Tőkési mindent tud a koronggal

SZŰCS MIKLÓS, VAS ANDRÁSSZŰCS MIKLÓS, VAS ANDRÁS
Vágólapra másolva!
2003.03.27. 21:48
Címkék
Az esztendő egyik legjelentősebb hazai sporteseménye az április 15-én kezdődő divízió1-es jégkorong-vb lesz, amelynek a nemrégiben átadott Budapest Sportaréna ad otthont. Tavaly a magyar válogatott, történetének legjobb eredményét elérve, a második helyen végzett, s reményeink szerint most is legalább ilyen jó eredmény születik. Sorozatunkban állandó szakértőnk, Ancsin János segítségével igyekszünk bemutatni a vb-re készülő csapat játékosait, foglalkozunk az ellenfelekkel, és egy kis múltidéző mellett a legfrissebb hírekről is beszámolunk.
Névjegy

TÔKÉSI LAJOS
Született: 1975. október 23.
Klubja: Alba Volán-FeVita
Magassága/testsúlya: 181 cm/83 kg
Posztja: balhátvéd
Válogatottság száma: 91
Legjobb eredményei: divízió-1 vb-2. (2002), divízió-1 vb-4. (2001), B vb-8. (1999), 2x C vb-gyôztes (1998, 2000); 5x magyar bajnok (1996, 1998, 2000 – Dunaferr, 2001, 2003 – Alba Volán); 3x Magyar Kupa-gyôztes (1995, 1996, 1998)
Névjegy

TÔKÉSI LAJOS
Született: 1975. október 23.
Klubja: Alba Volán-FeVita
Magassága/testsúlya: 181 cm/83 kg
Posztja: balhátvéd
Válogatottság száma: 91
Legjobb eredményei: divízió-1 vb-2. (2002), divízió-1 vb-4. (2001), B vb-8. (1999), 2x C vb-gyôztes (1998, 2000); 5x magyar bajnok (1996, 1998, 2000 – Dunaferr, 2001, 2003 – Alba Volán); 3x Magyar Kupa-gyôztes (1995, 1996, 1998)
"Egyértelműen a székesfehérváriak egyik legjobb hátvédje, nálam Sille Tamással közel azonos szinten van. Mindent tud a koronggal, amit egy válogatott bekknek tudnia kell, elég gyors, kiváló az ütemérzéke, az esetek döntő többségében megbízható, jó teljesítményt nyújt. Látszik rajta, hogy valamikor csatárposzton is megfordult, hiszen remekül viszi fel a korongot a saját harmadából, s további pozitívuma, hogy jól lát a pályán. Már több bekkpárja is volt, ám ő mindannyiszor beilleszkedett a csapatba, vagyis nagyszerűen alkalmazkodik az éppen aktuális védőtársa stílusához. Ha mégis kellene valami negatívumot is mondanom, akkor talán az, hogy néha belebonyolódik a cseleibe, és amikor felviszi a korongot néha előfordul, hogy nem tudja eldönteni, mit csináljon vele, kinek passzoljon. Előfordul, hogy megijed a lehetőségtől, hogy akár egyedül is befejezhetné a támadást. Nagyon jól lő, nem véletlen, hogy az emberelőnyös figurák végén többször is neki kell megcéloznia az ellenfél kapuját” - így látja Ancsin János Tőkési Lajost.

Kis magyar hokitörténelem 9. (1940-1963)

Visszatérés húsz év után


Bizonyára feltűnő, hogy igencsak hosszú intervallumot foglal magába sorozatunk újabb része: a magyar válogatott 1939 után húsz évig nem szerepelt világbajnokságokon és olimpiákon, csak barátságos meccseket játszottak legjobbjaink – pedig ezen idő alatt is akadtak kiváló eredményeink, 1940-ben például idegenben vertük meg a németeket (3:2), míg a világháború utáni első hivatalos meccsen, 1946. január 27-én 3500 néző előtt a Városligetben Miklós három és Bán két találatával, valamint Szamosi, Tele és Elek góljaival 8:1-re ütöttük ki az osztrákokat. A következő vb-szereplésig mégis újabb 13 évet kellett várni, s a visszatérés remekül sikerült: az Andorka – Patócs Gy., Babán, Lőrincz, Palotás, Boróczi, Martinuzzi, Havas, Kenderesi, Kertész, Zsitva, Zima, Grimm, Simon összeállítású társulat ismét a sógorokkal találkozott, s Palotás duplájára és Lőrincz találatára Moritzer csak kétszer tudott felelni. A folytatás már kevésbé sikerült szépre, előbb – versenyen kívül – a csehszlovák juniorválogatott rámolt tizenhetet a ketrecünkbe, majd a románok vették be hétszer a magyar kaput, s ezzel a keleti szomszéd nyerte a B-vb-t. Négy év múlva Svédországban már csak a C-csoportban jutott hely a mieinknek, akik fergetegesen kezdtek Belgium ellen (25:1) – Rozgonyi 8, Balogh, Lőrincz és Grimm 3-3, Schwalm 2, Raffa, Babán, Zsitva, Boróczi, Horváth és Bánkuti 1-1 gólt szerzett –, ám utána az osztrákok győztek ellenünk (3:1). Az olimpiai szereplést célba vevő magyar csapat a folytatásban már nem hibázott: fölényes siker előbb a dánok (10:3), majd a hollandok (13:2), s végül a bolgárok (8:1) ellen, s ezzel a mieink kvalifikálták magukat a '64-es olimpiára.

Ellenfélnéző
2003. április 20., vasárnap 20 óra, Litvánia


Egyértelmű, hogy a litván hoki legnagyobb, sőt talán egyetlen klasszisa. Dainius Zubrus Elektrenaiban látta meg a napvilágot huszonöt esztendővel ezelőtt, ám hazájában nem sokáig kápráztathatta el a nagyérdeműt, hiszen tizenhét évesen már a tengerentúlon terelgette a pakkot az egyik juniorliga, az OJHL keretében. A Pembroke és a Caledon színeiben azonban csak egy szezont húzott le, ugyanis a Philadelphia Flyers az 1996-os NHL-draft első körének tizenötödik választottjaként lecsapott rá. Három idény következett a Keleti főcsoport egyik legmarkánsabb társulatában – ez idő alatt 19 gól és 43 assziszt fűződött a közel egymázsás center nevéhez –, olyan sztárok mellett, mint LeClair, Lindros vagy éppen Recchi, ám ekkor a Flyers elcserélte a Montreal Canadiensszel, ahonnét két év után jelenlegi csapatához, a Washington Capitalshoz vezetett az útja. A fővárosiaknál, úgy tűnik, egyelőre megállapodott, remek alakulatba került – a Capitals jelenleg a Tampával csatázik a csoportgyőzelemért –, ám éppen ennek köszönhető, hogy nem nagyon lehet rá számítani a vb-n, hiszen csapata biztosan nem engedi el a viadalra a playoff miatt. Mint ahogy eddig sem szerepelt még vb-n a litván válogatott tagjaként. Persze ettől még most is nevezték…

A palánk mellől

AJÁNDÉKTÁRGYAK A BSA-BAN. Az A-csoportos világbajnokságok mintájára az
április 15. és 21. között zajló divízió–1-es vb ideje alatt a Budapest Sportarénában az esemény emlémájával ellátott ajándéktárgyaktól kezdve a magyar válogatott játékosok által viselt mezekig sok mindent vásárolhatnak majd a szurkolók. A legértékesebb ereklyék valószínűleg a Jasko-csapat legjobbjai által viselt koronás címeres mezek lesznek.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik