Ladányi elképesztően lát a pályán

SZŰCS MIKLÓS, VAS ANDRÁSSZŰCS MIKLÓS, VAS ANDRÁS
Vágólapra másolva!
2003.04.09. 23:02
Címkék
Az esztendő egyik legjelentősebb hazai sporteseménye az április 15-én kezdődő divízió1-es jégkorong-vb lesz, amelynek a nemrégiben átadott Budapest Sportaréna ad otthont. Tavaly a magyar válogatott, történetének legjobb eredményét elérve, a második helyen végzett, s reményeink szerint most is legalább ilyen jó eredmény születik.
Sorozatunkban állandó szakértőnk, Ancsin János segítségével igyekszünk bemutatni a vb-re készülő csapat játékosait, foglalkozunk az ellenfelekkel, és egy kis múltidéző mellett a legfrissebb hírekről is beszámolunk.Így látja Ancsin János

Névjegy

LADÁNYI BALÁZS
Született: 1976. január 6.
Klubja: Dunaferr SE
Magassága/testsúlya: 178 cm/85 kg
Posztja: balszélsô
Válogatottság száma: 87
Legjobb eredményei: divízió-1 vb-2. (2002), divízió-1 vb-4. (2001), B vb-8. (1999), 2x C vb-gyôztes (1998, 2000); 4x magyar bajnok (1996, 1998, 2000, 2002 – Dunaferr); 6x Magyar Kupa-gyôztes (1995, 1996, 1998, 2000, 2001, 2002 – Dunaferr)
"A kedvenc hazai jégkorongozóm, még játszottam vele Dunaújvárosban és jó barátság alakult ki közöttünk. Benne van abban a három játékosban, akiknek a teljesítménye mindig meghatározza a magyar válogatott produkcióját is. Képes eldönteni egy adott mérkőzést, bármikor benne van a gól, vagy zseniális passz. Az elmúlt években nagyon nehéz dolga volt, hiszen nem mindig akadt mellé megfelelő társ, de akár egyedül is képes "elvinni” a sorát, pedig ha őszinték akarunk lenni, neki nincs olyan partnere, mint a fehérváriaknál Palkovicsnak Ocskay, vagy fordítva. Az átlagnál jóval többet kell vállalni a csapatmunkából, de az esetek döntő többségében ezt fejben és erő-vel is bírja. Fantasztikusan lát a pályán, nagyszerűen hozza helyzetbe a társait, és ő maga is veszélyes a kapura, nagyon jól lő. Hibája viszont, hogy időnként visszaveszi a korongot és ezzel lelassítja a támadást.”

Kis magyar hokitörténelem 20. (1995–1998)
Ancsin csodás búcsúja


Miután1994-ben a bolgárok ellen bennmaradtunk a C-csoportban, a következő években is hasonló célok vezérelték a mieinket. Egy évvel később Szófiában is csak egymeccsnyi öröm jutott legjobbjainknak: az ukránok csúnyán elkalapálták őket (9–1), a jugók ellen villantottak (9–1), ám a kínaiak és az észtek ismét csak kifogtak rajtuk (4–3, illetve 6–2). A következő esztendőben két fronton is helyt kellett állniuk a mieinknek, az olimpiai előselejtezőben a horvátok ellen még könnyen ment (7–0 és 6–0), ám a szlovén C-vb és a lettországi ötkarikás selejtező már kevesebb sikerélményt hozott. Előbbin a románok (5–3), a kínaiak (8–2) és a horvátok (10–0) fejet hajtottak, ám az ukránok (4–1), a kazahok (7–2) és a szlovénok (4–3) levertek bennünket. Rigában szintén felemás ingerek érték a csapatot, hatalmas zakó a fehéroroszoktól (13–1) és a hazaiaktól (10–2), könnyed csuklógyakorlat a litvánok (9–4) és az észtek (7–4) ellen. Kilencvenhétben éppen az utóbbiak rendezték a vb-t, ahol a Japánok (6–1) és a románok (2–0) zúzták szét a mieink B-csoportos álmait. Egy év múlva, Budapesten viszont végre sikerült! A nyitómeccsen Kangyal – dupla – vezérletével Kína ellen brillírozott a Kercsó-csapat (7–1), majd a spanyolokra számoltunk fél tucatszor (6–1). Hasonlóan hattal gazdagodtak a dél-koreaiak (6–0), a litvánok ellen viszont betelt az eredményjelző (14–0), Palkovics például négyszer köszönt be a baltiaknak. A mindent eldöntő román derbin nekünk már az iksz is a feljutást jelentette volna, ám a keleti szomszéd alaposan ráijesztett legjobbjainkra. Az első szünetig kétszer is Szuper ketrecébe került a pakk, ám a második játékrészben előbb Erdősi, majd Ancsin János is túljárt Radu eszén. Aztán három perccel az újabb pauza előtt Szélig a kék vonalról mattolta a román portást, emlékezetessé téve nyolcezer szurkoló estéjét és Ancsin válogatottbéli búcsúját.

Ellenfélnéző

2003. április 21., hétfő 20 óra
Lengyelország

A két csapat utoljára két esztendővel ezelőtt, a grenoble-i divízió–1-es vb-n találkozott. Kercsó Árpád szövetségi kapitány a Bernei – Tőkési, Kangyal, Orsó, Ocskay, Palkovics, Horváth A., Tokaji, Ladányi, Majoross, Simon, Vas M., Szélig, Gröschl, Erdősi, Vas J., Svasznek, Szuna, Bali, Rajz A., Sándor összeállítású társulatot küldte jégre, mely egy nappal korábban, a dánok ellen kiválóan játszott, így a mieink közül többen meglepetésben reménykedtek, főként annak a tudatában, hogy öt hónappal korábban, a Négy Nemzet Tornán legyőzték a polákokat. Ám az ellen máshogy képzelte, Bernei csak az első harmad végéig állta rohamaikat, Laszkiewicz löketével szemben viszont tehetelennek bizonyult. A második játékrészben aztán hamar eldöntötte a meccset a rivális, előbb Tkacz, majd Szubert is beköszönt, míg a mieink hiába rohamoztak szinte megállás nélkül, a vetélytárs portása, Kieca lehúzta a rolót. Tétmérkőzésen így továbbra is 1925-ig, a londoni világbajnokságig kell visszalapozni az annalesekben, hogy tétmeccsen magyar sikert olvashassunk.

A palánk mellől

CZERKAWSKI NEM JÖN. Rossz hír a lengyel, jó a magyar szurkolók számára: Mariusz Czerkawski a Montreal Canadiens jégkorongcsapatának döntése miatt nem szerepelhet a világbajnokságon. Mivel a kanadai gárda nem jutott be az NHL rájátszásába, ezért a klasszis azt kérte, engedjék el Magyarországra. Az illetékesek azért nem járultak ehhez hozzá, mert a Canadiens farmcsapata, a Hamilton Bulldogs az AHL-ben toronymagas esélyes. A 31 éves Czerkawski pályára lépett a 2000-es All Star-gálán, és 629 NHL-mérkőzésen 376 pontot (182 gól, 194 passz) gyűjtött. A mostani idényben a Montrealban kevés lehetőséget kapott, csak ötször volt eredményes, míg a Hamiltonban 20 találkozón 20 pontot (8, 12) ért el.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik