Nemzetek Ligája: Amíg a válogatott így teljesít… – Mészöly G.

SZELI MÁTYÁS, TÓTH ÁDÁMSZELI MÁTYÁS, TÓTH ÁDÁM
Vágólapra másolva!
2017.10.13. 13:23
null
Priskin Tamás Eb-pótselejtezőn gólt rúgott Norvégiának, lehet, hogy a Nemzetek Ligájában is lehetősége lesz rá
Sok szempontból érdekes kihívást jelent a Nemzetek Ligája, a szakértők szerint azonban először építsünk csapatot, és utána számolgassunk.

Az európai vb-selejtezők végeztével biztossá vált, hogy Magyarország a jövő szeptemberben induló Nemzetek Ligája sorozatban a C-ligában kap helyet. Az UEFA már nyilvánosságra hozta, ki melyik ligába kerül, az MLSZ pedig a mi divíziónk kalapjait is ismertette (lásd a grafikánkat).

Mint ismert, a 2020-as Európa-bajnokságon húsz hely a „rendes” selejtezőkön kel el, négyről az NL-ben döntenek. Az új sorozatban négy ligába osztják az európai együtteseket, a ligákon belül pedig négy-négy csoportba, a csoportelsők rájátszásban küzdenek meg az Eb-indulásért. Ha valamelyik csoportelső az Eb-selejtezőkön biztosította kijutását, akkor az utána következő legerősebb együttes kerül be az NL-rájátszásba. Abban az esetben, ha például az A-liga tizenhat csapatából tizenhárom már kijutott az Eb-re, akkor a fennmaradó helyek a B-liga legerősebb, de nem csoportelső válogatottjaié lesznek. Eközben az A-, a B- és a C-ligából ki is lehet esni, illetve a B-ből, a C-ből és a D-ből a feljutás is lehetséges.

„Azt látni kell, hogy bármiféle divízióból kár lenne a továbbjutásról beszélni, amíg a válogatott úgy teljesít, ahogy a most véget érő világbajnoki selejtezősorozatban – kezdte értékelését lapunknak Mészöly Géza futballedző. – Először a nemzeti tizenegy háza táján lenne időszerű rendet tenni, s csak utána elemezni a soron következő ellenfeleket. Ha csak az elmúlt évek eredményeiből indulok ki, nagyon nehéz dolgunk lesz a Nemzetek Ligájában, hiszen Görögország, Románia vagy Norvégia is jelentős játékerőt képviselő együttes. Az igazság az, hogy a C jelű ligában szereplő ellenfelek egyike ellen sem mehetünk biztosra. Mi jelentené a megoldást? Elsősorban a tavalyi Európa-bajnokságon mutatott teljesítményünkkel lenne reális esélyünk ebben a rendszerben. Ha végre újra a szebbik arcát mutatná a csapat, akkor lenne értelme számolgatni.”

Az M4 Sport kommentátora, Hajdú B. István is úgy véli, nem érdemes jósolgatni, hiszen nem tudhatjuk, hogy két év múlva milyen csapatunk lesz.

„A Nemzetek Ligájának gazdasági célja is volt, hiszen így csomagban lehetett értékesíteni a közvetítési jogokat, illetve az UEFA ezzel tulajdonképpen tétmérkőzéseket kreált – mondta a Nemzeti Sportnak a közkedvelt sportriporter. – Emellett így két esély kínálkozik a kijutásra, hiszen ha nem sikerül jól az NL csoportköre, akkor ott vannak még az Eb-selejtezők. A mi ligánkat tekintve van olyan együttes, például Szerbia, amely lehet, hogy erősebbnek tűnik, mint valamelyik B-ligás válogatott, mondjuk Ausztria. Az NL-t már csak azért is komolyan kell venni, mert az ottani szereplésünk az Eb-selejtezők sorsolását is befolyásolja, és láthattuk, mi történik, amikor két olyan csapat mellé kerülünk, mint a portugál és a svájci, de nyilván kínos lenne, ha az új sorozatban a velünk egy szintű vagy egy szinten állónak gondolt együttesektől kapnánk ki háromszor vagy négyszer. Azt pedig rendkívül nehéz megmondani, mi lesz a döntő fázisban, hiszen addig még két és fél év van, nyilván fontos, hogy addigra legyen egy ütőképes csapatunk, hiszen jelen pillanatban a magyar válogatott nem biztos, hogy kettő nullra megverné a B-ligás Ausztriát, vagy kettős győzelmet érne el a velünk egy osztályban szereplő Norvégia ellen.”

Rengeteg tehát a kérdőjel a sorozat kapcsán. Az nyilván üdvözítő fejlemény, hogy az NL életre hívásával csökken az egyre érdektelenebb felkészülési mérkőzések száma.

„Sportgazdasági szempontból is izgalmasnak ígérkezik a Nemzetek Ligája – tette hozzá Dénes Ferenc sportközgazdász. – A legnagyobb presztízse az A jelű divíziónak van, utána következik a többi. Az NL megalapításával a Bajnokok Ligája és az Európa-liga mellett olyan torna jött lére, amely tűzben tarthatja a szurkolókat. Fel kell tenni azonban a kérdést: ez mennyire jó nekünk? Két út közül lehet szerintem választani: az egyik, hogy Magyarország a klubcsapatait erősíti – az előző évek nemzetközi szereplése nem ezt feltételezné –, vagy mindent feltesz egy lapra, és a nemzeti együttesé a prioritás. Ha utóbbi mellett dönt, akkor úgy gondolom, a szurkolók is újra kiállnának Dzsudzsák Balázsék mellett. Vannak olyan nemzetek, amelyeknél a klubcsapatok mellett a válogatott is kifejezetten erős, de mi sajnos nem ezek közé tartozunk. Nekünk van a nemzeti csapatunk, és utána következik a hazai bajnokság. A kérdés az: milyen hatással lesz ezekre a Nemzetek Ligája?”

A NEMZETEK LIGÁJA BEOSZTÁSA:
A-divízió (12): Németország, Portugália, Belgium, Spanyolország, Franciaország, Anglia, Svájc, Olaszország, Lengyelország, Izland, Horvátország, Hollandia
B-divízió (12): Ausztria, Wales, Oroszország, Szlovákia, Svédország, Ukrajna, Írország, Bosznia-Hercegovina, Észak-Írország, Dánia, Csehország, Törökország
C-divízió (15): MAGYARORSZÁG, Románia, Skócia, Szlovénia, Görögország, Szerbia, Albánia, Norvégia, Montenegró, Izrael, Bulgária, Finnország, Ciprus, Észtország, Litvánia
D-divízió (16): Azerbajdzsán, Macedónia, Fehéroroszország, Grúzia, Örményország, Lettország, Feröer, Luxemburg, Kazahsztán, Moldova, Liechtenstein, Málta, Andorra, Koszovó, San Marino, Gibraltár

Az MLSZ információja szerint a következő kalapokat határozták meg a C-divízión belül:
1. kalap: Magyarország, Románia, Skócia, Szlovénia
2. kalap: Görögország, Szerbia, Albánia, Norvégia
3. kalap: Montenegró, Izrael, Bulgária, Finnország
4. kalap: Ciprus, Észtország, Litvánia

A TERVEZETT MENETREND
2018. szeptember 6–11.:
Nemzetek Ligája, csoportkör, 2 forduló
2018. október 11–16.: Nemzetek Ligája, csoportkör, 2 forduló
2018. november 15–20.: Nemzetek Ligája, csoportkör, 2 forduló
2019. március: Eb-selejtező, 2 forduló
2019. június: Eb-selejtező, 2 forduló
2019. június 5–9.: Nemzetek Ligája, A-divízió, rájátszás a trófeáért
2019. szeptember: Eb-selejtező, 2 forduló
2019. október:
Eb-selejtező, 2 forduló
2019. november: Eb-selejtező, 2 forduló
2020. március 26–31.: Nemzetek Ligája, rájátszás az Eb-szereplésért mind a négy divízióban

Út az Eb-re a Nemzetek Ligáján keresztül (a nagyobb nézethez kattintson a képre!)
Út az Eb-re a Nemzetek Ligáján keresztül (a nagyobb nézethez kattintson a képre!)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik