Franco Foda: Azért játszunk a magyarokkal, mert mi is az Eb-re vágyunk

BORSOS LÁSZLÓBORSOS LÁSZLÓ
Vágólapra másolva!
2024.03.25. 17:47
Franco Foda a hétfői sajtótájékoztatón (Fotó: Árvai Károly)
A koszovói labdarúgó-válogatott szövetségi kapitányaként győzelemmel bemutatkozó Franco Foda elmondta, fegyelmezett, taktikailag szervezett csapat a magyar, de azt is elárulta, nem állt fenn annak lehetősége, hogy korábbi kollégájával, Szabics Imrével ismét együtt dolgozzon.

SZOMBAT ÓTA MAGYARORSZÁGON tartózkodik a koszovói válogatott, hogy minél inkább szokja a légkört. A FIFA-világranglista 102. helyezettje múlt héten pénteken idegenben múlta felül 1−0-ra Örményországot, Franco Foda szövetségi kapitány győzelemmel mutatkozott be a csapat élén.

„Nagyon jól sikerült az első meccs, megérdemelt sikert arattunk, több gólt is szerezhettünk volna – mondta az 57 éves német szakember a Puskás Aréna sajtókonferencia-termében. − Várjuk már, hogy telt ház előtt lépjünk pályára ebben a csodálatos stadionban, futballünnep lesz mindenki számára. Kiváló csapat a magyar, amely Marco Rossi irányításával fegyelmezetten, taktikailag szervezetten futballozik, jó az ellentámadásban, de nekünk is megvannak a fegyvereink, amelyet az örmények ellen megvillantottunk: veszélyesek vagyunk az átmeneteknél, technikás labdarúgók alkotják a keretet, ügyesen birtokoljuk a labdát. Érdekes meccs lesz, mert idegenben játszunk, a nézők a hazai csapatot támogatják. De ez is egy lehetőség, hogy tovább fejlődjünk, meg akarjuk valósítani a terveinket, s szeretnénk javulni az előző meccshez képest.”

Lapunk rákérdezett, Koszovó felkészülése szempontjából miért tartották jó választásnak a magyar válogatott elleni tesztmeccset – a kérdést azért tettük fel, mert későn lett lekötve a találkozó, aminek hátterében az állt, hogy Marco Rossi együttese az utóbbi időben olyan polcra került, hogy sok szövetségnél úgy ítélték meg, inkább nem akarnak vele játszani.

„Ezt a csatát már azelőtt lekötöttük, mielőtt kineveztek volna szövetségi kapitánynak, ám mindenképpen jó képességű, Európa-bajnoki résztvevő csapat ellen akarunk készülni, mivel mi is a kontinenstornára vágyunk. Válogatott szinten nincsenek edzőmeccsek, mindegyik találkozót meg akarjuk nyerni, ezzel is készülni akarunk az ősszel kezdődő Nemzetek Ligájára. Markáns játékkal akarunk fellépni és megvalósítani az elképzeléseinket – az ellenféltől függetlenül.”

Franco Foda korábban több állomáshelyén, a Sturm Graznál, az osztrák válogatottnál, valamint az FC Zürichnél is együtt dolgozott a 36-szoros válogatott futballistából lett edzővel, Szabics Imrével. Megkérdeztük, felvetődött-e, hogy ismét maga mellé vegye pályaedzőként egykori kollégáját, ám kitérő választ adott.

„Sokáig dolgoztam vele együtt, viszont Koszovó esetében nem állt fenn a lehetősége, teljesen új edzői gárdával érkeztem. Nagy terveink vannak, remélhetőleg ezeket el tudjuk érni közösen.”

Amir RRAHMANI, Koszovó 55-szörös válogatott védője: – Fontos összecsapás vár ránk, amely segíti, hogy egyre jobban megismerjük a nemrégiben kinevezett szövetségi kapitány elképzeléseit, és élesben megvalósítsuk, amit az edzéseken gyakorolunk. Erős ellenféllel találkozunk, jó képességű futballisták alkotják Magyarország keretét, labdarúgói európai klubokban játszanak. Franco Foda arra kér minket, hogy összeszedetten, magas letámadást alkalmazva futballozzunk. Azt szeretné, ha minél közelebb szereznénk labdát az ellenfél kapujához, mert így vezethetünk a lehető leggyorsabban támadást, labdavesztést követően pedig gyors reakciót vár tőlünk.

FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉS
MAGYARORSZÁG–KOSZOVÓ – élőben az NSO-n!
Kedd, Puskás Aréna, 19 (Tv: M4 Sport). Vezeti: Ovidiu Hategan (román)

 

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik