabdázója, aki 1954 és 1957 között 25-ször szerepelt a válogatottban, majd több első osztályú csapatnak volt edzője, a Vasas SC elnökhelyettese, férfi szövetségi kapitányként, valamint játékvezetőként is dolgozott, hosszú, súlyos betegség után 76. életévében halt meg.
Mercz Gábor, a Celldömölk asztaliteniszezője 32 éves korában, közlekedési balesetben vesztette életét.
Váradi László hosszan tartó súlyos betegség következtében 66 éves korában hunyt el. Évtizedeken át tevékenykedett a Budapesti Labdarúgó-szövetségben játékvezetőként, majd ellenőrként.

JÚNIUS

Idősebb Lázár Vilmos, a fogathajtó-világbajnok testvérek édesapja, a magyar lovassport Széchenyi-díjasa, a Gödöllő-Domonyvölgy Lázár Lovaspark SE elnöke, a Lázár Team csapatfőnöke 64 éves korában hunyt el.
Füzessy József birkózó-mesteredző, többek között Hegedűs Csaba edzője 92 éves korában halt meg.
Fábián Tibor, a Vasas 16-szoros válogatott labdarúgója életének 60. évében hunyt el. A hátvéd magyar bajnok és kupagyőztes volt, 171 bajnoki mérkőzésen 2 gólt szerzett.
Rajnay Zoltán labdarúgó 24 éves korában halt meg. A játékos a Hajógyári-szigetről tűnt el, s néhány nap múlva a Dunában találták meg a holttestét.
Antalóczy Alfréd, a Tatabánya-Carbonex elnökségi tagja, aki 35 éven át volt a Nemzeti Sport kézilabda-tudósítója, 69 éves korában hunyt el.
Péter Róbert egy hónappal 75. születésnapja előtt, súlyos betegség következtében halt meg. 1969-től másfél évtizeden át szerkesztette a Nemzeti Sportot.
Alföldy László, a Magyar Paralimpiai Bizottság korábbi elnöke életének 58. évében hunyt el. A Törekvés SE Bihari úti sporttelepén paralimpiai sportcentrumot hozott létre.
Sárosi Imrét, minden idők egyik legeredményesebb magyar úszóedzőjét 98. életévében érte a halál. Tanítványai közül olimpiai bajnok lett Gyenge Valéria, Littomeritzky Mária, Székely Éva és Szőke Katalin. 1981-ben edzői munkásságának elismeréseként beválasztották a International Swimming Hall of Fame tagjai közé, 2006-ban a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjét vehette át.
Z. Vincze György hosszan tartó, súlyos betegség következtében, 76. életévében hunyt el. 1958-tól 2000-ig dolgozott a Népsport, illetve a Nemzeti Sport szerkesztőségében munkatársként, rovatvezetőként, szerkesztőként, majd olvasószerkesztőként. Újságírói pályafutása alatt több ezer sporteseményről, s mintegy ötven világeseményről tudósított.
Bacskai László, az Újpest, a Nyíregyháza és a BKV Előre labdarúgója 62 éves korában halt meg.
Varga Lajos egykori élvonalbeli játékvezető, a Budapesti Labdarúgó-szövetség oktatási bizottságának volt vezetője 86 éves korában hunyt el.

JÚLIUS

Kollár István, a Pécsi Dózsa egykori labdarúgója 62 éves korában, gyógyíthatatlan betegségben hunyt el. A kapuvédő a hetvenes években Rapp Imre örökös cseréjének számított.
Farkasné Rusznyák Katalin tornaedző, aki 30 évig szolgálta Sopronban kedvenc sportágát, 49 éves korában, súlyos betegségben hunyt el.
Csillag Imre súlyos betegség következtében 95 esztendős korában halt meg. Mintegy fél évszázadig Spanyolországból küldte írásait a Népsportnak és a Nemzeti Sportnak.

AUGUSZTUS

Szusza Ferencet 82 esztendős korában ragadta el a halál. A legendás újpesti labdarúgó nevéhez egyedülálló világcsúcs fűződik: 463 élvonalbeli találkozón 397 gólt ért el. 1945-ben, 1946-ban, 1947-ben és 1960-ban bajnoki címet szerzett, 24 válogatott mérkőzésén 18-szor volt eredményes. Az Újpestnél, Egerben, Győrben, a spanyol Betisnél és a lengyel Górnik Zabrzénél edzősködött. 1985-ben az Újpest örökös bajnoka címmel tüntették ki.
Vászin Péter, az 50-es és 60-as évek kiváló debreceni birkózója, a DVSC legendás nehézsúlyú versenyzője, majd szakosztályvezetője 78 éves korában hunyt el.
Szegedi Lajos, a Budapesti Spartacus röplabdaszakosztályának volt vezetője 85 éves korában halt meg.
Pintér Józsefné Szép Ágnes testnevelő tanár 67. életévében távozott az élők sorából. 1972 és 1981 között a Központi Sportiskola, majd 1990-ig az Újpesti Dózsa módszertani főelőadója volt.
Saroveczki Gyula, a Magyar Teniszszövetség főtitkára 87. életévében hunyt el. 1949-től 26 évig irányította a sportágat, munkássága alatt érte el sikereit Körmöczy Zsuzsa és Gulyás István is.

SZEPTEMBER

Polgár József volt B-válogatott labdarúgó életének 72. évében halt meg. A hátvéd Tatabányán, Pécsett és Komlón játszott.
Bircsák Gusztáv 81. életévében hunyt el. A legendás 1908 Pestszentlőrinci Atlétikai Club egykori NB I-es játékosa volt, aki az MTK és a Ferencváros csapatában is futballozott. 1985-től játékvezetőként több éven keresztül NB I-es, 1961-től pedig már FIFA-bíróként is tevékenykedett
Hargitai (Sziffert) Nándor, a Dorogi Bányász NB I-es labdarúgócsapatának egykori játékosa hosszan tartó betegség után, 87 évesen halt meg.
Körmöczy Zsuzsa, minden idők legjobb és legeredményesebb magyar női teniszezője 82 éves korában távozott az élők sorából. Kilencévesen kezdett teniszezni, 1958-ban ért pályafutása csúcsára, abban az évben győzött Párizsban a Roland Garroson, elődöntős volt Wimbledonban, a világranglistán a második helyet foglalta el, itthon az év sportolója lett. 1964-ben hagyta abba a versenyzést, ezután a női teniszválogatott szövetségi kapitánya és a Vasas teniszszakosztályának vezetője volt.
Wygoczky Rikárd, a Bp. Kőbányai Spartacus női kézilabdacsapatának szakosztályelnöke 62 éves korában közlekedési baleset áldozata lett.
Fülöp Mihály vívó 70 éves korában hunyt el. A magyar vívósport egyik legendája az 1957-es párizsi világbajnokságon tőrvívásban egyéniben és csapatban is aranyérmet szerzett, kétszeres ifjúsági világbajnok. A melbourne-i olimpiai bronzérmes és az 1960-as olimpián negyedik helyezett csapat tagja.

OKTÓBER

Kovács Gábor játékvezető, a Békés Megyei Röplabdaszövetség elnöke életének 51. évében halt meg.
Laczkó István, a dorogi NB I-es bányászcsapat kiváló futballistája hoszszas betegség után, 82 éves korában hunyt el.
Kállai Pál mesterzsoké 73 éves korában távozott az élők sorából. Lovagolt a világ egyik leghíresebb futamán, a Kentucky Derbyn is. Itthon 1089 alkalommal, külföldön mintegy kétezerszer győzött.
Gera Sándor, a Szentes, a Csepel Autó és a Vasas első osztályú vízilabdacsapatának volt játékosa gyógyíthatatlan betegségben, életének 68. évében hunyt el.
Tóth Attila, az Albacomp kosárlabdacsapatának másodedzője 58 éves korában halt meg. Tizenhárom éven keresztül állt a klub szolgálatában, játékosként a Honvéd, a Csepel és a Videoton csapatában szerepelt.
Bolla József birkózó-mesteredző, nemzetközi bíró életének 63. évében hunyt el. 1957 és 1974 között az Újpesti Dózsa birkózója, utána ugyanott edző volt.
Harányi György, a székesfehérvári Honvéd Szondi György Sportegyesület egyik alapítója és első elnöke 85 éves korában távozott az élők sorából.

NOVEMBER

Henni II Miklós életének 72. évében hunyt el. A Ferencvárosban futballozott, ifjúsági válogatottként 1954-ben mutatkozott be az első csapatban, amelyben 33 bajnoki mérkőzésen játszott.
Tóth Gyula hosszútávfutó életének 70. évében halt meg. Hétszer nyert magyar bajnokságot a maratoni távon, s ugyanebben a versenyszámban az 1966-os budapesti Európa-bajnokságon bronzérmet szerzett.
Banka Péter úszóedző 50 éves korában hunyt el. Legeredményesebb tanítványa az olimpiai bajnok Czene Attila volt, sokáig Széchy Tamással dolgozott a válogatottnál, emellett az úszószövetség szakfelügyelője volt.
Makláry László tízszeres válogatott röplabdázó életének 71. évében halt meg. Szerepelt az 1955-ös Európa-bajnokságon, ezt követően Ausztráliában élt, ahol hétszer volt az év legjobb játékosa.
Puskás Ferenc 79 éves korában, hosszan tartó, súlyos betegség után hunyt el. 18 évesen mutatkozott be a magyar válogatottban, amelyben 85 mérkőzésen 84 gólt szerzett, négyszer a spanyol nemzeti tizenegyben is szerepelt. 1952-ben olimpiai bajnok, 1954-ben világbajnoki ezüstérmes. 349 magyar bajnoki mérkőzésen 358-szor volt eredményes, a Real Madridban 372 meccsen 324 gólt szerzett. Ötször nyert magyar bajnoki címet, hat alkalommal spanyol bajnok, háromszor BEK-győztes, Európa-kupa- és Világkupa-győztes. Négyszeres magyar és négyszeres spanyol gólkirály. Kilenc országban 15 csapatnál edzősködött.
Rigler Endre hosszan tartó súlyos betegséget követően, 59 éves korában hunyt el. A Kalocsa, a Bp. Honvéd és a TFSE röplabdázója, később a női válogatott másodedzője volt.
Jávori Márta (Pete Vincéné) 85 éves korában halt meg. A MAFC Teniszklub örökös tagja, 1953-ban egyéniben nyert országos bajnokságot.
Császár Zsuzsa Brehel Lászlóné 16-szoros válogatott röplabdázó 62 éves korában hunyt el.
Szikszai Lajos labdarúgóedző 64 éves korában halt meg. Hajdúszoboszló és Tiszavasvári másodosztályú gárdáját irányította.

DECEMBER

Kormány Géza, a Központi Sportiskola egyik alapítója, a KSI korábbi igazgatóhelyettese 75 esztendős korában hunyt el.
Machos Ferenc labdarúgó 74 éves korában halt meg. 1955 és 1963 között 29-szer szerepelt a válogatottban, és 13 gólt lőtt. A Bp. Honvéddal 1954-ben és 1955-ben nyert bajnoki címet, a Vasassal 1961-ben, 1962-ben és 1965-ben lett aranyérmes.
Bokody Károlyné Domonkos Ilona, a kosarasszövetség tiszteletbeli elnökségi tagja, tízszeres válogatott, aki tagja volt az 1952-ben Moszkvában Európa-bajnoki bronzérmet nyerő nemzeti csapatnak, életének 78. évében távozott az élők sorából.
Sztrapkovitsné Fagyas Katalin, a Malév Sport Club teniszszakosztályának vezetője, edzője 53 éves korában hunyt el. Négyszeres magyar bajnok, pályafutása során legyőzte Martina Navratilovát, Jana Novotnát és a Maleeva testvéreket.
Gyémánt Imre búvárúszó-mesteredző 66 éves korában halt meg. Tanítványai 27 aranyérmet szereztek a különböző világversenyeken.
Hemela János, a Vasas egykori válogatott magasugrója 72 éves korában hunyt el.
Kocsis Ernő labdarúgó életének 73. évében távozott az élők sorából. A Pécsi Dózsa védőjátékosa az 1960-as években több alkalommal is szerepelt a B-válogatottban.
Blahó Kálmánné Pirik Margit 80 éves korában hunyt el. A 46-szoros válogatott kosaras szerepelt az 1950-es Európa-bajnokságon ezüstérmes, két évvel később pedig bronzérmes nemzeti együttesben, és hat magyar bajnoki aranyérem birtokosa volt.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik