Szuper riválisa lehet

SZŰCS MIKLÓS, VAS ANDRÁSSZŰCS MIKLÓS, VAS ANDRÁS
Vágólapra másolva!
2003.03.26. 21:16
Címkék
Az esztendő egyik legjelentősebb hazai sporteseménye az április 15-én kezdődő divízió1-es jégkorong-vb lesz, amelynek a nemrégiben átadott Budapest Sportaréna ad otthont. Tavaly a magyar válogatott történetének legjobb eredményét elérve a második helyen végzett, s reményeink szerint most is legalább ilyen jó eredmény születik. Sorozatunkban állandó szakértőnk, Ancsin János segítségével igyekszünk bemutatni a vb-re készülő csapat játékosait, foglalkozunk az ellenfelekkel, és egy kis múltidéző mellett a legfrissebb hírekről is beszámolunk.
Névjegy

BUDAI KRISZTIÁN
Született: 1979. július 22.
Klubja: Alba Volán-FeVita
Magassága/testsúlya: 183 cm/86 kg
Posztja: kapus
Válogatottság száma: 11
Legjobb eredményei: divízió–1 vb-2. (2002), 3x magyar bajnok (1999, 2001, 2003 – Alba Volán); Magyar Kupa-gyôztes (1999)

Fej: 10
Határozottság: 8
Gyorsaság: 9
Csapatmunka 9
Budai Krisztián átlaga: 9.0
Névjegy

BUDAI KRISZTIÁN
Született: 1979. július 22.
Klubja: Alba Volán-FeVita
Magassága/testsúlya: 183 cm/86 kg
Posztja: kapus
Válogatottság száma: 11
Legjobb eredményei: divízió–1 vb-2. (2002), 3x magyar bajnok (1999, 2001, 2003 – Alba Volán); Magyar Kupa-gyôztes (1999)

Fej: 10
Határozottság: 8
Gyorsaság: 9
Csapatmunka 9
Budai Krisztián átlaga: 9.0
Így látja Ancsin János

"A jelenleg idehaza szereplők között egyértelműen ő a legjobb kapus. Az utóbbi időben sok lehetőséget kapott Jan Jaskótól, a bajnokságban, az Interligában és a válogatottban is folyamatosan pályára léphetett, aminek meg is van az eredménye. Úgy gondolom, hogy a világbajnokságon komoly vetélytársa lehet Szuper Leventének, s ennek a rivalizálásnak a válogatott láthatja a hasznát. Hibájának tartom, hogy a kapuja előtt nem elég agresszív, nem elég határozott, ami talán abból adódik, hogy nincs meg a kellő önbizalma. Ezzel egyébként valamelyest a védők dolgát is megnehezíti, hiszen nekik is valamivel jobban kell figyelniük. Szerintem egy kapustól mindenképpen tartania kellene a csatároknak, de ezt a fehérváriak portása esetében hiányolom. Régebben akadtak hullámvölgyei, ám az utóbbi időben sok tapasztalatot szerzett, s ennek köszönhetően sokkal kiegyensúlyozottabb a teljesítménye, kifejezetten jó szinten képes teljesíteni hosszabb távon. Bizonyságul szolgálhat arra, hogy Magyarországról is lehet valaki nemzetközi szintű kapus. Azzal, hogy Szuper és Budai is Jan Jasko rendelkezésére áll, biztos vagyok abban, hogy a válogatottnak már nem lehetnek kapusgondjai a világbajnokságon.”

Kis magyar hokitörténelem 8. (1938-1939)
Csikók és farkasok

"Kanada farkasai nem birtak a magyar csikókkal” – hirdette öles betűkkel a prágai Zet című újság címlapja az 1938-as vb középdöntőinek utolsó fordulóját követően, míg belül a csehszlovák szövetség főtitkára szerint "…ha még egy hétig itt játszanak a magyarok, tán ők nyerik a világbajnokságot”. Pedig úgy tűnt, ritka sikertelen viadal vár a mieinkre, hiszen néhány nappal a torna előtt hazai környezetben csak szerény 2:2-re futotta a lettek ellen. Sőt, a vb első fordulójában csak Csák kapusnak köszönhettük, hogy a legendás svájci "-ni” csatársor – Cattani I, Torriani, Cattani II – mindössze egyszer vette be a magyar ketrecet. A litvánok ellen aztán magára talált a társulat: Miklós és Róna vezérletével – mindketten négyszer köszöntek be – leléptük a baltiakat (a remeklő duó mellett Margó és Szamosi, míg az ellen oldaláról Bacinkas volt eredményes), így simán továbbmentünk a középdöntőbe. Ahol viszont a lengyelek ellen semmi sem sikerült – a kilencezer néző előtt Urson, Wolkowski és Burda mattolta Csákot –, majd a németek nyertek ellenünk egy szabálytalan góllal, így sok jóra nem számíthattunk a juharlevelesek ellen. Küzdeni tudásból viszont jelesre vizsgázott a gárda, s világraszóló 1:1-gyel zárult a derbi, igaz, így sem jutottunk a négy közé. Csakúgy, mint egy évvel később, amikor Bázelben ugyan Róna vezérletével kiütöttük a belgákat (8:1), ám ezek után nem sok babér termett számunkra: zakó az angoloktól (1:0), a lengyelektől (5:3, Wolkowski ezúttal duplázott), az amerikaiaktól (1:0) és a svájciaktól (5:2, többek közt Torriani triplájával). A svájci sajtó szerint a magyarok csupán durvaságukkal ríttak ki a mezőnyből…

Ellenfélnéző
2002. április 18., péntek 20 óra Kazahsztán

Veretes nevek nélküli csapat, mifelénk jórészt ismeretlen játékosok, akik azonban a szovjet iskolán nevelkedtek, azaz nem árt rájuk figyelni. Itt van rögtön Pavel Kamencev, a gárda legrutinosabb tagja, aki időtlen idők óta az orosz élvonalban keresi a vodkára valót. A 34. születésnapját augusztusban ünneplő center a Torpedo Uszty-Kamenogorszkban és Avangard Omszkban terelgette a pakkot, majd az Energija Kemerovo és a Szibir Novoszibirszk következett, végül visszatért Kemerovóba. Több mint egy évtizede állja a sarat az egyik legerősebb európai ligában, annak ellenére, hogy fizikai adottságai messze nem erre a sportágra predesztinálták. Mindössze 180 centire nőtt, s ehhez alig 75 kilót nyom, vagyis nem az a tipikus centeralkat. Értelemszerűen nem az Eric Lindros-féle faltörőstílust erőlteti, sokkal jobban szereti a fineszes játékot, s éppen ezért inkább az előkészítésben, mint-sem a befejezésekben jeleskedik. Egy évvel ezelőtt, a divízió–1-es vb eindhoveni csoportjában például hatszor hozta kihagyhatatlan helyzetbe társait, míg a góllövőlistára csak egyszer került fel a neve. Reméljük, az idén sem lesz versenyben a gólkirályi címért.

A palánk mellől
JÓL FOGYNAK A BELÉPÔK. Továbbra is nagy az érdeklődés az április 15-én kezdődő világbajnokság belépői iránt. A napijegyeket három, a bérleteket pedig két kategóriába sorolták, így ha valaki naponta szeretne belépőhöz jutni, akkor az 1500, a 3500 és az 5500 forintos jegyek közül választhat, míg a bérletek a "négyet fizet, ötöt kap” elv alapján 14 ezer és 22 ezer forintért vásárolhatók meg a Pegazus Tours budapesti irodájában (V., Ferenciek tere 5.), valamint a cég vidéki partnerirodáiban.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik