Barátnők egymás ellen a medencében

RODICS DÁNIEL, Orlay ZoltánRODICS DÁNIEL, Orlay Zoltán
Vágólapra másolva!
2006.07.27. 01:29
Címkék
Az egyik legerősebb női számunk az úszó Eb-n a 400 méteres vegyes úszás. Igaz ez annak ellenére is, hogy az országos csúcstartó Risztov Éva tavaly visszavonult, hiszen az utánpótlás is fantasztikus, s köszönhetően két vidéki lánynak, újra eséllyel szállhatunk harcba az érmes helyezésekért. Jakabos Zsuzsanna és Hosszú Katinka ifjúsági szinten mindent megnyert már, négyszeres kontinensbajnokok, és mindketten szereztek már érmet a felnőttmezőnyben is. Tavaly hazai medencében az ifjúsági Eb-n megtapasztalták már a siker ízét, a Hajós Alfréd uszodában Jakabos kettő, Hosszú Katinka három aranyérmet nyert.
Hosszú Katinka egyelôre Hódmezôvásárhelyen készül a nagy viadalra
Hosszú Katinka egyelôre Hódmezôvásárhelyen készül a nagy viadalra
Czagány Balázs
Hosszú Katinka egyelôre Hódmezôvásárhelyen készül a nagy viadalra
Hosszú Katinka egyelôre Hódmezôvásárhelyen készül a nagy viadalra
Hosszú Katinka egyelôre Hódmezôvásárhelyen készül a nagy viadalra
Czagány Balázs
Hosszú Katinka egyelôre Hódmezôvásárhelyen készül a nagy viadalra
– Hogyan áll a háziverseny Zsuzsával?
– Hát ezt nem tudnám megmondani, nem igazán tartjuk számon, s úszásról egyébként sem szoktunk túl sokat beszélgetni – mosolygott Hosszú Katinka.
– Minden másról, például vidámparkról igen?
– Persze, egyszer szeretnénk eljutni a világ egyik legnagyobb vidámparkjába, természetesen Zsuzsával.

– Kinézte már, melyikbe?
– Igazából nem, ez még egy távoli terv.
– Megbeszélhetné a szüleivel, hogy egy jó Európa-bajnoki szereplés esetén ez legyen az ajándék.
– Nem is rossz ötlet…

– Hogyan készül az Európa-bajnokságra?
– Jelenleg még Hódmezővásárhelyen vagyok, itt van nyitott ötvenes medence, de pénteken már Zsuzsával együtt fogunk edzeni a Császár uszodában.
– Mintha össze lennének nőve…
– Nagyon jó vele együtt edzeni, motiváljuk egymást.

Hosszú Katinka

Született: 1989. május 3., Pécs
Klubja: Bajai Vízmű SE
Edzője: Pass Ferenc
Legjobb eredményei: felnőtt rövid pályás Eb-3. (400 m vegyes, 2004), 4x ifjúsági Európa-bajnok (4x200 m gyorsváltó, 2004; 400 m vegyes, 200 m gyors, 4x100 m gyorsváltó, 2005)
– Ha már motiváció: legalább nyolcezer magyar is kint lesz a versenyeken.
– Emlékszem milyen fantasztikus őrjöngés volt tavaly az ifjúsági Európa-bajnokságon, ahol háromszor is sikerült a dobogó tetejére állnom, az valami hihetetlenül sokat segített.
– Mit vár magától?
– A négyszáz vegyes a legfontosabb, szeretnék bekerülni a döntőbe.

– Mindenki ezt mondja…
– És meg szeretném javítani az egyéni csúcsomat is.
– Ez is ismerős, de valóban ott lesz a dobogón?
– Majd meglátjuk. Úgy érzem, igen.

Erőssége, hogy összeszedett
„Ugyan nem mondanám, hogy Katinka rutinos versenyző, mégsem látszik rajta semmiféle feszültség, jókedvűen végzi a munkát, ami még mindig elég sok, a napokban kilencezer métereket úszik, bár egyre inkább vesszük vissza a terhelést. Szerencsére semmi nem nehezítette a munkánkat, és Katinka is rendben elvégezte a feladatokat, így azt hiszem, minden okunk megvan a bizakodásra. A célkitűzés az, hogy minden számban, amiben elindul, javítsa meg az egyéni legjobbját. Erre szerintem az edzésidők alapján reális esély van, azért is, mert Katinka nagyon összeszedetten tud versenyezni, és nem mellesleg a hazai pálya is rengeteget számít. A gyorsúszómezőny nagyon erős, tippelni sem merek, hogy mit érhet el ezekben a számokban.”
NS szakértő: Pass Ferenc, Hosszú Katinka edzője ---- – Követi a különverseny ?
– Nem szoktam számolni, hol Katinka nyer, hol én – válaszolt Jakabos Zsuzsanna. – Tavaly a rövid pályás Európa-bajnokságon nekem ment jobban, bronzérmes lettem, Katinka ötödik. A márciusi országos bajnokságon szintén én nyertem, viszont júniusban a Mare Nostrum versenyen Monte-Carlóban Katinka vert meg. Mindig jókat szoktunk csatázni egymás ellen, és remélem ez még sokáig így lesz.

– A medencében riválisok, a parton barátnők?
– Igen, sok időt töltünk együtt, amikor nincs edzés. Nagyon szeretünk napozni a fárasztó edzőtáborok alatt, és imádunk rajzfilmeket nézni. Amikor csak lehet, elővesszük a lejátszót.
– Egyszer már versenyeztek az új uszodában, hogy tetszett a létesítmény?
– Nagyon szép. Remélem, meg is szeretem. Nagyon jó lesz újra hazai közönség előtt versenyezni, remélem még többen kijönnek majd a versenyeinkre, mint a tavalyi ifi Európa-bajnokságon, ahol négyezer szurkoló előtt sikerült nyernem. Hihetetlen érzés volt. Az idei Budapest bajnokságot már az új medencében rendezték, de levezetni átjártunk a régi ötvenesbe, bizony beleborzongtam a szép emlékekbe.

– Ha csak a közönségen múlik, az idén sem maradnak el az újabb Jakabos-aranyak...
– Remélem, sokan kijönnek majd nekünk szorítani, de ne várjanak tőlem aranyérmet. A felnőttmezőny sokkal nehezebb, mint az ifjúsági, össze sem lehet hasonlítani.
– Korábban több vidéki úszó is felköltözött Budapestre, ön sosem gondolkozott ezen?
– Miért kellett volna? Minden Pécshez köt, a család, a barátok, az edzőm, Petrov Anatolij, aki már nyolc éve foglalkozik velem, egyszóval eszembe sem jutott.

– Mi lenne az az eredmény, amivel elégedett lenne?
– Ha megjavítanám az egyéni csúcsomat.
– Négyszáz vegyesen?
– Minden számban, de a 400 vegyes a legfontosabb, itt a legjobbak az esélyeim.

– A dobogóra?
– Nem gondolkozom helyezésben, hiszen nem tudom, hol tart a mezőny többi tagja. Nagyon sok remek úszó van az európai élmezőnyben, akikkel fel kell venni a versenyt. Először legyen meg az egyéni legjobbam, aztán majd meglátjuk, az mire lesz elég.
– Ha azt mondom, Jakabos Zsuzsanna egyéni legjobbjával hatodik?
– Ez benne van a pakliban, de ha úgy érzem, mindent kiadtam magamból, és ez csak a hatodik helyhez lesz elég, akkor nem lesz okom panaszkodni.

– Ha azt mondom, Jakabos Zsuzsanna elmarad az egyéni legjobbjától, és így bronzérmes lesz?
– Biztos, hogy sokat morfondíroznék azon, hogy miért nem sikerült megjavítanom, de azt hiszem, az érem mindenért kárpótolna.

Esélye van a dobogóra is
„Ha Zsuzsanna minden számban, amiben indul bejut a döntőbe és akár csak egy picit is faragni tud a legjobbján, akkor már elégedettek leszünk. A főszám a négyszáz vegyes, erre figyelünk a leginkább. Erős a mezőny, de a legjobbjával mindenképp esélye van a dobogóra. Öt olyan lány van, aki szerintem harcban lesz az elsőségért. Az olasz Filippi és lengyel Baranowska mellett a francia Manaudou is nagyon jó idővel érkezett, és ne feledkezzünk meg Hosszú Katinkáról sem. Nem igazán segítette a felkészülésünket, hogy nyáron a pécsi uszodát átépítik, az egész felkészülés alatt, mint az árvák kerestük magunknak az uszodákat, ahol edzeni tudunk.”
NS szakértő: Petrov Anatolij, Jakabos Zsuzsanna edzője ---- A szám uralkodója, az ukrán Jana Klocskova nem lesz ott a mezőnyben. A négyszeres olimpiai bajnok ukrán az olimpia után egy évet pihenésre szánt, politikai karrierbe fogott, és mióta visszatért, nem jönnek úgy az eredmények, mint korábban, ezért nem áll rajthoz a hosszabbik távon. Lesz azonban rajta kívül is konkurenciája lányainknak, elsősorban a lengyel Baranowska és az olasz Filippi. Illetve a sötét ló, a franciák „számhalmozója”, Laure Manaudou, aki nyolc számban indul az Eb-n, és nem lehet tudni, melyeken úszik majd teljes erőbedobással.

Csúcsok
Európa- és világcsúcs: 4:33.59, Jana Klocskova (ukrán, 2000)
Országos csúcs: 4:36.17, Risztov Éva (2002)
Laure Manaudou (francia): 4:40.06 (2006)
Alessia Filippi (olasz): 4:40.61 (2005)
Jakabos Zsuzsanna: 4:40.83 (2005)
Hosszú Katinka: 4:42.71 (2005)
Katarzyna Baranowska (lengyel): 4:43.39 (2005)

Az idei Európa-ranglista
1. Manaudou 4:40.06
2. Jakabos 4:41.26
3. Filippi 4:41.87
4. Hosszú 4:44.03
5. Baranowska 4:44.39 ----
A felkészülés fő szakaszához képest lényegesen nyugodtabbak Cseh Lászlónak, a magyar válogatott első számú csillagának a napjai szűk egy héttel az Európa-bajnokság úszóversenyeinek rajtja előtt. Szó sincs már hajnali kelésről, véget nem érő edzésekről. Klasszisunk már beköltözött a margitszigeti Thermal Hotelba, csendben, nyugodt körülmények között készül a megmérettetésre. Reggel és délután átjár a Komjádi-uszodába egy könynyed edzésre, egyébként tévézéssel, számítógépezéssel üti el a rajtig hátralevő időt. A rajtig, amit már nagyon vár, elmondása szerint jobban, mint a tavalyi montreáli világbajnokságot. Emlékezzünk rá, akkor világbajnok lett!
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik