Berki első helyen a döntőben

FÜREDI MARIANNE, LIPICZKY ÁGNESFÜREDI MARIANNE, LIPICZKY ÁGNES
Vágólapra másolva!
2005.06.03. 23:58
Címkék
"Az Európa-bajnokság igazán csak most kezdődik a számunkra" - hangzott el egy lelátói vélemény a debreceni kontinensbajnokság második napján, a férfiselejtezők előtt. Nos, valóban fejet kellett hajtani e szakértői hozzászólás előtt, hiszen bár a gyengébbik nem küzdelmei során is szoríthattunk három tornásznak, Szarka Krisztinának, Péntek Tündének és Simon Ágnesnek, azt már az Eb rajtja előtt tudtuk: női vonalon nem sokat várhatunk.
Lólengésben Berki Krisztián a nap legmagasabb pontszámával jutott be a vasárnapi finálébaÜ(Fotó: Mirkó István)
Lólengésben Berki Krisztián a nap legmagasabb pontszámával jutott be a vasárnapi finálébaÜ(Fotó: Mirkó István)
Lólengésben Berki Krisztián a nap legmagasabb pontszámával jutott be a vasárnapi finálébaÜ(Fotó: Mirkó István)
Lólengésben Berki Krisztián a nap legmagasabb pontszámával jutott be a vasárnapi finálébaÜ(Fotó: Mirkó István)
Lólengésben Berki Krisztián a nap legmagasabb pontszámával jutott be a vasárnapi finálébaÜ(Fotó: Mirkó István)
Lólengésben Berki Krisztián a nap legmagasabb pontszámával jutott be a vasárnapi finálébaÜ(Fotó: Mirkó István)

Pénteken ellenben két olyan magyar tornász lépett a színre, akik nemzetközi szinten már nevet szereztek maguknak, nemcsak rendszeres részvevői a Világkupa-viadaloknak, de az esetek többségében dobogón is végeznek ezeken a versenyeken.

Hogy kikről van szó?

Berki Krisztiánról és Gál Róbertről - talán sokak számára már ismerősen csengnek e nevek.

S noha előbbi már a tavalyi ljubljanai Európa-bajnokságról bronzéremmel tért haza, inkább utóbbi, az athéni olimpia hatodikja, valamint a 2003-as anaheimi világbajnokság negyedikje számít a tapasztaltabbnak. Gál ugyanis már évek óta ott van a nemzetközi elitben, míg Berki (bár a 2002-es debreceni szervilágbajnokságon a kilencedik volt) csak az utóbbi években kezdte el bontogatni a szárnyait.

Az Európa-bajnokságot megelőző hetekben komoly fogadást senki sem kötött volna arra, hogy kettejük közül ki szerez érmet, netán aranyat a debreceni Európa-bajnokságon, hiszen formája alapján mindkét tornásznak esélye nyílt erre, ám néhány nappal ezelőtt rossz hír érkezett: Gál nyakizomhúzódást szenvedett, s bár indul a kontinensbajnokságon, állapota nem százszázalékos…

Nagy kérdés volt tehát, hogy Berki milyen "teherhordónak" bizonyul, hogy viseli el: a magyar csapat sikeres Eb-szereplése az ő vállán nyugszik.

Ki kell jelentenünk: Berki nem csak zseniális lovas, de mindehhez kötélből vannak az idegei, hiszen a selejtezőnapon olyan játszi könnyedséggel mutatta be gyakorlatát, amelyre még a románok olimpiai, világ- és Európa-bajnoka, Marius Urzica sem volt képes.

A KSI válogatottja az Európa-bajnokság eddigi legmagasabb pontszámával, 9.750-nel (ilyen magas pontszámot még sosem kapott nemzetközi versenyen) az első helyen jutott be a vasárnapi fináléba, míg a leérkezésénél kicsit bizonytalankodó Urzica gyakorlata 9.725-öt ért.
"Azt mondhatom, a nehezén túljutottam, mert általában mindig a selejtezőben szoktam gyengébben teljesíteni - nevetett Berki a versenyt követően. - Tudom, kissé furcsán hangzik, de edzésen már csináltam ennél jobb gyakorlatot is, ugyanakkor nem számítottam rá, hogy ilyen magas pontszámot kapok érte. Akár megnyugtató is lehetne, hogy Urzica mögöttem van, no és hogy a címvédő Suciu elszállt, de erre nem lehet alapozni. Úgy kell felfogni, hogy vasárnap egy teljesen új verseny következik, amelyen Urzica, aki most véleményem szerint nem csinált olyan tiszta gyakorlatot, sokkal jobb lesz. Éppen ezért nekem is még jobb teljesítményt kell kihozni magamból. Az aranyra nem is igazán gondolok, nem akarom belelovalni magam, így most azt mondom: egy Eb-bronzéremmel már elégedett lennék…"

Milyen boldog lenne a dobogó alsó fokával Gál Róbert is, aki sajnos ugrásban az első gyakorlatát követően elrontotta a két és fél fordulatos szaltóját, egész pontosan a fenekére ült az ugrás végén (az összpontszáma 9.218 lett), így abban a pillanatban eldőlt, hogy ezen a szeren már nem jut be a fináléba.

Hátravolt azonban a talaj, és Robi közismert arról, ha az egyik kedvenc szere nem sikerül, a másikban javítani tud.
Így is lett!

Noha tud ő már 10 pontból kiinduló gyakorlatsort, ezúttal a sérülés miatt nem kockáztattak, és kéttizeddel kisebb kiindulópontszámú produkciót vállaltak fel edzőjével, Vereckei Istvánnal. A páros jól taktikázott, hiszen Robi 9.362-es pontszámmal a 3. helyen jutott be a vasárnapi döntőbe.

"Nagyon megkönnyebbültem, és idegileg teljesen elfáradtam - mondta a versenyt követően Gál. - A bemelegítésnél az ugrásom még nagyon jól sikerült, éppen ezért sajnálom, hogy élesben nem jött össze. A talajon most egy kicsit könnyítettünk a gyakorlaton, de a vasárnapi döntőben lehet, hogy megpróbálkozom a nehezebbik változattal. Ezt majd a szombati edzés után döntjük el az edzőmmel."

És hogy a többi magyar tornász mire jutott?

Jelentsük ki: tisztességesen helytálltak, de sem Király Rolandnak, sem Fekete Leventének és Horváth Csabának nem sikerült finálés pozíciót kiharcolnia.

Hetrovics Marcell azonban remekül teljesített, egy ezreddel elmaradva a kijevi nemzetközin elért idei legjobbjától a 12. helyen jutott be az egyéni összetett fináléjába, amelyről frappánsan nyilatkozott:
"Ez még csak a kezdet, a java most következik!"

1. FÉRFI ÉS NÔI EGYÉNI EURÓPA-BAJNOKSÁG, DEBRECEN
Selejtezők. Férfiak. Egyéni összetett: 1. Rafael Martinez (spanyol) 55.836 (talaj: 8.987, lólengés: 9.575, gyűrű: 9.200, ugrás: 9.475, korlát: 9.187, nyújtó: 9.412), 2. Selariu (román) 55.298 (9.437, 9.150, 9.362, 9.487, 8.950, 8.912), 3. Suciu (román) 53.949 (9.225, 9.175, 8.887, 9.575, 9.087, 8.000), …12. Hetrovics Marcell (magyar) 51.999 (8.425, 8.900, 8.550, 9.462, 8.500, 8.162). Szerenkénti eredmények. Talaj: 1. Marian Dragulescu (román) 9.675, 2. Selariu 9.437, 3. Gál Róbert (magyar) 9.362, …32. Hetrovics 8.425. Lólengés: 1. Berki Krisztián (magyar) 9.750, 2. Urzica (román) 9.725, 3. Ny. Krjukov (orosz) 9.675, …15. Fekete Levente (magyar) 9.287, …28. Hetrovics 8.900. Gyűrű: 1. Alekszandr Szafoskin (orosz) 9.712, 2. Van Gelder (holland) 9.675, 3. Coppolino (olasz) 9.662, …12. Király Roland (magyar) 9.350, …16. Fekete 9.237, …44. Hetrovics 8.550. Ugrás: 1. Patrick Dominguez (svájci) 9.606, 2. Wignanitz (francia) 9.594, 3. Sapronenko (lett) 9.569, …17. Gál 9.219, 18. Hetrovics 9.200. Korlát: 1. Manuel Carballo (spanyol) 9.525, 2. Cucherat (francia) 9.512, 3. Vivo (spanyol) 9.400, …29. Hetrovics 8.500, …51. Horváth Csaba (magyar) 7.987. Nyújtó: 1. Fabian Hambüchen (német) 9.675, 2. Pegan (szlovén) 9.662, 3. Marasz (görög) 9.600, …35. Horváth Csaba 8.425, …50. Hetrovics 8.162 ---- "Hogy mennyi esélye van annak, hogy négy ember visszalép az egyéni összetett döntő előtt?! Szerintem előbb nyerném meg a lottóötöst. Nem tagadom, ha négyen is visszamondanák az indulást, nagy bajban lennék, hiszen tegnap este annyit ettem, hogy most legalább két kilóval több vagyok" - viccelődött az esélyeiről a női egyéni összetett döntő negyedik tartalékja, Szarka Krisztina.

"Nem tudom, hogy mi történik velem. Az elmúlt egy hétben szinte szárnyaltam az edzéseken, engem is meglepett, hogy milyen pozitív változásokon mentem keresztül. A verseny is csodásan sikerült. Hogy minek köszönhetem ezt? Talán annak, hogy a barátnőm is itt ült a lelátón" - mondta Király Roland a gyűrűgyakorlata után.

"Jó voltam? Azt hiszem, tévednek. Bár jelenleg én állok az élen az összetett versenyben, ennél azért többet tudok. Remélem, szombaton meg is mutatom, csak végre tudjak aludni. A szállodai szobánkban ugyanis nincs légkondi, olyan, mintha egy sütőben éjszakáznák" - magyarázta a román Razvan Selariu, az egyéni összetett aranyérmének egyik esélyese. ---- A debreceni Európa-bajnokságon szerekhez lépő tíz olimpiai bajnok egyike Valerij Goncsarov, aki a rutinos versenyzők közé tartozik ugyan - húszévesen ott volt az 1997-es lausanne-i világbajnokságon -, ám igazából az athéni olimpián hívta fel magára a figyelmet, amikor is óriási meglepetésre aranyérmet nyert korláton. Ez a siker egyébként minden idők legkisebb különbségű ötkarikás győzelmeként került be a krónikákba: az első és a nyolcadik helyezett között csupán öt századnyi különbség volt. Goncsarov athéni korlátdiadala még csapattársait is meglepte, ugyanis a sydneyi olimpián - ahol az ukrán csapat a dobogó második fokára állhatott - ő érte el a legalacsonyabb pontszámot ezen a szeren.

- Bár már régóta ott van a tűz közelében, athéni győzelmére senki sem számított. Az aranyérme megváltoztatta az életét?
- Azt hiszem, én semmit sem változtam, viszont a környezet átalakult körülöttem. Ma már egyre többen felismernek az utcán Harkovban, tudják, ki vagyok - felelte a szerény és készségesen nyilatkozó tornász.

- Milyen formában, milyen célokkal érkezett az Európa-bajnokságra?
- Bevallom, nem a legjobb formában, éppen ezért nem is vártam különösebb eredményt magamtól. Elsősorban felmérőnek tekintem ezt a versenyt: hol tartok, mire vagyok képes. De ahogy láttam, a mezőny többsége ugyanúgy kísérletezik, mint én, kipróbálja az új gyakorlatát.

- Mennyire elégedett a produkciójával?
- A nyújtóval teljes mértékben elégedett vagyok, a korláttal azonban nem. Sőt, kicsit el is keseredtem emiatt. A nyújtógyakorlatomat mindenki dicsérte, sokan gratuláltak, hogy milyen mutatós, elegáns volt, a korláton azonban hibáztam.

- Tavaly Birminghamben nyújtón megnyerte a Világkupa-döntőt. Debrecenből is éremmel távozik majd?
- Nem szeretek jósolgatni, nem is szoktam. Meg kell csinálni a gyakorlatot, és majd kiderül, hogy mire elég. De mint mondtam, ezt a versenyt valójában állapotfelmérőnek tekintem, kíváncsi vagyok, min kell csiszolnom, változtatnom.

- Ha az Eb felmérő, akkor nyilván a melbourne-i világbajnokság a fő cél.
- Természetesen elsősorban arra készülök ebben az évben, és mivel olimpiai és Eb-érmem már van, most már jó volna egy világbajnoki dobogós hely is. De tudja mit, maradjunk annyiban, hogy ott is jól akarok tornászni… Ám addig még rengeteget kell dolgoznom, hogy nyugodtan állhassak a szerekhez. ---- TAMBAKOSZ NEM AKART ÉGNI. A pénteki selejtezőnapra a 2002-es debreceni szerenkénti világbajnokság sztárja, olimpiai, világ- és Európa-bajnok gyűrűsünk, Csollány Szilveszter is kilátogatott, hogy szorítson a magyar fiúknak, no és megnézze egykori vetélytársai produkcióját. Igaz, Szilas csak az egyik ősi rivális, a bolgár Jordan Jovcsev gyakorlatát láthatta, mivel az athéni olimpiai bajnok, Dimosztenisz Tambakosz az utolsó pillanatban visszalépett a versenytől. A görög sportoló azzal indokolta távolmaradását, hogy mivel nem tudna ötkarikás bajnokhoz méltó produkciót nyújtani Debrecenben, inkább már a melbourne-i világbajnokságra koncentrál - a leégést ő is csak a tengerparton viseli el…

EB-BRONZÉRMESÜNK NEM SZÍVBAJOS. Berki Krisztiánról nem lehet állítani, hogy idegeskedő típus volna. A ljubljanai Európa-bajnokság harmadik helyezettje ugyanis nem sokkal a bemutatkozása előtt még a lelátón ülve, családja és barátai társaságában beszélgetett, akik természetesen buzdító szavakkal, jó tanácsokkal látták el éremesélyesünket. Hogy ez a kis diskurzus, a család viszontlátása milyen jót tett Berkinek, arról tanúskodjék az eredménye: 9.750-nel az ##. helyen jutott a döntőbe.

SUCIU SÉRTÔDÖTTEN VONULT EL. Ioan Silviu Suciu a selejtezőversenye után láthatóan durcásan igyekezett a kijárat felé, ám a csarnokból kivezető útja során, a nemzetközi szövetség világversenyekre vonatkozó szabályai alapján, érintenie kellett azt a zónát (mixed zone), ahol az újságírók a kérdéseiket tehetik fel a versenyzőknek. A lólengés Európa-bajnoki címvédője ügyesen cselezett: először a román televízió munkatársait legyintette le, jelezvén, ő ezúttal senkinek sem ad interjút, aztán a rá váró nemzetközi újságírók mellett suhant el, mit sem törődve a felé záporozó kérdésekkel. Szótlanságának természetesen megvolt az oka: Suciu bár kvalifikálta magát az egyéni összetett döntőjére, kedvenc szerén, a lólengésben csúfos kudarcot vallott: címvédőként nem sikerült bejutnia a nyolcas döntőbe.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik