A magyar válogatott 45 éve produkált a mostaninál jobb hazai sorozatot

Pór KárolyPór Károly
Vágólapra másolva!
2024.03.28. 16:50
Negyvenöt éve nem látott hazai győzelmi szériát produkál a magyar válogatott (Fotó: Koncz Márton)
A magyar labdarúgó-válogatott az utóbbi időben egymás után döntögeti a különböző rekordokat, illetve állít fel újabbnál újabb veretlenségi és győzelmi sorozatokat – így van ez a törökök elleni 1–0-s és a koszovóiakkal szembeni 2–0-s siker után is.

 

Az egyik legfontosabb statisztika a márciusi válogatott meccseket illetően természetesen az, hogy nemzeti együttesünk folytatta immár 14 meccse tartó veretlenségi sorozatát. Így négy meccsre vagyunk az Aranycsapat 1954 és 1956 között felállított, 18 meccses szériájától. Azt az Európa-bajnokságon, a csoportkör 2. fordulójában állíthatná be a csapat, ha a következő két felkészülési mérkőzésen, az írek és az izraeliek, majd az Eb-n Svájc és Németország ellen is veretlen maradna.

Közben pedig arra is megvan az esélyünk, hogy még az idén a magyar válogatotté legyen a leghosszabb, legtöbb meccset számláló aktív veretlenségi sorozat a világon, de ehhez az is kellene, hogy a 21 meccse veretlen Kolumbia kikapjon (a dél-amerikaiak legközelebb júniusban, az Egyesült Államok vendégeként lépnek pályára).

Ugyanakkor a veretlenségi sorozatunk mellett egyre inkább figyelemreméltó a hazai győzelmi szériánk is. A legutóbbi négy meccsünket megnyertük itthon, 8–2-es gólkülönbség mellett, Szerbia (2–1), Montenegró (3–1), Törökország (1–0) és Koszovó (2–0) ellen. Viszont az előző kilenc hazai mérkőzésünkön nem kaptunk ki, és a kilencből nyolcat meg is nyertünk, a gólkülönbségünk 17–4, csak a csehek elleni felkészülési mérkőzésen ikszeltünk 2022 novemberétől számolva.

A mostaninál jobb hazai szériát legutóbb majd’ 45 éve produkált a válogatott. 1979. október 17-én a finnek elleni debreceni 3–1-es győzelem azt jelentette, hogy már a 20. hazai mérkőzésen maradt veretlen az akkor Lakat Károly, előtte pedig Kovács Ferenc és Baróti Lajos által irányított nemzeti csapatunk. A 20 meccsből két döntetlen mellett 18-at megnyertünk (ez idő alatt csak idegenben kaptunk ki). A nagy széria 1975. május 7-én, a bolgárok elleni hazai 2–0-s győzelemmel kezdődött, és több mint négy évvel később, az Egyesült Államoktól 1979. október 26-án, a Népstadionban elszenvedett 2–0-s vereséggel zárult.

Most ettől a szériától azért még messze vagyunk, mert 2022 novemberében, a görögök 2–1-es legyőzésével indítottunk, de júniusban Izrael ellen minden esély meglesz rá, hogy újabb győzelemmel nyújtsuk tovább a hazai veretlenségünket.

MAGYARORSZÁG
–Görögország 1–0
–Észtország 1–0
–Bulgária 3–0
–Litvánia 2–0
–Csehország 1–1
–Szerbia 2–1
–Montenegró 3–1
–Törökország 1–0
–Koszovó 2–0
A VÁLOGATOTT HAZAI VERETLENSÉGI SOROZATA 2022 NOVEMBERE ÓTA


 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik