Címlapsztori: Nem álmodozni, hanem cselekedni kell! – Loic Nego

BORBOLA BENCEBORBOLA BENCE
Vágólapra másolva!
2023.10.12. 07:11
null
Loic Nego gyors beindulásaira és pontos beadásaira ismét nagy szüksége lesz a válogatottnak (Fotó: Szabó Miklós)
Loic Nego élvezi az életet az óceánparti Le Havre-ban, de családjának hiányzik Magyarország. A 32 esztendős játékos tudja, mit jelent a szurkolóknak a szerbek elleni csata, és bízik benne, hogy szombat este közelebb kerül a válogatott az újabb Eb-részvételhez.

Különösen indult a hét Telkiben.

A válogatott keret tagjai úgy húzhatták át az edzőközpont forgókapuján gurulós bőröndjeiket, hogy a túloldalon az immár magyar állampolgár Marco Rossi várta őket. Van azonban, ami nem változott: a szövetségi kapitány ugyanolyan széles mosollyal és határozott kézfogással fogadta játékosait, mint az elmúlt években bármikor. Beszélgetésre, némi élménybeszámolóra is volt idő, hiszen a csapatnak ezúttal a megszokottnál több ideje van ráhangolódni, készülni az előtte álló feladat(ok)ra, a Szerbia és a Litvánia elleni Európa-bajnoki selejtezőre.

Nego boldog lehet, 
 már a 30. fellépésére 
készül a magyar 
válogatottban (Fotó: Szabó Miklós)
Nego boldog lehet, már a 30. fellépésére készül a magyar válogatottban (Fotó: Szabó Miklós)

A kerettagok közül többen fáradtabban érkeztek meg Telkibe (ők vasárnap léptek pályára klubcsapatukban), néhányan azonban – sajnos – frissen, miután az utóbbi hetekben kevesebb lehetőséget kaptak csapatukban.

A játékhiánnyal küzdő futballistákról és a válogatottat érintő ilyen jellegű nehézségekről Marco Rossi a kerethirdetéskor már kifejtette véleményét, szerinte a többségnek nem okozhat problémát a kispadozás. Szalai Attila Hoffenheimbe érkezése előtt Törökországban egy éven át kis túlzással háromnaponta játszotta a mérkőzéseket, az olasz másodosztályban légióskodó Nagy Ádám pedig van olyan rutinos, hogy a szerbekhez hasonló tétmérkőzésre felszívja magát, és kihozza magából a maximumot.

A JÁTÉKOS ÉS CSALÁDJA SZERETI AZ ÓCEÁNPARTOT

Loic Nego, a Le Havre futballistája ugyancsak vasárnap lépett pályára klubcsapatában, jó hír vele kapcsolatban, hogy kisebb sérülése már a múlté, és ismét a kezdőcsapatban kapott helyet. A magyar szélső mégsem érkezhetett kitörő örömmel Telkibe, hiszen a Marseille otthonában 3–0-ra kikaptak.

A 29 válogatott mérkőzésen két gólt szerző futballista a nyáron 12 év után tért vissza Franciaországba, kíváncsiak voltunk, milyen érzés újra szülőhazájában élni és futballozni.

„Eleinte furcsa volt, nagyon sok időt töltöttem távol Franciaországtól – vallotta be Loic Nego. – A feleségemmel és gyermekeinkkel Le Havre városában élünk, ami nem túl nagy, de annál barátságosabb hely. Ráadásul ott van az óceán, a part nagyon szép, szeretünk nagyokat sétálni. Jól érezzük magunkat, és az sem mellékes, hogy a Párizs közelében élő szüleinket, nagyszüleinket, rokonokat is gyakrabban meg tudjuk látogatni. De bevallom, hiányzik Magyarország. Sőt, nemcsak nekem, hanem a páromnak és a gyerekeknek is. Olyannyira, hogy amíg én most a válogatott edzőtáborában készülök, ők itt vannak Budapesten. Meglátogatják a régi ismerősöket, és természetesen szombaton ott lesznek a Puskás Arénában.”

Willi Orbán (balra) sérülése miatt nem játszhat (Fotó: Szabó Miklós)
Willi Orbán (balra) sérülése miatt nem játszhat (Fotó: Szabó Miklós)

WILLI ORBÁN SZELLEMISÉGE IS OTT LESZ A PÁLYÁN

A 32 esztendős játékos a francia élvonalban hétről hétre márkás riválisokkal mérheti össze erejét, a Le Havre szakmai stábja pedig univerzális futballistaként számít rá. Az idényben szélső védőként, középpályásként és támadóként is pályára lépett, a válogatottban szinte biztos, hogy a védelem jobb oldalán számít rá Marco Rossi.

A szövetségi kapitány szokásával ellentétben már jóval a mérkőzés előtt elmondta, a kezdőcsapat gyakorlatilag összeállt a fejében, azokra számít, akik a legutóbbi két találkozón (is) helytálltak. Ha ebből indulunk ki, Loic Nego – ahogyan az ősszel Belgrádban és itthon Csehország ellen is – a hátvédsor jobb szélén kezdhet. Marco Rossi számára a legnagyobb kérdés, hogy a hiányzó Willi Orbánt kivel pótolja. Középen Szalai Attila és Lang Ádám helye biztosnak tűnik, de hogy ki lesz a harmadik belső védő, a következő két napban derül ki – Botka Endre és Fiola Attila pályázik a kiadó helyre.

„Willi Orbán érzékeny veszteség, de biztos vagyok benne, megoldjuk a pótlását. Szellemisége ott lesz velünk a pályán, és abból is erőt meríthetünk, ahogyan ő küzd minden mérkőzésen. Tudjuk, milyen sokat jelent neki a magyar válogatott, a mez, úgyhogy érte is harcolunk.”

A Le Havre légiósa elmondta, mindig örömmel érkezik Telkibe, ám ezúttal különösen izgatott volt. Két rendkívül fontos tétmérkőzés vár a válogatottra, október 14-én, szombaton hazai pályán Szerbia, három nappal később Kaunasban Litvánia lesz az ellenfél.

Loic Nego a francia első osztályban is megállja a helyét (Fotó: AFP)
Loic Nego a francia első osztályban is megállja a helyét (Fotó: AFP)

„Egyetértek Marco Rossi szövetségi kapitánnyal, két kulcsfontosságú találkozó előtt állunk. Már Franciaországban sokszor eszembe jutott a szerbek elleni közelgő csata, pontosan tudom, hogy ez a mérkőzés minden magyarnak többet jelent egyszerű meccsnél. Ráadásul óriási a tét, az Európa-bajnoki részvétel, amelyhez nagyon közel kerülhetünk. A Puskás Arénában ismét telt ház lesz, nekünk ez mindig óriási előny. Képtelen vagyok megszokni a stadion légkörét, minden mérkőzésen rácsodálkozom, milyen csodálatos hangulatot teremtenek a szurkolóink.”

AZ ELLENFELEK TUDJÁK? KEMÉNY DIÓ A MAGYAR CSAPAT

A szerb támadókat senkinek sem kell bemutatni. A Fulham játékosa, Szasa Lukics, a Torino légiósa, Ivan Ilics, a török Fenerbahcében futballozó Dusan Tadics vagy éppen a Juventus sztárja, Filip Kosztics egyaránt kiemelkedő képességű játékos. Loic Nego tisztában van vele: ahhoz, hogy a szombati összecsapáson feltartóztassák a rivális legjobbjait, minden tudásukra szükségük lesz. De nem aggódik, hiszen így volt ez Belgrádban is, és Magyarország nyert 2–1-re.

„Újabb kőkemény csata vár ránk. Tudjuk, mire számítsunk a szerbektől, maximális koncentrációra és teljes erőbedobásra lesz szükség mindannyiunktól. Szerbia óriási rivális, a csoportban eddig mind a ketten tíz pontot szereztünk. Jó érzés, hogy a magyar válogatottat már senki sem veszi félvállról, tudják, kemény dió vagyunk, ellenünk senki sem mehet biztosra.”

Noha a selejtezőből négy játéknap még hátravan, Nego már álmodik az Európa-bajnokságról. Az emlékezetes 2021-es Eb-n már átélhette, milyen ekkora eseményen pályára lépni, természetesen szeretné jövő nyáron is megtapasztalni.

„Hazudnék, ha azt mondanám, nem jutott még eszembe az Európa-bajnokság. De… Egyelőre nem álmodozni, hanem cselekedni kell! Négy mérkőzésünk hátravan a sorozatból, úgy kell játszanunk, hogy ott legyünk Németországban. Óriási eredmény lenne ismét kivívni az Európa-bajnoki részvételt.”

A válogatott október 14-én 20.45-től Szerbiát fogadja a Puskás Arénában, a mérkőzést követően két nappal utazik a Kaunasba, ahol október 17-én Litvánia legjobbjaival mérkőzik meg. Hazai pályán telt ház várja Loic Negóékat, de Litvániában sem lesznek egyedül, több mint ezren biztosan ott szurkolhatnak a vendégeknek fenntartott szektorban.

 

Petar Ratkovot három szövetség is csábította (Fotó: AFP)
Petar Ratkovot három szövetség is csábította (Fotó: AFP)

 

A MAGYAR VÁLOGATOTT KERETE AZ OKTÓBERI MÉRKŐZÉSEKRE
KAPUSOK: Gulácsi Péter
(RB Leipzig – Németország), Demjén Patrik (MTK Budapest), Dibusz Dénes (Ferencvárosi TC), Szappanos Péter (Paksi FC)
VÉDŐK: Balogh Botond (Parma Calcio 1913 – Olaszország), Bolla Bendegúz (Servette FC – Svájc), Botka Endre (Ferencvárosi TC), Fiola Attila (Fehérvár FC), Lang Ádám (Omonia – Ciprus), Mocsi Attila (Caykur Rizespor – Törökország), Nagy Zsolt (Puskás Akadémia FC), Szalai Attila (TSG 1899 Hoffenheim – Németország), Szalai Gábor (Kecskeméti TE)
KÖZÉPPÁLYÁSOK: Kalmár Zsolt (Fehérvár FC), Kata Mihály (MTK Budapest), Kerkez Milos (AFC Bournemouth – Anglia), Nagy Ádám (Pisa Sporting Club – Olaszország), Loic Nego (Le Havre AC – Franciaország), Callum Styles (Barnsley FC – Anglia)
TÁMADÓK: Ádám Martin (Ulszan Hyundai – Dél-Korea), Csoboth Kevin (Újpest FC), Gazdag Dániel (Philadelphia Union – Egyesült Államok), Horváth Krisztofer (Kecskeméti TE), Sallai Roland (SC Freiburg – Németország), Szoboszlai Dominik (Liverpool FC – Anglia), Varga Barnabás (Ferencvárosi TC)
SZÖVETSÉGI KAPITÁNY: Marco Rossi

A SZERB VÁLOGATOTT KERETE AZ OKTÓBERI MÉRKŐZÉSEKRE
KAPUSOK: Vanja Milinkovics-Szavics
(Torino FC – Olaszország), Predrag Rajkovics (RCD Mallorca – Spanyolország), Djordje Petrovics (Chelsea FC – Anglia), Borisz Radunovics (Cagliari Calcio – Olaszország)
VÉDŐK: Nikola Milenkovics (ACF Fiorentina – Olaszország), Sztrahinja Erakovics (FK Zenit – Oroszország), Nemanja Gudelj (Sevilla FC – Spanyolország), Milos Veljkovics (Werder Bremen – Németország), Erhan Masovics (VfL Bochum – Németország), Sztrahinja Pavlovics (Red Bull Salzburg – Ausztria), Szrdjan Babics (Szpartak Moszkva – Oroszország), Aleksza Terzics (Red Bull Salzburg – Ausztria), Mihajlo Ilics* (FK Partizan)
KÖZÉPPÁLYÁSOK: Andrija Zsivkovics (PAOK – Görögország), Filip Mladenovics (Panathinaikosz – Görögország), Mijat Gacsinovics (AEK Athén – Görögország), Szasa Lukics (Fulham – Anglia), Nemanja Radonjics (Torino FC – Olaszország), Nemanja Makszimovics (Getafe CF – Spanyolország), Ivan Ilics (Torino FC – Olaszország), Filip Kosztics (Juventus – Olaszország), Dusan Tadics (Fenerbahce – Törökország), Lazar Szamardzsics (Udinese Calcio – Olaszország), Sztefan Mitrovics* (FK Crvena zvezda), Szergej Milinkovics-Szavics (Al-Hilal – Szaúd-Arábia), Filip Djuricsics (Panathinaikosz – Görögország)
TÁMADÓK:
Alekszandar Mitrovics (Al-Hilal – Szaúd-Arábia), Petar Ratkov (Red Bull Salzburg – Ausztria)
SZÖVETSÉGI KAPITÁNY: Dragan Sztojkovics
*Az U21-es kerettel készülnek.

A G-CSOPORT ÁLLÁSA
1. MAGYARORSZÁG 4 3 1 7–1 +6 10
2. Szerbia 5 3 1 1 9–4 +5 10
3. Montenegró 5 2 2 1 5–5 0 8
4. Bulgária 5 2 3 3–8 –5 2
5. Litvánia 5 2 3 4–10 –6 2

MINDEN, AMIT AZ EB-SELEJTEZŐRŐL TUDNI KELL, ITT!

A program

G-CSOPORT
Március 24., péntek

Bulgária–Montenegró 0–1 (0–0)
Razgrad. G: Krsztovics (70.)
Szerbia–Litvánia 2–0 (1–0)
Belgrád. G:Tadics (16.), Vlahovics (53.)
Szabadnapos: Magyarország

Március 27., hétfő
Magyarország–Bulgária 3–0
(3–0)
Budapest. G:Vécsei (7.), Szoboszlai D. (26.), Ádám M. (40.)
Montenegró–Szerbia 0–2 (0–0)
Podgorica. G:Vlahovics (78., 90+6.)
Szabadnapos: Litvánia

Június 17., szombat
Litvánia–Bulgária 1–1 (1–1)
Kaunas. G: Girdvainis (15.), ill. M. Petkov (27.)
Montenegró–Magyarország 0–0
Podgorica
Szabadnapos: Szerbia

Június 20., kedd
Magyarország–Litvánia 2–0 (1–0)
Budapest,
Puskás Aréna. G: Varga Barnabás (32.), Sallai R. (83.)
Bulgária–Szerbia 1–1 (0–0)
Razgrad. G: Deszpodov (47.), ill. Lazovics (90+6.)
Szabadnapos: Montenegró

Szeptember 7., csütörtök
Szerbia–Magyarország 1–2 (1–2)
Belgrád. G: Szalai Attila (10. – öngól), ill. Varga Barnabás (34.), W. Orbán (36.)
Litvánia–Montenegró 2–2 (0–0)
Kaunas. G: Paulauskas (71.), Cernych (90+4.), ill. Krsztovics (78.), Szavics (89.)
Szabadnapos: Bulgária

Szeptember 10., vasárnap
Montenegró–Bulgária 2–1 (1–0)
Podgorica. G: Szavics (45+1.), Jovetics (90+6.), ill. Borukov (79.)
Litvánia–Szerbia 1–3 (1–3)
Vilnius. G:
Paulauskas (45.), ill. A. Mitrovics (21., 32., 43.)
Szabadnapos: Magyarország

Október 14., szombat
18.00: Bulgária–Litvánia
20.45: Magyarország–Szerbia
Szabadnapos: Montenegró

Október 17., kedd
20.45: Litvánia–Magyarország
20.45: Szerbia–Montenegró
Szabadnapos: Bulgária

November 16., csütörtök
20.45: Montenegró–Litvánia
20.45: Bulgária–Magyarország
Szabadnapos: Szerbia

November 19., vasárnap
15.00: Szerbia–Bulgária
15.00: Magyarország–Montenegró
Szabadnapos: Litvánia

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik