A becsületért játszottak

Kecskés István, Zombori AndrásKecskés István, Zombori András
Vágólapra másolva!
2006.10.29. 03:15
Címkék
Supka Attilának nincs túl sok sikerélménye a Bp. Honvédnál: a csapat ismét kikapott, és ezúttal a bajnokságban eddig meglehetősen halovány teljesítményt nyújtó Pécsi MFC gyűjtötte be a kispestiek ellen a három pontot.
Balaskó Ivánnak (balra) nem csak ez lett volna a dolga: irányítás helyett a becsúszó szereléseket gyakorolta
Balaskó Ivánnak (balra) nem csak ez lett volna a dolga: irányítás helyett a becsúszó szereléseket gyakorolta
Balaskó Ivánnak (balra) nem csak ez lett volna a dolga: irányítás helyett a becsúszó szereléseket gyakorolta
Balaskó Ivánnak (balra) nem csak ez lett volna a dolga: irányítás helyett a becsúszó szereléseket gyakorolta
Balaskó Ivánnak (balra) nem csak ez lett volna a dolga: irányítás helyett a becsúszó szereléseket gyakorolta
Balaskó Ivánnak (balra) nem csak ez lett volna a dolga: irányítás helyett a becsúszó szereléseket gyakorolta
Kezdjük azzal ezt az értékelést, hogy igenis szeretjük a magyar futballt, annak minden bajával, hibájával együtt. Így van ez még akkor is, ha tudjuk, Magyarországtól északra, délre, keletre vagy éppen nyugatra magasabb szinten művelik ezt a csodálatos játékot. A Csepelen látott találkozó első félidejéről azonban nehéz lenne úgy véleményt formálni, hogy ne bántanánk meg néhány labdarúgót. Mert mit is mondhatnánk, ha a hazaiak amúgy nagyszerű rúgótechnikával megáldott futballistája, Pomper Tibor 18 méterről, ideális szögből kétszer is a sorfalat találja el térdmagasságban, vagy ha a vendégek technikailag képzettnek tartott irányítója, Balaskó Iván nem a cseleivel, indításaival tűnik ki, hanem azzal, hogy sorozatban becsúszva próbál labdát szerezni.
Küzdöttek a csapatok, erőlködtek, azonban rengeteg hibával futballoztak.

S hogy ne a hiányosságokra fektessük a hangsúlyt… Próbáltunk olyat részletre bukkanni ebben a párharcban, amely igenis megérdemli a dicséretet. Nos, a hazaiak labdarúgója, Benjamin nem emelkedett ugyan a mezőny fölé, azonban minden megmozdulásán látszott, hogy képzett labdarúgó, és mindig azt igyekszik végrehajtani, ami a leginkább nyilvánvaló megoldásnak tűnik. Az elefántcsontparti légiós az őszi idény elején egyébként csapatában emberfogót játszott, és már akkor is feltűnt, hogy milyen nagyszerű izomzata van. Akármikor láttuk őt, szinte nem volt olyan légi csata, amit elveszített volna, még akkor sem, ha ellenfele két fejjel magasodott is fölé. Amióta Supka Attila lett a kispestiek vezetőedzője, a szakember egy sorral előrébb, a középpályára állította a játékost, mondván, úgy érzi, ebben a szerepkörben Benjamin még jobb teljesítményre képes.

S ez jó meglátás volt: a légiós sokat futott, az egy egy elleni párharcokat rendre megnyerte, mi több, a megszerzett labdát is többnyire pontosan játszotta meg. Így volt ez a Pécs ellen az első negyvenöt percben, de mivel nem voltak csapatában méltó társai, és az ellenfél labdarúgói is gyengélkedtek, nem is hozhatott más eredményt ez a játékrész, mint gól nélküli döntetlent.

A második játékrész tempósabbra, izgalmasabbra sikeredett, mint az első, igaz, aki látta a szünet előtti félidőt, tudja, hogy annál nem volt nehéz jobban produkálni. Negyedórai futballt követően felbolydult a csepeli stadion, ugyanis Mészáros István játékvezető egy hazai kezezés után a büntetőpontra mutatott. Szögezzük le, jól ítélt, valóban kezezés történt, más kérdés, hogy a büntetőterületen kívül: a bíró konzultált segítőjével, visszavonta ítéletét, és így tulajdonképpen nem követett el hibát. Néhány perccel később előnyhöz juthatott volna az ebben a periódusban jobban játszó Pécs, hiszen három vendégjátékos vezette a labdát egy szem hazai védőre, azonban Horváth Péter rossz megoldást választott, és így tulajdonképpen helyzetig sem jutott el a Pécs. Két perccel később repült Keszei Ferenc sapkája, és mivel a szakember nem örömében vágta a fejfedőt a földhöz, kitalálható, a Pécs újabb ziccert rontott. Ekkor a szakvezető még nem tudta, hogy csapata később csak begyötör egy gólt, amely végül három pontot eredményez majd. Ne feledjük, éppen Keszei Ferenc nyilatkozta a napokban, csapatának az elkövetkező öt mérkőzésen, azaz a Honvéd, a Paks, a Kaposvár, a Vasas és a Vác elleni találkozókon legalább tíz pontot kell szereznie, ellenkező esetben az elöljárók szankciókat helyeztek kilátásba.

A Honvéd pedig... Nos, Supka Attila irányításával a kispestiek második bajnoki mérkőzésüket is elveszítették, ráadásul úgy, hogy igazán jelentős helyzetet nem tudtak kialakítani Herbert Roland kapuja előtt.

Szavazás

Magyar vagy külföldi legyen az új szövetségi kapitány

---- 4. perc: Pomper emelte a labdát a tizenhatos bal oldalánál helyezkedő Hercegfalvihoz. A Honvéd támadója az ötös előtt át akarta emelni a labdát a kapujából kifutó Herbert fölött, ám a játékvezető érthetetlen módon lefújta ezt a megmozdulást, így a kispesti támadó végül hiába passzolt az üres kapuba.
20. perc: Herbert kirúgása után Dancs még a Pécs térfelén megszerezte a labdát, majd a bal szélen indította Koóst, aki tíz méterről, ballal a kapu fölé emelt.
32. perc: Schrancz csinált néhány szép cselt a bal oldalon, majd Koóst hozta játékba, aki két lépés után Bartyikhoz passzolt. A Honvéd játékosa 15 méterről, jobbal a jobb alsó sarokba lőtte a labdát, ám Mészáros István játékvezető les címén érvénytelenítette a találatot.
33. perc: Benjamin a jobb oldalról betört a tizenhatoson belülre, majd a kapunak háttal álló Hercegfalvit hozta játékba. A csatár középen befordult, majd hét méterről, jobbal a jobb alsó sarok felé lőtt, ám Herbert vetődve hárított.
43. perc: Dancs jobb oldali szöglete után óriási kavarodás alakult ki a pécsi kapu előtt, végül a tizenegyespontnál álló Debreceni tudott kapura fordulni, és jobbal a kapu közepét célozta meg ám Herbert előrevetődve hárított.
51. perc: Kulcsár bal oldali szögletrúgása után a berobbanó Finta középről, hét méterről a lécre fejelte a labdát.
69. perc: Három pécsi futballista vezette egy kispesti védőre a labdát: Horváth Péter ugratta ki a bal oldalon Kulcsárt, aki betört a tizenhatoson belülre, ám ahelyett, hogy középre passzolt volna, ballal gyengén a bal alsó sarok mellé lőtt.
71. perc: Pest Krisztián a pálya közepéről indította Horváth Pétert, aki a tizenhatoson belülre érve 12 méterről, ballal az elvetődő Miski lábába lőtte a labdát.
74. perc: Kulcsár végzett el szabadrúgást a bal oldalról, a tizenegyespont vonalából. Emelése után az ötösön lepattant a labda, amire a kapujából kilépő Miski és Finta rajtolt, ám végül nagy nehezen a pécsi futballistánál maradt, aki közvetlen közelről, jobbal a kapuba kotorta a labdát (az esetnél a gólszerző bal válla megsérült, le is kellett cserélni).
0–1 ---- A hazaiak kapusának, Miski Zoltánnak volt néhány jó védése. A Honvéd hátsó alakzatában mindenki szürkén teljesített, s a középpályán sem akadt egyetlen labdarúgó, aki az átlag fölé nőtt volna. Benjamin a légi párbajokat megnyerte, és többnyire pontosan játszotta meg a labdákat is. A támadók alig-alig jelentettek veszélyt a kapura. A vendégeknél Herbert Rolandnak volt egy hatalmas mentése, s végig magabiztosan védett. A védelem jobb oldalán Finta Zoltán tökéletesen látta el védőfeladatát, ráadásul győzelmet eredményező gólt szerzett. Ugyancsak jól futballozott a védelem tengelyében Szabados József és Dienes András is. A középpályások közül Balaskó Iván szürkébb volt, mint azt tőle megszokhattuk, míg a csereként pályára lépő támadó, Horváth Péter a találkozó hőse lehetett volna, ha a kapu előterében jó döntéseket hoz.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik