Bolgár–magyar: „Ha ezt mi csináljuk, száz évre bezárják a stadionjainkat”

BORBOLA BENCEBORBOLA BENCE
Vágólapra másolva!
2023.11.16. 10:07
null
Pásztor József szerint ha Magyarországon lett volna olyan hercehurca, mint Bulgáriában, száz évre bezárják a stadionjainkat (Fotó: Török Attila)
Három téma, három szakértő. A válogatott néhány napos huzavona után Szófiában lép pályára Bulgária ellen, a Ferencváros három nyeretlen tétmérkőzésen van túl, míg Zalaegerszegen olyan edzők váltják egymást, akik korábban dolgoztak már a csapattal. Csank János korábbi szövetségi kapitány, Pásztor József, a Békéscsaba szakmai igazgatója, korábbi kilencszeres válogatott középpályás, valamint Hajdú B. István, az M4 Sport kommentátora mondta el véleményét.

 

1. A válogatott nem mindennapi huzavona után indult útnak Bulgáriába, hogy csütörtökön 18 órától megpróbálja megszerezni az Eb-részvételhez szükséges pontot. Mit szólt az elmúlt napok tébolyához?

 

A plovdivi Hriszto Botev Stadion
A plovdivi Hriszto Botev Stadion

CSANK JÁNOS: Megcifrázták a bolgárok, ezt azért még én sem gondoltam volna. Ép ésszel felfoghatatlan, egyáltalán miért akarták elvinni a meccset Szófiából?! Ha az elnök a szurkolóktól félt, mondjon le, mégis mit gondolt, marad, és a jövőben Bulgária mindig zárt kapus meccseket játszik? Ha lemondott volna, nincs tüntetés, nincs ez a hercehurca. Bárki mondhat bármit, a futball hangulati tényező, adott esetben a politikának is bele kellett volna ebbe szólnia… Ha pedig ideadták volna három nullával a meccset, mit szóltak volna a szerbek? Jogos lett volna a felháborodásuk. Mélyponton van a bolgár futball, pedig ha jól emlékszem, voltak olyan játékosaik is, mint Kraszimir Balakov és Hriszto Sztoicskov.

PÁSZTOR JÓZSEF: Ha ezt a hercehurcát mi, magyarok csináljuk, száz évre bezárják a stadionjainkat. Nem is értem, a mai világban hogyan lehet ezt megcsinálni? Biztos, hogy megzavarta a játékosok fejét ez a hercehurca, és megmondom őszintén, féltem a csapatot. Bulgária tét nélkül lép pályára, nem olyan rossz együttes, mint ahogyan sokan gondolják. Ettől még lehet sima magyar győzelem, de a vereség is benne van. Új kapitányuk van, ilyenkor mindenki felszívja magát, nálunk meg sok a hiányzó.

HAJDÚ B. ISTVÁN: Kisbusszal úton voltunk Bulgáriába, Szerbiában jártunk, amikor kiderült, Szófiában lesz a meccs. Addig Plovdivban volt a szállásunk, ezt követően kellett intézkedni, hogy mégis Szófiában legyen. Biztos voltam benne, hogy lesz mérkőzés, nem tudtam volna elképzelni, hogy a mai Európában, ahol a sokkal nagyobb problémákkal küzdő Izrael vagy éppen Ukrajna is lejátssza a hazai mérkőzéseit − még ha semleges pályán is −, elmaradjon. Mi a mostani történetben teljesen ártatlanok voltunk, a bolgárok szégyene ez az egész. Halkan jegyzem meg, szerintem az UEFA is sunyított kicsit, nem lett volna szabad hagynia, hogy a bolgárok Plovdivba akarják vinni a meccset.

2. Utóbbi három tétmérkőzésén nem győzött a Ferencváros, kikapott Kecskeméten, majd a Fehérvártól odahaza, míg az Ekl-ben a Genkkel 1–1-et játszott a Groupama Arénában. Van-e krízishelyzet Dejan Sztankovics vezetőedző együttesénél, vagy a hullámvölgy elkerülhetetlen?

CSANK JÁNOS: Nem mondanám krízisnek a helyzetet a Fradinál, bár az eredmények nem néznek jól ki. Úgy tűnt, Dejan Sztankovics helyre tette a csapatot, lendületet kapott, más kérdés, hogy Varga Barnabás sérülése nagy csapás. Mondjuk azt sem értem, hogy a mai labdarúgásban miért van ilyen sok izomsérülés, amikor jegeskamra, elektródás izomlazító, anyám kínja van. Ha nálam két húzódás volt, azon gondolkodtam, mit csináltunk rosszul. Jó ez a sok konditerem, csakhogy a pluszizommal belenyúlnak a játékos koordinációjába. Ha a hasizom és hátizom arányát nem jól találják el, behúzza a gerincét, és borul minden. Futni csak úgy lehet megtanulni, ha fut az ember, mint ahogy úszni is csak úgy, ha úszik. Lehet mindenféle barom erősítőgépet használni, de sokszor csak ártunk vele.

PÁSZTOR JÓZSEF: A Fradi gyengébb játékát Varga Barnabás hiányára vezetem vissza. Alekszandar Pesics sem rossz játékos, tudja, hogyan kell gólt lőni, de nem úgy fejel, és nem tartja meg úgy a labdát, mint Varga Barnabás. Sorozatban játsszák a meccseket, ilyenkor már a talaj is mélyebb, fáradnak a lábak, elég a kecskeméti meccsre gondolni. Igaz, azon a talajon nem lett volna szabad mérkőzést játszani. A Fehérvár ellen három góllal kellett volna nyerniük a zöldeknek, és végül olyan gólt kaptak, amiről gyakorlatilag senki sem tehetett. A Fradi ettől még simán megnyeri a bajnokságot.

HAJDÚ B. ISTVÁN: Úgy látom a Fradit, mint egy négyszázas futót. Országos csúcs-tempóban kezd, bírja az iramot, de időközben leszakad az ég, minden nehézség összejön, nyolcvan méterrel a vége előtt pedig az agya még vinné, de a lába már nem. Krízisről mégsem beszélnék, a nemzetközi porondon nyújtott teljesítménye teljesen rendben van. Más kérdés, hogy a Vidihez hasonló felfogásban játszik majd a Csukaricski is, ez ebből a szempontból intő jel lehet. Az FTC legjobb góllövője, Varga Barnabás kiesett, a fehérváriak ellen a legjobb gólpasszadója, Mohammed Abu Fani sem játszott, de ezeknek a meccseknek is van tanulságuk, az, hogy kire számíthat a Fradi a jövőben, tavasszal is.

3. A távozó Boér Gábor helyett Márton Gábort nevezték ki a ZTE vezetőedzőjének. A távozó és az érkező vezetőedző is több időszakban irányította a csapatot. vajon mi lehet ennek az oka?

CSANK JÁNOS: Nem könnyű manapság edzőnek lenni. Sok ismerős kell, fogalmazzunk így… A körforgások érdekesek, ebben az esetben Márton Gábor visszatérése megfelelő döntés lehet. Jó sorozata volt annak idején a ZTE-vel, lehet, hogy ez is belejátszott, és, ugye, szabad is volt. Boér Gábort is próbálgatták, nekem kissé erőltetettnek tűnt, de van ilyen. Vannak kellemesebb és kellemetlenebb edzők, manapság a vezetők hajlamosak azt választani, akivel kevesebb ütközéssel jár majd a közös munka. Bár nem is értem, miért kell ütközni, az irodában a vezető a főnök, a pályán pedig az edző. Jönnek itt a filozófiával, de számomra ez is egy megfoghatatlan semmi.

PÁSZTOR JÓZSEF: Márton Gábor annak idején kieső helyen vette át a csapatot, felvitte a középmezőnybe, ám a Fehérvár ajánlatának nem tudott ellenállni. A Vidinél a cél akkor az volt, hogy a Fradit megszorongassa valahogyan, ez nem jött össze. Az akkori eredmények most értékelődtek fel igazán, hiszen azóta szenvedett a Fehérvár, most kezd kiegyenesedni. Márton Gábort jó edzőnek tartom, tudja, mit akar, határozott, keménykezű tréner, de nem lesz egyszerű feladata Zalaegerszegen. Három csapat leszakadt, a Kisvárda, Mezőkövesd, Zalaegerszeg trióból esik majd ki kettő.

HAJDÚ B. ISTVÁN: Márton Gáborral a Zalaegerszeg kifejezetten jól játszott annak idején, nem küldte el senki, ő fogadta el a fehérváriak ajánlatát. Betonbiztos helye volt Zalaegerszegen. Jó választás, sőt a legjobb most őt visszavinni. Boér Gábort azért sajnálom, mert az elmúlt idényben beleült a készbe, a kupagyőzelembe, és bent tartotta a csapatot, de a keret sokat gyengült az elmúlt idényhez képest. Szinte a teljes védelem elment, a kapustól kezdve a belső és szélső védőkig. Valami az edző és a csapat között mehetett félre, nekem így tűnt, Boér Gábor pedig úgy vélte, vele a helyzet nem lesz jobb, és alighanem a klub vezetői ugyanezt gondolhatták. A tabellán három csapat szakad le, de elkésve senki sincs. Zalaegerszegen is a téli szünetig megnézik, mennyire áll össze a gárda, ha tovább gyengélkedik, az átigazolási időszakban erősíthet a klub.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik