Szoboszlai és Nagy Zsolt betalált, megvertük Koszovót a Puskás Arénában

Vágólapra másolva!
2024.03.26. 18:46
Fotó: Szabó Miklós
A magyar labdarúgó-válogatott 2–0-ra megverte Koszovót felkészülési mérkőzésen a Puskás Arénában.

NEMZETKÖZI FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉS
MAGYARORSZÁG−KOSZOVÓ 2–0 (0–0) 
Budapest, Puskás Aréna, 56 000 néző. Vezeti: Hategan (román)
MAGYARORSZÁG: Dibusz − Lang, Dárdai M., Szalai A. − Bolla (Nego, 68.), Nagy Á. (Schäfer, a szünetben), Styles (Vancsa, 84.), Nagy Zs. (Mocsi, 88.) − Gazdag (Kleinheisler, a szünetben) Szoboszlai − Ádám M. (Varga Barnabás, a szünetben). Szövetségi kapitány: Marco Rossi
KOSZOVÓ: Muric − Vojvoda, Am. Rrahmani, Aliti, Rrudhani (Hadergjonaj, 71.) − Idrizi (Loshaj, 83.), V. Berisha (Al. Rrahmani, 83.) − Zhegrova (Bytyqi, 64.), Muslija (Celina, 64.), Rashica − Muriqi (Rashani, 64.). Szövetségi kapitány: Franco Foda
Gólszerző: Szoboszlai (58.), Nagy Zs. (86.)

ONLINE KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK ITT!

BŐSÉGESEN TAGLALTUK a napokban, hogy már tizenhárom mérkőzés óta veretlen a válogatottunk, ezzel a leghosszabb ilyen szériát produkálja az Aranycsapat óta. Akkor azt is megpendítettük, hogy kedden minden bizonnyal tizennégyre nő az egymás utáni veretlen meccsek száma, mert igencsak nehéz elképzelni, hogy Koszovó győztesen hagyja el a Puskás Arénát. A Marco Rossi vezette magyar válogatott már elérte azt a szintet, hogy Koszovó erősségű gárdák ne lepjék meg a saját oroszlánbarlangjában, ahová csupán nagy nehézségek árán lehet belépőjegyhez jutni. A koszovói válogatott a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) aktuális világranglistáján a 102. helyet foglalja el, vagyis nagyjából „félúton” van legutóbbi Eb-selejtezős csoportellenfeleink közül Bulgária és Litvánia között, márpedig mindkettőt magabiztosan felülmúlta a nemzeti csapat itthon a tavalyi sorozatban. A meccsre tartó magyar szurkolókat hallgatva is lényegében mindenki két, három, négy gól különbségű, könnyed győzelemmel számolt.

Fotó: Koncz Márton


Nagy kérdés volt, hány poszton változtat a kezdő tizenegyen a szövetségi kapitány. Marco Rossi a találkozó előtti napon Telkiben elmondta, lesznek változtatások, de esze ágában sincs agyba-főbe kísérletezni. Viszont ha valamikor, most volt itt az ideje a kísérletezésnek, hiszen az ellenfél akár tartalékosabb csapattal is verhető, és az ezután hátralévő két felkészülési mérkőzés pedig már közvetlenül az Európa-bajnokság előtti napokban lesz. A különösen izgalmas kapuskérdésben sem tisztult a kép a Törökország elleni meccs után (sőt!), ám azt sejteni lehetett, hogy ezúttal Dibusz Dénes kap lehetőséget.

Így is történt, ez volt az egyike a hét módosításnak, vagyis a kapitány azért igencsak belenyúlt a csapatba. Ahogy azt várni lehetett, Dárdai Márton címeres mezben először lett kezdő, azonban nem Szalai Attila helyén, hanem a sérült Willi Orbán posztján, középső védőként, így a három belső védő közül Lang Ádám került ki a jobb oldalra, ahol egyébként is a leggyakrabban szokott szerepelni, és ahová Törökország ellen a Hertha BSC játékosának becserélése után szintén középről került. Szerkezetet nem váltott Marco Rossi, kizárólag posztra cserélt; Bolla Bendegúz, Callum Styles, Nagy Zsolt, Gazdag Dániel és Ádám Martin is a kezdőben kapott helyet, a hét új ember közül csak Dibusz és Gazdag nem állt be a törökök ellen csereként.

Fotó: Árvai Károly



Ahogy azt várni lehetett, a magyar együttes azonnal a kezébe vette az irányítást, és támadott. Az is hamar kiderült, hogy zavarba hozható a vendégcsapat, az első tíz percben kétszer szereztünk labdát a kapuja közelében. A második esetben, a nyolcadik percben a kapus, Arijanet Muric röviden passzolt oldalra Szoboszlai Dominik mellett, a Liverpool légiósa el is csípte az átadást, abból a lehetőségből többet is kihozhatott volna, de odalett a helyzet. Igaz, a következő percben az ellenfélnek volt gólszerzési esélye, Edon Zhegrova szép szóló után kinézte a jobb felsőt, szerencsére beleértek a lövésébe, így szöglet lett.

A félidő közepére teljesen magához tértek kezdeti bágyadtságukból a koszovóiak, többször is zavart okoztak a védelem soraiban. Miközben ugyanazt láttuk, mint Törökország ellen: Szoboszlai Dominik gyakran visszahúzódott egészen a védővonalig, elkérte a labdát csaknem valamennyi kihozatalnál. És közben elment úgy fél óra, hogy a válogatott tulajdonképpen nem vezetett egy jó támadást sem, hiányzott a kreativitás, az ötlet a játékunkból. Szoboszlai Dominik pedig talán önzetlenebb volt a kelleténél, kétszer-háromszor is volt lövőhelyzete vállalható távolságból, de inkább passzolt. A játékosok sokszor tették ki a labdát a szélre, ám mindkét oldalról rendre rossz beadások érkeztek, míg a középcsatár, Ádám Martin teljesen elveszett a védők tengerében.

Azért csak meg kellene nyerni ezt a meccset, ha már kijött több mint ötvenezer ember a stadionba, gondolhatta a szünetben Marco Rossi, és kettőt is cserélt a szünetben, Nagy Ádám helyére Schäfer Andrást, a szinte teljesen észrevehetetlen Gazdag Dániel és Ádám Martin helyett Kleinheisler Lászlót és Varga Barnabást küldte be. Azonnal adódott is egy helyzet, Kleinheisler passzából Bolla Bendegúz lőtt, kevéssel fölé.

Fotó: Árvai Károly


Nyomott, hajtott a csapat a gólért, és tíz perccel később meg is született a magyar találat! Schäfer András remek, jobbról érkező beadását a negyvenedik válogatott mérkőzését játszó Szoboszlai Dominik váltotta gólra tíz méterről. Folytatódott hát az ő remek egyéni szériája is: zsinórban a harmadik meccsen talált be, az elmúlt öt összecsapás mindegyikén szerzett gólt vagy adott gólpasszt, és a legutóbbi öt meccsünk mind a kilenc góljában szerepet vállalt valamilyen formában (ötöt ő maga jegyzett, három gólpasszt adott, egyszer pedig az ő lepattanó szabadrúgásából talált be Nagy Ádám)! Továbbá utolérte Sallai Rolandot a jelenlegi kerettagok között a gólok számában, így mindketten tizenkettőnél tartanak a válogatottban.

Érezhetően megjött a gárda játékkedve a szünet után, és a közönség is magasabb hangfokozatra kapcsolt, immár látványosabb és kockázatosabb megoldásokkal is mertek élni a játékosok. A 75. percben lélegzet-visszafojtva várta a publikum Szoboszlai huszonkét méteres szabadrúgását, ami nem volt rossz, de magabiztosan védte Arijanet Muric. A 79. percben pedig Varga Barnabás kapott nagy tapsot, mert rendkívül jó ütemben tolta el a védője mellett a labdát, és csak szabálytalanul, egy sárga lap ellenében tudta megakadályozni a ziccert Fidan Aliti.

Ebben az időszakban már abszolút kézben tartotta a mérkőzést a magyar csapat. A hajrában a szövetségi kapitány lehetőséget adott a Callum Styles helyére beálló Vancsa Zalánnak is, akiből ennél is többet szívesen láttunk volna a két meccsen, mivel a klubjában, a belga Lommelben kirobbanó formát mutat jó ideje.

Fotó: Koncz Márton



Semmi sem veszélyeztette a mieink győzelmét a 86. percig sem, akkor viszont tényleg eldőlt, Nagy Zsolt remek góljával! Már Lang Ádám előtt is kitűnő lövőhelyzet kínálkozott, ám ő nagyon okosan passzolt még egyet, az pedig ziccer volt a Puskás Akadémia saját nevelésű játékosának. Lang Ádámnak a jelek szerint az a specialitása, hogy védőként védőknek ad gólpasszt – emlékezetes, hogy Belgrádban a szerbek ellen Willi Orbánnak adott egy asszisztot.

Ha egyfajta tavaszköszöntő fiesztahangulatot vártunk ettől a mérkőzéstől, a végére megkaptuk. Ekkor már élvezte is a játékot a csapat, a közönség pedig rágyújtott az Éjjel soha nem érhet véget című nótára, kifejezve, hogy: csak így tovább!

Fotó: Koncz Márton

ONLINE KÖZVETÍTÉS, ÉRDEKESSÉGEK, STATISZTIKÁK ITT!

 

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik