Végre nyíregyházi öröm

SZABÓ GÁBOR jelenti VarsóbólSZABÓ GÁBOR jelenti Varsóból
Vágólapra másolva!
2002.12.18. 22:33
Címkék
Erdôsné Balogh Erika (szemben) a második játszmától lendült bele igazán
Erdôsné Balogh Erika (szemben) a második játszmától lendült bele igazán
Erdôsné Balogh Erika (szemben) a második játszmától lendült bele igazán
Erdôsné Balogh Erika (szemben) a második játszmától lendült bele igazán
Erdôsné Balogh Erika (szemben) a második játszmától lendült bele igazán
Erdôsné Balogh Erika (szemben) a második játszmától lendült bele igazán
D-csoport
A szemekbe húzott sapkák alatt ismerős arcokat fedeztem fel Varsó óvárosában, és kisebb koncentrálást követően egyértelművé vált: az Atomerőmű férfi kosárlabdacsapatába botlottam. Micsoda véletlen! Fodor Péter edzővel és játékosaival mosolyogva üdvözöltük egymást, ők már túl voltak a Polonia Warbud Warszawa elleni találkozón az Európai Bajnokok Kupájában, mi több, nyolcpontos sikerről számoltak be.
A paksiakkal való röpke találkozást, kedd esti győzelmüket jó előjelnek tartottam, meg aztán az volna csak az igazi, ha százszázalékos magyar mérleget vonhatnánk szerda este 8 óra körül. Fodor Péter mindenesetre sok szerencsét kívánt, és míg a kosarasok lassacskán már a repülőútra koncentráltak, a nyíregyházi röplabdázónők gondolatai a Kolo Sportcsarnok körül forogtak.
A csarnokhoz vezető út vidáman telt, a busz hátsó traktusában ülők hangosan énekeltek, és a meccs kezdeti pillanataiban is volt okunk az örömre. Elsősorban Kiss Katalin jóvoltából, aki a kettes helyről sorozta meg a lengyeleket, és ötödik pontja már 7:5-ös nyíregyházi vezetést ért. Akimova siettette volna a technikai szünetet, ám váratlanul "átdobott” labdáját kivédekezték a túloldalon, és innentől kezdve a varsói magas emberek, főként Pycia és Slusarczyk érvényesültek. A sokat centerező hazaiak rengeteg blokkot "osztottak ki”, és 14:10-nél Ludvig Zsolt kénytelen volt időt kérni. A magyar bajnok 15:10 után kezdte meg a felzárkózást, és Kiss nyitásai során 14:16-ról 18:16-ra fordított, kierőszakolva, hogy Murdza edző becserélje a sérült Szeszkót. Papizsanszkaja szervái elősegítették, hogy tovább nőjjön a vendégelőny, és az első szettlabdát értékesítette is a Nyíregyháza Pycia rontása nyomán.
A második szettben egyszerűen eltűnt a magyar sánc, kedvére érvényesült Solipiwko és Pycia. Amikor Kiss hálóba ért, már 14:8-ra elhúztak a hazaiak, ám amint jobban ment a nyitás és a mezőnyvédekezés, máris fordult a kocka. Papizsanszkaja mind támadásban, mind mentésben nagyot alakított, és Schlégl szervái alatt négypontos hátrányt dolgozott le az NRK (21:21). Ahogy a nyitó felvonásban, ezúttal sem halasztgatta a játszmalabda értékesítését a magyar bajnok, és Papizsanszkaja bombájával kétszettnyi előnyhöz jutott.
Ettől sem omlott azonban össze a Varsó, és hiába sáncolt jól Erdősné, Pycia túlságosan nagy falat volt. Akimova aztán egyre jobb labdákat kínált fel, Erdősné centerben akciózott és ászt ütött, no meg a védekezés is újra összeállt. Tíz felett már nem igen akadt gondjuk a lélekben igen erős nyírségieknek, így például 20:21-nél is a legjobbkor zuhant rá a labdára Kiss, majd Papizsanszkaja, a meccslabdát pedig Mátrai Veronika jegyezte egy határozott sánccal.
A szabolcsiak tehát megszerezték első győzelmüket a BL-ben, és ha a szerdán látott határozottság jellemzi őket a későbbiekben, még talán Burgosban is meglepetést szerezhetnek.

Mestermérleg
Roman Murdza:
– A rutinos Nyíregyháza jól használta ki, hogy nem a legerősebb összeállításban léptünk pályára. Ha sok kis ponttal is, de nyerni tudott. El kell ismerni, jól nyitottak, jól is fogadtak a magyarok, és igen változatosan fejezték be akcióikat. Kívánom, hogy érjenek oda a második helyre.
Ludvig Zsolt: – Sorsfordító volt, hogy vesztett helyzetből álltunk fel, és a második játszma derekától tényleg csapatként működtünk. Igen értékes sikert arattunk, ráadásul szettveszteség nélkül.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik