Vas János: Dallas felé félúton

SZŰCS MIKLÓS, VAS ANDRÁSSZŰCS MIKLÓS, VAS ANDRÁS
Vágólapra másolva!
2002.06.24. 20:06
Címkék
Óriási dolog ez, kérem, még annak ellenére is, hogy szép lassan már hozzászokhatunk: 1999-ben Gröschl Tamást az Edmonton Oilers, 2000-ben pedig Szuper Leventét a Calgary Flames draftolta, így a szombaton, az NHL 2002-es torontói draftján elkelt Vas János  akinek a tengerentúli játékjogát a Dallas Stars foglalta le  "csak a harmadik a sorban.
Vas János (jobbra) a következô idényben Európa egyik legszínvonalasabb bajnokságában bizonyíthat, aztán pedig…
Vas János (jobbra) a következô idényben Európa egyik legszínvonalasabb bajnokságában bizonyíthat, aztán pedig…
Vas János (jobbra) a következô idényben Európa egyik legszínvonalasabb bajnokságában bizonyíthat, aztán pedig…
Vas János (jobbra) a következô idényben Európa egyik legszínvonalasabb bajnokságában bizonyíthat, aztán pedig…
Vas János (jobbra) a következô idényben Európa egyik legszínvonalasabb bajnokságában bizonyíthat, aztán pedig…
Vas János (jobbra) a következô idényben Európa egyik legszínvonalasabb bajnokságában bizonyíthat, aztán pedig…
Csak? Gondolják el: egy Magyarországról indult tizennyolc esztendős fiatalemberre a texasi szuperklub vezetői nemcsak, hogy felfigyeltek, hanem a játékjogára rendkívül gyorsan, már a második körben lecsaptak, s azzal, hogy a harminckettedik helyen választották ki – csak az összehasonlítás kedvéért Gröschl a 256., Szuper pedig a 116. helyen kelt el –, ő lett az NHL eddigi történetének legelőkelőbb helyen draftolt magyar hokisa. Vas János hétfőn már ismét itthon volt, s a hazafelé tartó úton szinte végig ott szorongatta a kezében a Dallas Stars mezét…

– Hányas szám van a hátán?
– Ugyanúgy nullakettes, mint mindenkién, akit most draftoltak. A szám természetesen az évszámra utal, és persze ugyanez igaz a sapkára is, amit szintén a draft után kaptam.
– Jól sejtem, hogy most madarat lehetne önnel fogatni?
– Nagyon elégedett és boldog vagyok, hiszen ezzel egy régi álmom teljesült. Fantasztikus élmény volt ez a néhány nap Torontóban, biztos vagyok abban, hogy ez az egész pályafutásomra kihat majd.
– Mi idehaza kevésbé tudjuk, miként zajlik egy ilyen draft. Meséljen, mi történt?
– A múlt héten szerdán utaztam ki, a repülőtéren a New Jersey Devils megfigyelői fogadtak, és elvittek abba a szállodába, ahol az ő csapatuk szokott lakni, amikor Torontóban játszik. Másnap fizikális teszteket csináltunk, majd elbeszélgettek velem. Pénteken megérkezett a menedzserem is, akivel átköltöztünk egy másik szállodába, és ott vártam a draft szombati kezdetét.
– Ha jól értem, ezek szerint nem csak
Malmôben már letette a névjegyét

Jó szeme van a malmôi szakvezetôknek: a svéd elitklub szakemberei két esztendôvel ezelôtt egy dániai tornán figyeltek fel Vas Jánosra, a dunaújvárosiak akkor 16 esztendôs jobbszélsôjére. A csatár csakhamar a Redhawks egyik utánpótlás-csapatában találta magát, ráadásul nem is saját korosztályában számítottak rá, hiszen az U–18-as gárdában csak háromszor léphetett jégre (ez idô alatt kétszer talált az aktuális ellen kapujába), hanem a svéd elitliga közvetlen utánpótlás-bázisának számító U–20-as pontvadászatban terelgethette a pakkot.
Az elsô év a beilleszkedés idôszakának számított, huszonhárom összecsapáson négy-négy találattal és elôkészítéssel, no és tizenkét perc büntetôpadon töltött perccel hívta fel magára a figyelmet. A következô – azaz az elmúlt – szezonban aztán már minden elfogódottság nélkül játszott hétrôl hétre, s ez az eredményességében is megmutatkozott: 33 meccsen tizenhárom gólt és tizenhét assziszot szorgoskodott össze, s ehhez párosult 50 percnyi kiállítás, mely jól mutatja, egykönnyen nem adja meg magát a riválisoknak.
A fenti mutatók alapján természetesen a Malmö felnôttcsapatának vezetôi is felfigyeltek rá, de híre még a tengerentúlra is eljutott: a Dallas Stars több mérkôzésére is megfigyelôt küldött. Vast azonban nem zavarták a vizslató tekintetek, s mondhatni, a vállán vitte be csapatát a rájátszás döntôjébe. A negyeddöntôben a MoDo ellen négy gólt és egy elôkészítést vállalt, az elôdöntôben az AIK Stockholm ellen egy-egy találatig és asszisztig jutott, míg a – végül elbukott – fináléban ô lôtte csapata egyetlen gólját a Frölundának, s ezzel a magyar szélsô lett a rájátszás gólkirálya, míg a kanadai táblázaton a második helyen végzett– a szakemberek nemes egyszerûséggel csak a lengyel NHL-sztárhoz, Mariusz Czerkawskihoz hasonlították játékát…
A szenzációs teljesítménynek hamar meg is lett a gyümölcse, az idény végén felkerült a Malmö felnôttkeretébe, míg a hét végén Torontóban az NHL-drafton a Dallas Stars – a második kör második választottjaként – lefoglalta a játékjogát.
a dallasiak érdeklődését keltette fel…
– Viszont ők voltak a legaktívabbak. Néhány héttel a draft előtt, még májusban Helsinkiben a csapat pszichológusával többórás tesztet csináltam végig. Akkor nem lehetett tudni ennek az eredményét, de mint kiderült, átmentem azon is, mert a pszichológus most Torontóban, a draft után odajött hozzám, és gratulált.
– Ne szaladjunk ennyire előre, térjünk vissza a szombathoz. Hogyan zajlott a játékosbörze?
– A Torontó pályáján, tehát az Air Canada Centerben rendezték a draftot. Először öt sorban felsorakozott a harminc csapat, majd az együttesek képviselői körbeülték az asztalukat. Mivel ezt még a televízió is élőben adta, az első körben kiválasztott játékosok mindegyikének fel kellett mennie az emelvényre, ahol ünnepélyesen átadták az adott csapat mezét és sapkáját. Aztán a második körtől ez annyiban változott, hogy az emelvény helyett a csapatok asztalához mentünk, bemutattak mindenkinek, majd ott kaptuk meg a mezt és a sapkát.
– Számított arra, hogy már a második kör második helyén szólítják majd?
– Óriási meglepetés volt számomra, erre csak a legtitkosabb álmaimban gondoltam. Hogy ez előforduljon, annak egészen minimális volt az esélye, így nagyon boldog voltam, amikor tudatosult bennem, hogy máris a nevemet hallom.
– Említette, hogy az asztalnál ott ült mindenki, aki számít a Dallasnál. Mit mondtak, mivel fogadták?
– Mindannyian gratuláltak, és sok sikert kívántak, ennél többre viszont nem nagyon volt lehetőség, mivel a második körben a Dallas négy játékost is választhatott, ezért elég nagy volt a jövés-menés az asztal körül. A draft után viszont a menedzseremmel már tárgyaltak.
– És milyen eredménnyel? Lehet már tudni, hogy miként alakul Vas János sorsa?
– Az biztos, hogy a következő idényt Malmőben játszom végig, hogy utána mi lesz, azt még nem tudom. Úgy hallottam, a dallasiak szerették volna, ha a tengerentúli juniorbajnokságban játszom majd, de erre most nincs lehetőség. Emiatt egyébként nem is vagyok igazán szomorú, mivel Svédországban tovább fejlődhetek, különösen most, hogy hivatalosan is a felnőttcsa- pathoz kerültem. A huszonkilences mez lett az enyém, és most az a legfontosabb a számomra, hogy ne csak a keretbe, hanem a csapatba is bekerüljek.
– Annál is inkább, mert az vélhetően sokat lendíthetne a tengerentúli karrierjén is. Kezdőemberként a svéd bajnokságban…
– Igen, én is úgy gondolom, hogy a Dallas vezetői figyelik majd az egész éves teljesítményemet. A Malmőnél most ötünket vittek fel a junioroktól a felnőttek közé, vélhetően azért, mert
Névjegy

VAS JÁNOS

Született: 1984. január 29., Dunaújváros
Klubja: MIF Redhawks
Magassága/testsúlya: 187 cm/84 kg
Posztja: jobbszélsô
Válogatottság száma: 15
Legjobb eredményei: divízió–1 vb 2. (2002), divízió–1 vb-4. (2001), svéd junior-elitliga 2. (2002), svéd junior-elitliga rájátszásának gólkirálya és a ponttáblázat második helyezettje (2002), NHL-draft 32. helyen (2002)
számítanak ránk. A többi már csak rajtunk, illetve ha magamról beszélek, akkor rajtam múlik.
– Mikor kell Svédországba mennie?
– Július tizennegyedikén, mivel másnap már megkezdődik a felkészülés az új idényre.
– Addig legalább még van egy kis idő a pihenésre…
– Pihenés? Nem, arról nincs szó. Az iskolában, a dunaújvárosi Bánki Donát Gimnáziumban négy tárgyból – fizikából, történelemből, magyarból és németből – még hátravannak a vizsgák. Az eddigi akadályokat sikerrel vettem, igaz, a nehezebbek csak ezután következnek. Torontóba is vittem magammal könyveket, de őszintén szólva ott nem volt időm ezzel foglalkozni, így a kiesett napokat is pótolnom kell. Meg aztán július tizenötödikén egy fizikális felméréssel kezdődik majd a munka Malmőben, arra is készülök, így hát a pihenésre, kikapcsolódásra most tényleg nincs lehetőségem. De tudja mit? Nem is bánom. Ezt akartam, ezt szeretem, és erre tettem fel az életemet, így most pihenés nélkül is nagyon boldog vagyok.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik