Kosárlabda: kik voltak a legjobb fiatalok a női NB I rájátszásában?

H. B. utanpotlassport.huH. B. utanpotlassport.hu
Vágólapra másolva!
2024.05.12. 18:41
null
Véget ért a női NB I/A-csoportos kosárlabda-bajnokság rájátszása. Ennek apropóján összegyűjtöttük, hogy az utánpótláskorú (2004-ben vagy azután született) játékosok közül kik nyújtották a legjobban teljesítményt a felnőtt első osztály play-offjában, azonban sorrendet ezúttal nem állítottunk fel a legjobb U20-asok között.

GYÖNGYÖSI JANKA (2004, SERCO UNI GYŐR)

Az élcsapatokban szereplő fiatalok közül Gyöngyösi Janka kapta a legtöbb lehetőséget a rájátszásban. Az ezüstérmesként záró győriek U20-as válogatott ígérete például a DVTK elleni bajnoki döntőben több mint 25 percet átlagolt meccsenként, és

a finálé első találkozóján ráadásul 10 ponttal és 6 lepattanóval vétette észre magát.

A bedobó és erőcsatár poszton egyaránt bevethető Gyöngyösinek korábban az elődöntőben úgyszintén akadt kétszámjegyű (10) pontteljesítménye a Szekszárddal szemben.

GÁBOR LILI (2006, E.ON ELTE BEAC)

Az 5-8. helyért küzdő csapatokban már jóval több figyelemreméltó produkciót láthattunk az utánpótláskorúaktól. Közülük is kiemelkedett a BEAC 18 éves reménysége, Gábor Lili, aki hat meccsen 5,8 pontot, 2,8 lepattanót és 8,2-es VAL-mutatót átlagolt a rájátszásban.

A meccsenkénti pont- és a teljesítményindex-átlagban egyaránt a legjobb U20-asnak bizonyult a bajnokság ezen szakaszában.

A sérüléséből közvetlenül a play-off előtt visszatérő Gábor eddigi NB I-es pályafutása legjobb mérkőzésével zárta az évadot: 10 pontot, 6 lepattanót, 3 gólpasszt, 4 szerzett labdát és 1 blokkot jegyzett a TFSE-MTK ellen.

BAA DOMINIKA (2004, TFSE-MTK)

A sokáig úgyszintén sérüléssel bajlódó Baa Dominika is a szezon végére lendült igazán formába. Az utolsó három meccsen 10,7 pontot, 5 lepattanót, 2 szerzett labdát és 13-as VAL-mutatót átlagolt a hetedik helyen végző TFSE-MTK színeiben, méghozzá remek, 45 százalékos dobóhátékonyság mellett.

A mostani formája mindenképpen biztató előjel a nyári U20-as Európa-bajnokságra előretekintve.

LACZKÓ SÁRA (2004, NKA UNIVERSITAS PÉCS)

A korosztályos válogatottban szintén jelentős szerep juthat majd a pécsiek irányítójának, Laczkó Sárának, aki a csapatával végül az ötödik helyen fejezte be a bajnokságot. A 19 éves fiatalnak hol több, hol csak néhány játékperc jutott, ám ő egyszer sem maradt pont nélkül a három lejátszott párharc során. Legjobbját a BEAC ellen hozta, amikor sokoldalú játékkal 6 pontot, 4 lepattanót és 3 gólpasszt ért el.

TOMAN DÓRA (2006, SOPRON BASKET)

Listánk legfiatalabb tagja a 17 esztendős Toman Dóra, aki első soproni évadában a Magyar-kupa-döntő után az élvonalbeli bajnokság rájátászásában is megkapta a lehetőséget. Hat meccsen átlagban mintegy 20 percet töltött a pályán, és ez idő alatt 2,8 pontot és 2,7 lepattanót tudott felmutatni. 

(Kiemelt képen balról: Gábor Lili, Baa Dominika és Gyöngyösi Janka Forrás: E.ON ELTE BEAC, TFSE-MTK, illetve Serco Uni Győr)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik